[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tekst povelje ide pred Ustavnu komisiju

Konačno dogovor o
spornim pitanjima

Dve vlade usaglasile izbor poslanika, nadležnosti suda i imovinu zajednice

BEOGRAD - Posebni timovi vlada Srbije i Crne Gore, kako prenose agencije, u razgovorima koji su završeni preksinoc, rešili su sporna pitanja o nacinu izbora poslanika, nadležnosti suda i imovine zajednice, i na taj nacin gotovo u potpunosti usaglasili tekst ustavne povelje.

Njihova ideja je da ovaj tekst predaju Stefanu Leneu, izaslaniku visokog predstavnika EU Havijera Solane, kako bi se Solana upoznao s njim pre nego što poseti Beograd i Podgoricu pocetkom septembra. Planirano je da taj tekst vlade Srbije i Crne Gore i zvanicno usvoje, kao i da bude dostavljen Ustavnoj komisiji.

Razgovori iza ledja Komisije

Dragan Jocic, funkcioner DSS smatra da predlog povelje, koji je doneo DOS, "ide naruku onim stavovima za koje se u Ustavnoj komisiji zalagala DPS Crne Gore".
Jocic je rekao da je cilj dolaska Stefana Lenea da "vidi koje su to cinjenice oko kojih pregovaraju samo dva coveka , Đukanovic i Đindjic, a pritom nikoga ništa ne pitaju".
- Svedoci smo paralelnih tajnih razgovora iza ledja Ustavne komisije - dodao je Jocic.

I SNP ima svoju verziju

- Evropskoj uniji je najbliža verzija povelje koju je izradila Venecijanska komisija, izjavio je posle razgovora s izaslanikom EU Stefanom Leneom lider SNP Predrag Bulatovic. On je najavio da ce SNP u ponedeljak usvojiti svoju verziju povelje kao doprinos radu Ustavne komisije.

Zoran Šami, potpredsednik DSS i clan Ustavne komisije rekao je za "Glas" da je jedino ova Komisija nadležna za pisanje ustavne povelje.
- Problem sa ove dve vlade je to što one nisu legitimne, tako da je u najmanju ruku neukusno da se dogovaraju oko povelje. Najpametnije je da se clanovi Komisije konsultuju sa potpisnicima Beogradskog sporazuma i usaglase stavove. Ukoliko bi se ovako uradilo, povelja bi uskoro mogla da bude gotova - rekao je Šami.

Nebojša Lekovic, clan Komisije rekao je da je o dogovoru dve vlade saznao iz štampe.
- To samo može da pomogne da što pre završimo posao, a trebalo bi da pomognu svi koji to mogu. Raduje me to što u ovom tekstu ima više elemenata zajednicke države nego u prethodnom - kaže za "Glas" Nebojša Lekovic, clan Ustavne komisije.

Dragan Kujovic, clan Komisije rekao je da ocekuje da bi tekst uskoro trebalo da dobiju svi clanovi Ustavne komisije. On je takodje kazao i da bi sledece nedelje trebalo da se sastanu clanovi Komisije i raspravljaju o ovom predlogu.

Borislav Banovic, funkcioner SDP rekao je da ova partija i predstavnici Evropske komisije podržavaju ustavnu povelju i dogovor koji su postigle vlade Crne Gore i Srbije.

L. Č. - agencije

 

23. Aug 2002 23:15 (GMT+01:00)

Đukanovic i Lene za brži rad

Crnogorski predsednik Milo Đukanovic i funkcioner EU Stefan Lene ocenili su juce u Miloceru da je potrebno "ohrabriti sve subjekte" da bi, u skladu s Beogradskim sporazumom, što pre bila izradjena Ustavna povelja i konstituisani organi buduce državne zajednice Srbije i Crne Gore.
Kako se navodi u saopštenju iz kabineta crnogorskog predsednika, oni su izrazili su zadovoljstvo "progresom koji je postignut na finalizaciji teksta povelje, u cemu su posebno pozitivnu ulogu imale vlade Crne Gore i Srbije".


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Tekst povelje bi trebalo da ide pred Ustavnu komisiju

17:40h

Tadić: Tekst povelje nije gotov

17:55h

Mićunović optimista oko prijema u SE

18:05h

Glas saznaje: Koštunica traži da ga kandiduju

18:10h

Miroljub Labus posetio Svrljig

18:20h

Pelević predstavio predsednički program

18:25h

I drugo krilo SPS učestvuje na izborima

18:35h

Kandidatura Vojislava Koštunice (ni)je iznenadila njegove rivale

18:50h

Patrijarh Pavle pisao Štajneru

19:00h

Ivanović za odlučniju reakciju Beograda

19:10h

Marko Jakšić o sastanku u Beogradu

23:05h

Premijer Đindjic kritikovao izjavu predsednika SRJ

      


FastCounter by LinkExchange