[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vodosnabdevanje u Donjem Milanovcu

Radije piju izvorsku ili flaširanu vodu

DONJI MILANOVAC - Desetak godina unazad za stanovnike Donjeg Milanovca svako leto donosi i probleme u vodosnabdevanju, jer postojeci vodozahvat na obližnjoj Poreckoj reci u letnjim mesecima ne može da zadovolji potrebe ovog grada na obali Dunava.

Zato su restrikcije neminovnost, a kao alternativa kada one postanu višesatne, u sistem za vodosnabdevanje ukljucuju se reni bunari na dunavskoj obali sa kojih se voda zbog povecane koncentracije gvožda i mangana ne može koristiti za pice.

Apeli za racionalno korišcenje vode koje su gradski oci Donjeg Milanovca upucivali pocetkom leta nisu izgleda imali narocite efekte i od polovine jula dobar deo Donjomilanovcana vodu za pice obezbeduje iz stacionarnih cisterni pošto vodovodsku koristi samo u tehnicke svrhe.

Pilot postrojenje
Strucnjaci niškog Gradevinskog arhitektonskog fakulteta pokušavaju da utvrde trajno rešenje problema vodosnabdevanja Donjeg Milanovca i okolnih prigradskih i vikend naselja. Jedno od mogucih rešenja je precišcavanje površinskih voda Dunava. U te svrhe napravljeno je pilot postrojenje i ove jeseni, prema ranijim najavama strucnjaka iz Niša, trebalo bi da budu završena sva ispitivanja.

Odredenim tehnickim intervencijama obezbedeno je da hotel "Lepenski vir" i gornji delovi Donjeg Milanovca ipak imaju vodu za pice, jer kolicine koje se dobijaju sa postojeceg vodozahvata mogu da zadovolje potrebe ovog dela grada na Dunavu. Medutim, dotrajala mreža i ceste havarije doprinose da najviši delovi Donjeg Milanovca ostanu i na dan dva bez vode.

O kvalitetu vode brine Zavod za zaštitu zdravlja "Timok" iz Zajecara ciji strucnjaci na desetak dana uzorkuju vodu iz gradskog vodovoda i rade analize o njenoj hemijskoj i bakteriološkoj ispravnosti.

I pored cinjenice da rezultati analiza pokazuju da voda iz donjomilanovackog vodovoda svojim karakteristikama odgovora Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za pice, Donjomilanovcani kupuju flaširanu vodu ili vodu za pice obezbeduju na obližnjim izvorima.

Ova je praksa prisutna od polovine devedesetih kada je kao posledica izlivanja jalovišta flotacije Rudnika bakra Majdanpek voda sa vodozahvata u Poreckoj reci bila neupotrebljiva za pice.

D. R.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Slobodna mesta na univerzitetima u Srbiji

16:14h

Da li ce biti tužbi zbog epidemije u Topoli

16:21h

Letnji kamp i dalje zaokuplja Nišlije

16:36h

Ministar pravde Vladan Batic: Ili efikasnije ili novo sudstvo

16:52h

Istraga povodom trovanja u Topoli

17:07h

Potraga za trgovcima invalidskih penzija

17:14h

Lekovi leskovackog "Zdravlja" u Rusiji

17:22h

U Donjem Milanovcu radije piju izvorsku ili flaširanu vodu

17:47h

VJ mora da štedi

17:59h

Ambasador Batakovic najavio: Za godinu i po u Grcku bez viza

18:14h

Zbog visokog vodostaja Dunava i Tise, pomor ribe u Begeju

18:38h

Ruše spomenik u Prizrenu

18:51h

Procvetao jorgovan u dolini Peka

19:07h

Anketna komisija zakljucila: Predsednik i nacelnik nezakonito postupali     


FastCounter by LinkExchange