[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tajni razgovori Tito - Krajačić (16)

Samoupravljanje stvara parazite

Tito: Socijalizam ce ipak sve preživeti, iako ga svi rušite

Broz: - To se nikada nece dogoditi! Ja radnim ljudima Jugoslavije verujem! Neki su vredniji radnici, neki nisu... neki delovi se moraju brže razvijati, neki sporije, što je neminovnost svake države, pa i svetske zajednice... Socijalizam ce, ipak, sve preživeti, iako ga svi rušite!
Stevo: - Procena KGB i CIA jeste jedinstvena! Samoupravljanje stvara parazitski društveni sloj koji c sam sebe uništiti deobama interesa, svadjama, sebicnošcu i, na kraju, cak i medjusobnim obracunom!

Broz: - Njihova je procena vrlo slaba! Nastavi!
Stevo: - Pri kraju smo, barem za danas. No, o ovome cemo razgovarati kada sam uvidiš ono što sada ne uvidjaš. Evo zbog cega ti ja to kažem: ne bih ti se dodvorio, jer meni to nije potrebno! Mnogi su ljubomorni na mene što više znam, što koristim obaveštajne procene sovjetske i americke strane! No, kad-tad, ovom nacionalnom faktoru, koji ce morati biti uskoro dominantan, gde su klasni interesi isprepletani izmedju nacija i nacionalnih manjina, mora se s više ozbiljnosti, od tebe, respektovati, ako ne misliš svoju vojsku slati na svoj narod!" Jer, KGB je KGB...

Broz: - Nije valjda, Ivek, do toga došlo?
Stevo: - Znaš šta sam dužan? Da te upozorim, da ti kažem ono što ne znaš?... A tvoje je kako ceš postupiti... No, da ne zaboravimo "predstavnika Srba", koji baš nema mnogo naklonosti prema meni? Engleskom ministru kaže i ovo: ..."Staljin je jugoslovenskim narodima nametnuo nacionalno pitanje da bi potisnuo osnovni subjekt nacije - gradjanima, obicnog radnog hrvatskog, srpskog i bilo kojeg coveka u Jugoslaviji.

Tako se, potajno, sjedinjavala staljinisticko-kominternovska balkanska nacionalna doktrina (mislim, gospodine ministre, na Staljinovu ideju 'Balkanske federacije?') samostalnih sovjetskih država na Balkanu, te njihovog katolicanskog svojatanja Srba od Hrvata u avnojskim administrativnim granicama, sve to s austro-ugarskim i nemacko-germanskim profitom i paranojom najvece medju najvecima u Zapadnoj Evropi, što vodi restauraciji Cetvrtog rajha! A, Hrvatima bi ista obezbedila i Veliku Hrvatsku', s granicama na Savi kod Beograda, duž Drine, gde ne iskljucuju ni Sandžak i Kosmet!"

Aprila 1965. godine, Ivan Stevo Krajacic se vojnim avionom, oko 23.15 casova, obreo na pulskom vojnom aerodromu. Mnogi vojni piloti su znali da on cesto dolazi i odlazi sa ovog aerodroma, gde se uz vojno-policijsku pratnju odvozio za Brione. Retko je to cinio danju. Noc je za njega bila opsesija!

Gotovo je uvek na pulski aerodrom dolazio u alkoholisanom stanju, pri cemu bi ga obezbedjenje uguralo u "mercedes" i dovodilo u Jovankinu rezidenciju. Jovanka Broz bi tek sutra, negde oko podne, saznavala da je na Vangi Stevo... Ali, ovaj put Stevo je na Vangu došao po depeši Broza?

Stevo Krajacic, kada bi ga obuzele neke crne slutnje, kada bi morao da donosi neke sudbonosne odluke, prikupljao bi hrabrost uzimajuci vecu kolicinu viskija, pa se s opravdanjem postavlja pitanje da li se Stevo plašio Broza ili Broz njega?

Obicaj je kod Brozovih bio se poslepodnevni rucak bavi u letnjoj bašti. Brozovi, kada bi na rucku imali takvog gosta, sva obezbedjenja iz KOS-a i kucnu poslugu otpuštali su na vrlo jednostavan nacin. Davan im je slobodan dan kako bi bili sa svojim porodicama. Ostajala bi najnužnija posluga i obezbedjenje! Dok, kad bi dolazile strane delegacije, predstavnici jugoslovenskih republika, obezbedjenje i posluga bili bi u punom sastavu. To su iskusni obaveštajci KOS-a uocavali.

Kada bi se rucak završio, kada bi se pilo staro vino, i taj mali ostatak je otpuštan!
Jovanka je cesto prisustvovala Stevinim trabunjanjima i cudila se kako je Broz imao strpljenja sve to da sluša. Ovom prilikom ostavila ih je sama, da nadje posao u porodicnom domu. Da li je to ovog puta uradila u dogovoru sa Stevom ili slucajno, to ona najbolje zna.

Kada bi Stevo zapalio ponudjenu Brozovu cigaru, koja je mamila mirisom kubanskog duvana i orijentalne "havane", zakljucio bi ocima, potegao cašu vina i zapitao Broza:
- Procita li sve ono što sam ti depešom poslao, Joža?

Broz: - Nisi depešom smeo - odgovori mu mrzovoljno.
- Nešto je iskrslo nepredvidjeno? Rekao si mi da sve konce ozvucavanja i prisluškivanja držiš u svojim rukama, no, izgleda da nisi u pravu? Srpska Udba prisluškuje tebe i mene! Sada necu o tome ni rec više reci. To cemo raspraviti preko leta! Nego, iskrslo je nešto što me brine, gde o tome, s tobom, Ivek, moram iskreno popricati.
Stevo: - Nešto je iskrslo nepredvidjeno!?

Broz: - Mnogo toga. Iako Bevca, Vladu, Crvenkovskog i tebe mogu pohvaliti za misije koje ste izvršili po našem zadnjem dogovoru, moramo raspraviti otvoreno.
Stevo: - Valjda, Joža, ne misliš da sam nešto od tebe skrivao?... Da sam svoj narod i Partiju izdao?

Broz: - Nisam to rekao.
Stevo: - U cemu je onda problem?

Broz: - Kada sam se s nekim kadrovima vratio u Zagreb, naredio sam Srebrnjaku da svoj pariski punkt preseli u Zagreb, po direktivi Moskve. Cilj je bio da se sruši "Versajska veštacka Jugoslavija", da se sputa "srpski hegemonizam", te da se stvori konfederacija pod punim uticajem Sovjeta. To niko nije znao sem Srebrenjak i ti?... Otkud za to znaju sada srpski komunisti?... Da se nisi negde istrcao?
Stevo: - Ta Srebrnjakovljeva grupa je bila velika! Vesti su mogle procuriti, ili da ih neko Rankovicu dostavi?... Morali smo biti više orijentisani prema nacionalnim komunistickim kadrovima ekstremne orijentacije: VMRO u Bugarskoj, hortijevcima u Madjarskoj, ustašama u Italiji, balistima u Albaniji?... Jedino se tako moglo... To mi je Srebrnjak kazao.

Piše: Radoman Mladjenović
Sutra: Saradnja sa ustašama


vesti po rubrikama

^feljton

19:03h

Tajni razgovori Tito - Krajačić (16)

19:29h

Mladi i sekte (1): Strah od budućnosti

      


FastCounter by LinkExchange