[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 31. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanje u Makedoniji kao da opet pocinje da izmice kontroli

Policija pocela oslobadanje talaca

Albanci iz okoline Gostivara preksinoc oteli devet putnika na putu Gostivar - Tetovo. Ubijen jedan od otmicara

SKOPLJE (Beta) - Pripadnici makedonske policije zapoceli su akciju oslobadanja pet Makedonaca otetih preksinoc iz jednog autobusa na putu Tetovo-Gostivar, a jedan otmicar je poginuo u trenutku kada je policija pocela da opkoljava kucu u kojoj se oteti nalaze.

Policija je potvrdila da je poginuo Agron Deali (27) iz tetovskog mesta Golema Recica.

Kako agencija Beta saznaje iz diplomatskih izvora u Skoplju, u blizini kuce u kojoj su se nalazili kidnaperi i oteti, a cija lokacija nije saopštena iz bezbednosnih razloga, nalazili su se i pripadnici makedonske policije. U trenutku kad je ovaj tekst odlazio u štampu u toku su bili pregovori o oslobadanju talaca i predaji otmicara.

Osuda sa Zapada
Evropska unija, SAD i NATO snažno su osudile otmicu. "Zahtevamo njihovo hitno oslobadanje. Pozdravljamo najavu vlasti da ce uciniti sve što je u njihovoj moci da zaštite živote talaca i da ce se uzdržati od svake akcije koja bi mogla dovesti do dalje eskalacije", piše u zajednickoj izjavi šefa misije EU, americkog ambasadora i ambasadora NATO-a u Makedoniji.

Makedonski MUP je pritom pozvao "miroljubive meštane sela Gornja i Donja Lešnica" u blizini Žerovljana da iz bezbednosnih razloga ostanu u svojim kucama. U Žerovljanu se, prema navodima albanskih izvora, nalaze pripadnici samozvane Albanske nacionalne armije (ANA), a naoružali su se i meštani tog albanskog sela. MUP je pozvao i "pripadnike teroristickih grupa" da oslobode kidnapovana lica i upozorio da ce u protivnom policija preduzeti sve neophodne zakonske mere i aktivnosti za njihovo oslobadanje.

Otmicari su juce popodne još držali zarobljene Bogoljuba Jankovskog i Sergeja Filipovskog iz Gostivara, Zvonimira Spasovskog iz Tetova, Saša Vuketica i Aca Popovskog iz Ohrida, saznala je Beta od lokalnih policijskih izvora u Gostivaru. Kidnaperi su prethodno oslobodili kcerku Ace Popovskog, Vesnu, takode iz Ohrida, kao i jednu ženu cije ime nije poznato. Preksinoc je osloboden i vozac autobusa firme "Gostivar" iz koga su putnici oteti, makedonski Albanac.

Na putu Gostivar-Tetovo saobracaj je obustavljen u oba pravca, a jake policijske snage sa 20-ak oklopnih transportera nalaze se i na prilazu Skoplju iz pravca Tetova, javio je izveštac Bete.

Kod Žerovjana je preksinoc oteto sedam civila Makedonaca i vozac Albanac, pošto su prethodno citavog dana lokalni Albanci držali put u blokadi, protestujuci zbog hapšenja nekoliko njihovih sunarodnika iz tog kraja.

Najpre je zaustavljen autobus i iz njega je oteto pet civila i vozac, a potom i jedno taksi vozilo iz koga je takode kidnapovan vozac. Troje lica je oslobodeno, a preostalih petoro je, kako saznaje Beta, telefonom razgovaralo sa policijom, neki cak i sa svojim porodicama.


vesti po rubrikama

^balkan

18:01h

Stanje u Makedoniji kao da opet pocinje da izmice kontroli

      


FastCounter by LinkExchange