[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Anketna komisija Skupštine Srbije zakljucila

Predsednik i nacelnik nezakonito postupali

BEOGRAD - Anketna komisija Skupštine Srbije koja treba da utvrdi istinu u "aferi Pavkovic", odnosno da ustanovi da li je jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica prisluškivan i da li je Vojsci Jugoslavije nareden upad u Biro za komunikacije Vlade Srbije, usvojila je juce izveštaj.

U njemu je navedeno cinjenicno stanje koje je komisija utvrdila - da je u noci izmedu 4. i 5. juna 2001. od VJ zatraženo da preduzme "operativne mere" prema Birou za komunikacije Vlade Srbije, da predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i njegovi saradnici nisu bili prisluškivani, da su predsednik Koštunica i tadašnji nacelnik Generalštaba VJ Nebojša Pavkovic narušili osnovna pravila funkcionisanja VJ i da je neodazivanje pozvanih da svedoce nedopustivo.

O "slucaju" je svedocilo 30 lica koja su na neki nacin bila umešana u dogadaje, a medu njima i Pavkovic, ali i srpski premijer Zoran Đindic i savezni i republicki ministri policije, Zoran Živkovic i Dušan Mihajlovic. Na poziv se 11 osoba nije odazvalo. Medu njima su predsednik Koštunica, njegov šef kabineta Ljiljana Nedeljkovic, kao i savetnici Gradimir Nalic i Rade Bulatovic, ali i general-major Aca Tomic.

Anketna komisija srpskog parlamenta zakljucila je da je bilo nezakonitog i neovlašcenog postupanja, jer je narušen princip funkcionisanja VJ.

Naime, komunikacija izmedu Koštunice i Tomica je ucestala bez znanja tadašnjeg nacelnika Uprave bezbednosti VJ i nacelnika Generalštaba, što znaci da je, kako je navedeno u izveštaju, predsednik SRJ generala Tomica promovisao u oficira koji ima moc da ne poštuje pravilo subordinacije, suprotno pravilima službe VJ. Takode utvrdeno je da Tomic o hapšenju Momcila Perišica nije izveštavao nacelnika GŠ Pavkovica.

Komisija nije utvrdila da li su najviši državni funkcioneri zloupotrebili službeni položaj, pre svega zato što nije mogla da utvrdi detaljni sadržaj naredbe za upotrebu vojske, kao ni to koje lice je izdalo tu naredbu, ako je ona uopšte izdata. Drugim recima, zakljuceno je da Koštunica nije bio prisluškivan, ali ne i to da je on ili neko od njegovih saradnika izdao naredbu vojsci da upadne u Biro za komunikacije Republicke vlade.

Anketna komisija ce ovaj izveštaj predati republickom parlamentu, ali ce naknadno dostaviti predlog mera.

- Najverovatnije cemo predložiti promenu nekih propisa i uskladivanje saveznih i republickih - izjavio je Vojislav Jankovic, predsedavajuci jucerašnjeg zasedanja Anketne komisije.

U poglavlju izveštaja pod nazivom "Posebna zapažanja" navedeno je da predsednik SRJ ne poštuje zakonske odredbe u nacinu svog obezbedenja, a da je loša praksa što Koštunica onemogucava obavljanje tog posla Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova koji je za to zadužen. Takode, Pavkovic je do penzije bar delimicno pristajao na kršenje pravila službe VJ.

Komisija smatra da ce njeno formiranje doprineti da ubuduce funkcioneri koji javno iznose optužbe moraju za njih da imaju argumente.

M. B.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Slobodna mesta na univerzitetima u Srbiji

16:14h

Da li ce biti tužbi zbog epidemije u Topoli

16:21h

Letnji kamp i dalje zaokuplja Nišlije

16:36h

Ministar pravde Vladan Batic: Ili efikasnije ili novo sudstvo

16:52h

Istraga povodom trovanja u Topoli

17:07h

Potraga za trgovcima invalidskih penzija

17:14h

Lekovi leskovackog "Zdravlja" u Rusiji

17:22h

U Donjem Milanovcu radije piju izvorsku ili flaširanu vodu

17:47h

VJ mora da štedi

17:59h

Ambasador Batakovic najavio: Za godinu i po u Grcku bez viza

18:14h

Zbog visokog vodostaja Dunava i Tise, pomor ribe u Begeju

18:38h

Ruše spomenik u Prizrenu

18:51h

Procvetao jorgovan u dolini Peka

19:07h

Anketna komisija zakljucila: Predsednik i nacelnik nezakonito postupali     


FastCounter by LinkExchange