[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od 10. septembra štedišama "Dafiment" banke po 260 evra

Stambeni krediti za "devizne" obveznice

Do kraja godine pare za sve štediše "Dafiment banke"

BEOGRAD - Niko ne treba da strahuje za svoje pare. Od 10. septembra za manji broj štediša "Dafiment banke" pocinje isplata ovogodišnje rate od 260 evra, dok ce isplata punom parom, za ove štediše krenuti od polovine septembra.

Vec je obradeno 80.000 predmeta i sada se vrši konverzija uloga u obveznice i prebacivanje podataka u Centralni registar, rekao je na jucerašnjoj konferenciji za novinare Bojan Stanivukovic, direktor Nacionalne štedionice, koja je od NBJ, jedina ovlašcena za isplatu štednje u "Dafiment" i "Jugoskandik" banci.

Pozajmice
Penzioneri koji imaju tekuci racun u filijalama štedionice mogu da dobiju pozajmicu na šest, osam i 12 meseci sa mesecnom kamatom od 2,2, dok su krediti sa školovanje studenata odobravaju do 1.500 evra, uz kamatu od 1,5 odsto. Pozajmice mogu da koriste i ostali gradani koji imaju ovde otvoren tekuci racun.

"Jugoskandik" se cešlja
Isplata štediša "Jugoskandika" ne pocinje pre novembra jer se podaci za ove štediše tek obraduju u specijalnom odeljenju NBJ u Diplomatskoj koloniji 22 u Beogradu. Mora da se utvrdi pravi dug države prema njima jer oni kao i "Dafiment" imaju samo pravo na isplatu glavnice, što znaci da ce se sve ranije isplacene kamate odbiti od konacnog duga. Štediše ovih banka, koji to nisu vec ucinili, treba da na adresu kolonije pošalju kopiju ugovora i licne karte, i po mogucstvu kopiju uplatnih i isplatnih naloga.

Stanivukovic je naglasio, da ce, ipak konacan datum za isplatu utvrditi Komisija Vlade Srbije i NBJ sledece nedelje ali da ce, u svakom slucaju štediše , "Dafiment banke" biti namirene do kraja godine jer su pare obezbedene. Nacionalna štedionica ce u septembru ponuditi vlasnicima obveznica za deviznu štednju i citav set kredita, izmedu ostalih, i stambene kredite.

- Odobravacemo i kredite za stanove, pri cemu ce zalog biti obveznice. Vec smo pregovarali sa pojedinom firmama, izmedu ostalih i sa jednom iz Novog Sada, koje su spremne da ponude za 10 do 15 odsto vecu cenu obveznica od berzanske, koja iznosi u proseku, polovinu od njihove nominalne vrednosti. Na ovaj nacin, želimo da pokrenemo veliko trgovanje obveznicama na berzi i time oživimo ovaj mrtvi kapital, precizirao je Stanivukovic, i dodao da su detalji ovog aranžmana, za sada tajna.

Stanivukovic je naglasio da ce vecini vlasnika obveznica "više odgovarati, da na ovaj nacin odmah dodu do stana nego da placaju visoke zakupnine i cekaju dospece obveznica do 2016. godine, po nominalnoj vrednosti".

- Gradani Beograda, ali i Kragujevca, Novog Sada, Požarevca, verovatno ce moci obveznicama da placaju i uvodenje daljinskog grejanja, obecao je Stanivukovic, i dodao da se pregovora oko ovog aranžmana sa lokalnim sredinama.

Od ponedeljka, na šalterima Nacionalne štedionice pocinje i otkup obveznica za dinare, za one štediše koji su spremni da ih prodaju po važecoj berzanskoj ceni . Od 7. septembra ce se na adrese štediša "Dafiment banke" slati obaveštenja o mestu i vremenu isplate ovogodišnje rate. Preko NŠ se, inace, od 4,2 milijarde evra, servisira dug od tri milijarde evra za devizne štediše.

Da podsetimo, od 26. avgusta pocele su da se dele "srpske" potvrde za ove obveznice, sa kojima može da se trguje na berzi. Njima se, pre roka dospeca, kao i ranije, mogu kupovati društvene firme, placati porez, nekretnine u državnim vlasništvu, kao i troškovi lecenja i sahrane.

Visoki rast cena "drži" kamate
Stanivukovic je istakao da mala ponuda kapitala diktira kamate i da su one u ovoj štedionici na godišnjem nivou od devet do 17 odsto. Prema njegovim recima to nisu ekstremne kamate, ali je dodao da i ne mogu biti niže "zbog visoke stope rasta cena na malo". Stanivukovic je pri tom naglasio da, za razliku od nekih drugih banaka, pri cemu nije hteo da ih imenuje, ne uracunavaju svojim klijentima "skrivene troškove".


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:13h

Od juce država suvlasnik u 16 poslovnih banaka

16:29h

Na Budvanskoj rivijeri hotelijeri smanjili cene

16:44h

Cene u avgustu u Srbiji vece za 0,4 odsto

16:56h

Austrijska i Vojvodanska banka potpisale ugovor o kreditiranju

17:18h

Kruševac: Drvno industrijski kombinat "Savremeni dom" izbegao stecaj

17:27h

Od 10. septembra štedišama "Dafiment" banke po 260 evra

17:43h

Ministar Milosavljevic: Minimalna korpa pet odsto skuplja od plate

17:59h

Ministar Pitic: Evropa procenjuje šta je uradeno

18:16h

Spisak Agencije za privatizaciju: Na prodaju i Hipodrom     


FastCounter by LinkExchange