[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Brozov tajni put u Vatikan

Znao za plan Svete stolice o izgonu
Srba iz Hrvatske 1941. godine

Stevo: - Iskreno, verovatno nije tako nešto ni sanjao, ustaše su ga obmanjivale, vodile, nisu mu ni jedan mali deo pokazali tog svog pakla!

Broz: - Taj pakao nijedna strana nikada nece zaboraviti. Zato moraš sa izjavama biti oprezan. Ako ima još šta od preostale dokumentacije, sve spaliti! Tragovi ne smeju ostati!

Stevo: - Ono što sam ja sa svojim ljudima našao, to je sve spaljeno! Ne verujem da je postojalo nešto na vatikanskoj strani?... Joža, oni znaju da cuvaju kompletnu dokumentaciju... Taj posao pripada tebi?

Broz: - Prošli put si mi nešto hteo kazati, kada je naš "prijatelj" posetio engleskog ministra, o nekom "prikrivenom zlocinu?"

Stevo: - Da. Dok to nadem u aktovki. Evo, procitacu ti. Naš "predstavnik" Srba, mu kaže: ... "Imam autenticne svedoke koji su isplanirali napad na Jasenovac sredinom 1942. godine. To su Krajišnici Mažar Soša, V. M. Pekic i braca Šiljegovic, a sredinom 1943. godine slavonski vojno-politicki rukovodioci: Drapšin, Demonja, Marinkovic, Stanivukovic... Tu akciju je sprecio Vladimir Bakaric, tadašnji politicki komesar Glavnog štaba Hrvatske!

Kod pape Pija DžI

Svi planeri napada na Jasenovac radi oslobadanja kozaracke dece, srpskih banijskih, kordunaških i lickih seljaka, Jevreja Zagreba, Siska, Osijeka, Splita i Rijeke, Roma... završili su živote na misteriozan nacin!?"

Broz: - Pa, to je bila tvoja stvar, Ivek? Sa tim tvojim Manolicem, Bakaricem i Hebrangom, kada sam se tajno vratio iz Vatikana preko Šibenika, licno si me informisao da ste obišli te logore, da to nije tako kako se prica?

Stevo: - Ali si, Joža, precutao jednu stvar? Zar nisi bio prividno zabrinut kada si nam iznosio plan Vatikana da u ovom radu Srbe "seli" sa hrvatske države, što je znao Stepinac, i Pavelic, kao i Mile Budak?... Nisi ništa ucinio da se ti zlocini sprece?

Broz: Bahato i nervozno:

- Ivek! Rekao si mi i ranije, ponavljam da su to radni logori, da ce dolaziti medunarodne komisije Crvenog krsta, da ce sva ta piskaranja zapadne štampe o genocidu ustaša nad srpskim narodom ispitati? A? Šta sada cujem?

Stevo: - I meni je tako govoreno kao i tebi... Znaci, Hebrang i Budak su vodili igru iza naših leda. A, šta ti je papa Pije Hú rekao, to ti jedino znaš.

Broz: - Šta? Misliš da sam nešto prikrio? Drugi put mi obezbedi pratnju, kreni sa mnom... Videceš da ja ne radim ništa iza leda hrvatskom narodu!

Obadvojica se pogledaše. Broz kao da zastade u pola recenice. Zatim rece: - Nastavi, Ivek!

Stevo: - To se, Joža, ne može nikako sakriti isplivace kad-tad. I, ti i ja cemo biti jedini krivci!

Broz: - Ivek! Ipak nisi posao obavio valjano! Vidiš, kod Srba je mnogo toga procurilo... Žele da posebna komisija ispita sve te monstruozne zlocine, da se sve to obelodani i celi svet da pocne da bruji o tom logoru... to necu dozvoliti! Kada nam ni jedni ni drugi ne misle dobro? Pa, ja na to imam pravo baš na osnovu miliona poginulih žrtava u ovom ratu, ne polazeci od toga koje vere i nacionalnosti?

Srbi su casni

Stevo: - Ipak je on uporan... Cuj ovo: ... "Englezi, ni Amerikanci nece mirovati kada shvate koliko je tinjalo to nejedinstvo i nepoverenje u Jugoslaviji, kao i velika klerikalno-vatikanska kvislinško-ustaška mržnja prema srpskom narodu?... Brozu ce istorija kad-tad postaviti ovo pitanje, na koje ce odgovor dati istorija, ali na njegovu štetu!"...

Broz: - Cosic!?... Tu vidim Cosica! Zar mu je sve mogao oprostiti? Zar me je tako mogao jeftino prodati?... Znaš, Ivek! Moram sa njim razgovarati, moram mu sve to sasuti u zube, reci da je velika srpska seljacina, izdajnik revolucije!... Na kraju krajeva, imao bi mnogo šta toga prozboriti o njegovim cetnicima, Ivek?

Stevo: - Vodi racuna, Joža. Znaš šta misle Srbi posle smrti Krcuna? NJima je jedino ostao ON kome veruju! To se mora raditi kao i svaka druga stvar... Što manje buke, to se susedi manje u ulici bude! Što manje galame, to je glava mudrija! Tacno je da je izgubio svojstvo komuniste-internacionaliste! Ali, Joža, zar se on prvi ne budi medu Srbima!?... Zar mnogo toga Srbi nisu naucili i od nas Hrvata? Zato tu treba ukljuciti vanhrvatske partijske kadrove, sa kojima sam razgovarao, sa kojima sam više uspeo nego što misliš?... Nego da cuješ reci našeg "prijatelja" do kraja, koji se vraca cak na 1914. godinu?

"Izvesni Rafael Meri de Val, vatikanski državnik, o kome sam Vam prošli put govorio, kada je taj velikanski jezuit izrekao onu cuvenu recenicu: 'Uništiti ovu državu (Habzburšku monarhiju), znacilo bi za crkvu gubitak najsnažnijeg zaštitnika i poraz najmocnijeg borca!' Kada su austrougarski vojnici doživeli težak poraz na Ceru, pokušao je da izvrši samoubistvo!... Gospodine ministre! Vaš narod i Vaša slavna istorija, kao i naših uvek vernih prijatelja Francuza, svedok je da su Srbi bili pred najtežim ultimatumom svoje istorije... Kao i uvek. Ali su uvek iz tih ultimatuma birali castan izlaz, tako da se deca srpskog naroda nisu nikada postidela svojih oceva i dedova.

sutra: Opet taj CosiC


vesti po rubrikama

^feljton

19:02h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (19)

19:19h

Mladi i sekte (4): Akohol, droga, samoubistva

      


FastCounter by LinkExchange