GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Podsecanje

Prosvetitelji

Pocetkom 19. veka na poziv ustanickog vodstva, iz tadašnje Evrope doputovao je Dositej Obradovic, u srpsku istoriju upisan kao spasitelj, filosof - prosvetitelj i prvi popecitelj prosvešcenija. Gotovo dva veka kasnije, iz domaceg fajronta, aktuelni ministar prosvete g. Gaša Kneževic sa TV ekrana porucuje da našu decu on i njegovi instruktori pripremaju za prikljucenje današnjoj Evropi.

Ruku na srce, ni Dositeja nisu svi Srbi onog doba docekali raširenih ruku, iako je cestnjejši Obradovic još uvek razlikovao džemper od grudnjaka.

Posle svih napora g. Kneževica i njegovog Ministarstva da se Hristovo ucenje drži podalje od što veceg broja srpskih daka i da mu se kao zamena (opet!) ustolici eticko (?) dokonanje, tzv. gradansko vaspitanje (Gr. Va.) prešlo se na prakticne radove u omladinskim kampovima (nešto kao Letnja vecernja škola ili "Da zna komiteja šta sam do sad bleja"), s ciljem da se polaznici pripreme za prihvatanje modela gradanskog društva "po meri savremene Evrope". Prvi korak, kako to razabiraju projektanti i instruktori, jeste da se naša deca oslobode svakog stida, da bi tako pripremljena ušla u Evropu.

Primitivni, kakvim ih je Bog dao, Srbi su, izgleda, još optereceni edenskim otkricem praroditelja u casu prestupa, te teško razumevaju da ih ulazak u 21. vek obavezuje da se baš tog balasta oslobode. Još ih je teže ubediti da u granice Evropske unije moraju uci sa gacama i brushalterima u rukama.

Precica ka Evropi, kako dumaju naši "evropejci", ne vodi kroz utemeljenje države i njenih institucija na principima koji su u Evropi odavno apsolvirali i u zakone ugradeni, nego na agresivnoj propagandi prava ekstremnih društvenih grupa (homoseksualci, pripadnici verskih sekti, itd.).

Posle skandala na "kampovanju" u Sremskoj Mitrovici i sasvim prirodne reakcije Srpske pravoslavne crkve, g. ministar prosvete mogao bi da se spakuje i ode na kampovanje. U prtljag komotno može da stavi dršku od metle i rolnu toalet papira sa što vecom rupom.

A. J. MARIOKOV, BEOGRAD