[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Letnji kamp i dalje zaokuplja Nišlije

Novi detalji "golgote"

NIŠ - Slucaj letnjeg kampa u Sremskoj Mitrovici i dece koja su tamo navodno zlostavljana i dalje je tema broj jedan u Nišu.

- Pod pretpostavkom da su navodi vezani za celu tu situaciju tacni, tvrdim da takvi oblici ponašanja ne mogu da budu u funkciji edukacije niti oslobadanja od konzervativnih tabua. Takvi metodi ne mogu da se ni psihološki ni pedagoški objasne, niti imaju opravdanje, rekao je za "Glas" dr Tugomir Popovic, psihijatar u niškom Domu zdravlja.

Lici na sekte
- Prvi utisak koji nas ni sada ne napušta je da su sve igre u radionicama bile sektaške prirode. Edukatori su se u nekim edukacijama za oslobadanje duhovnih tereta držali za ruke, izgovarali neartikulisane glasove, molili se, ljubili pod po kome su hodali i slicno, kazala je Popovic za "Glas".

On je istakao da, ako je zaista istina da su deca pozivana da izgovaraju skaredne reci i da se ponašaju na nacin opisan na konferenciji za novinare opštinskog ogranka Nove Srbije, to se može tumaciti i kao projekcija seksualnih frustracija onih koji su organizovali takve programe. Popovic je upozorio da ovakvi doživljaji mogu da ostave traume i da se odraze na psihoseksualno sazrevanje dece.

Jasmina Popovic, profesor medicinske nege iz Medicinske škole "Milenko Hadžic", koja je bila jedan od pratilaca deci iz niških škola, opisala je za "Glas" nove detalje "golgote" srednjoškolaca.

- Dve devojcice, koje su bile zaprepašcene špalirom daka iz prethodne smene kroz koji su prošle cim su došle u kamp, odmah su zahtevale da se vrate kuci. Profesori su smatrali da ipak sa "starosedeocima" kampa treba pronaci kompromis. Njih dve su, medjutim, posle pokušaja edukatora da pokažu svoje polne organe, pozvale svoje roditelje, majke su došle po njih i odvele ih za Niš vec drugog dana boravka u kampu. Iz Paracina i Pirota su još po dve devojcice, na licni zahtev, vracene kucama, a zbog slicnih iskustava, kaže Popovic.

A. K.


vesti po rubrikama

^društvo

16:09h

Slobodna mesta na univerzitetima u Srbiji

16:14h

Da li ce biti tužbi zbog epidemije u Topoli

16:21h

Letnji kamp i dalje zaokuplja Nišlije

16:36h

Ministar pravde Vladan Batic: Ili efikasnije ili novo sudstvo

16:52h

Istraga povodom trovanja u Topoli

17:07h

Potraga za trgovcima invalidskih penzija

17:14h

Lekovi leskovackog "Zdravlja" u Rusiji

17:22h

U Donjem Milanovcu radije piju izvorsku ili flaširanu vodu

17:47h

VJ mora da štedi

17:59h

Ambasador Batakovic najavio: Za godinu i po u Grcku bez viza

18:14h

Zbog visokog vodostaja Dunava i Tise, pomor ribe u Begeju

18:38h

Ruše spomenik u Prizrenu

18:51h

Procvetao jorgovan u dolini Peka

19:07h

Anketna komisija zakljucila: Predsednik i nacelnik nezakonito postupali     


FastCounter by LinkExchange