[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Austro-Ugarskati je u srcu

Stevo (Titu): "To Srbi znaju, to ti Rusi prebacuju?"

Iskreno, mi, koji smo predstavnici ta dva velika naroda, vrtimo se oko te ose, iako uvidamo ad tako vecno postajemo evropski sateliti... to ce sve više ciniti Muslimani prema islamu , te ih moramo priznati za naciju, to ce sve više ciniti Makedonci prema Bugarima, kao i Šiptari prema Albancima...

Stevo: Zaista, Joža, taj problem ce sve više narastati kao nacvani kvasac! Zato što to sve više izaziva kod hrvatskog i srpskog naroda stalno psihološko nezadovoljstvo i negativnu kritiku sa nedostatkom jasne politicke perspektive i svesti. Jer, svako od njih misli da ga ovaj drugi izrabruje, Ugrožava duhovno, religiozno, materijalno. Ne vidim, Joža, medu njima, nikakve dalje perspektive zajednickog življenja!
Broz: - Ja im više ne mogu ništa! neka se medusobno pokolju... Ako ne mogu zajedno, neka svako živi u svojoj kuci!

Stevo: - Odvojeno?

Broz: - Kako se dogovore... Bevc je otvoreno meni govorio da im je Jugoslavija, misli na Slovence, usputna stanica za Evropu... Šta sam mu mogao reci...? Nece valjda Slovenci cekati lenje Makedonce, Šiptare, Crnogorce, Srbe i Muslimane da shvate da se može, ono što žele, jedino radom postici?...

Ivek: Šta bi mu ti drugo mogao reci?

Stevo: - To što i ti... Neka se, novim ustavom, o svemu dogovore...?

Broz: Pa, to sam ti celo vreme govorio! Mi, Ivek, ne možemo cekati Sovjete... Na kraju, oni su nešto drugo... No, dok sam još tu, cinicemo sve da ta transformacija srpsko-hrvatskih odnosa poprimi ironiji i demokraticniji tok. Jer, od njihovih odnosa zavise odnosi svih ostalih naroda na Balkanu, pa i u Evropi! Zato cemo na tome debelo morati poraditi. Oni kadrovi koji mogu nositi teret tih transformacija ostaju u politickom bubnju. Ko ne može, ko to ne shvata Ivek, taj mora otpasti?

Stevo: - Slažem se s tobom... nego da nastavim dalje o "predstavniku Srba"... Engleskom ministru dalje kaže: ... "Subjekti oba ova naroda, pošto imaju takvu istorijsku klet, morali bi shvatiti i razumeti kako ih drugi ne bi potiskivali, ekonomski i politicki iscrpljivali (Srbi to rade Kosovarima i Srbijancima, pa Hrvati to ne bi trebali da rade Srbima u Hrvatskoj!), ge ih cak i demografskim eksplozijama ugrožavaju (Šiptari na Kosmetu, te Muslimani u Sandžaku i Bosni)"...

Broz: - U mnogim stvarima bih se složio s njim... Ali su se naši razgovori na ovu temu, gde on ne uzima u obzir katolicki i medunarodni islamski faktor, uvek završavali tako što je svako ostajao pri svom stavu?... Shvataš Ivek! O ovim temama se šapuce samo medu partijskim vrhovima i rukovodiocima koji kreiraju sudbinu ove zemlje. Svaki od nas se trudi da ne bude pristrasan, da ne bude nacionalista - komunista, ali drugi to za vas kažu, a vi kažete za njih?

Stevo: - A, pravoslavni faktor?... Znaš da su to Rusi!

Broz: - Oni kažu da su dosledni marksisti-lenjinisti. Da nemaju tih problema...

Stevo: - Svaka anatema, pa i na pravoslavlje, iako sam ateista, ima kontraproduktivno dejstvo?

Broz: - Šta s time, Ivek, hoceš reci? Da sam pod uticajem islama ako sam predvodnik nesvrstanih, ili katolicanstva, ako želim da se povežemo što više sa zapadnom Evropom, Amerikom?... Celim svetom?...

Stevo: - U srcu ti je Austro-Ugarska monarhija! To Srbi znaju, to ti Rusi prebacuju? Kada se zaboraviš, ti kao da svim Srbima želiš da poistovetiš Sutjesku s Kolubarom, Šestu licku s tvojom pukovnijom?... Oni, koji trebaju sve da znaju o tebi, kao feldvebelu, znaju? To obimno i koriste!

Broz: - Špijunirate me svi! Kome da verujem?

Stevo: - Špijuniraš i ti sve! Samo što menjaš konje... Nekad, kada je to potrebno tebi i Bevcu, vi uzjašete hrvatskog ili slovenackog konja! Kada je to potrebno tebi i Crvenkovskom, uzjašete i srpskog i hrvatskog i makedonskog konja! A, kada ti je potreban Vili Brant, tada pokušavaš da jašeš sovjetsko magare! No, Joža, ono živi u stepi i ne da se, bez sile, izjahati...!

Broz: - De, de! Ti ode daleko? Znaš da takvima razgovorima nema kraja?

Stevo: - Znam! Ali me ne cudi što si ti uvek u centru i što se to kolo oko tebe, Joža, okrece...

Broz: - Tvoji stavovi kod mojih najbližih saradnika izazivaju stalno psihološko nezadovoljstvo i negativnu kritiku medu hrvatskim i srpskim intelektualcima, gde se vidi nedostatak intelektualne svesti. To se cini preko literature, filmova nekog "crnog vala", opanjkavanja Jugoslavije vani i tu, doma... Ne znaju šta se hoce, šta se nece, ko su im prijatelji, ko neprijatelji, kakvu zajednicku taktiku sprovode protiv samoupravljanja, SKJ i socijalizma... a, radnici... oni rintaju onoliko koliko svi ti intelektualci, vi, moji saradnici, od mene tražite... Ja nikako ne mogu izgubiti, jer sam bio samo radnik i to ostao, zato me radnicka klasa razume... Ja ne preterujem kada ih delim po nacionalnostima, ali nikome ne osporavam da to bude i da se tako oseca! A kad uništite radnicku klasu, uništili ste i Jugoslaviju i naše zajedništvo!

Stevo: - Ali, ti ne možeš vecito živeti na lovorikama te radnicke klase! Znaš da je najmanje produktivna, znaš da se standard održava zaduživanjem preko sad predusretljivog Zapada... A kad im više ne budemo "zabavni", ni interesantni, zatvorice novcane tokove... Radnicka klasa ne može živeti samo od dosadašnjeg svog rada, jer ti ponovo kažeš da samoupravljanje pravi neradnike, poltrone i karijeriste! Tada ce se ti isti radnici u koje se zaklinje gubiti radno mesto, izaci na ulicu, uništavati i paliti te samoupravne fabrike koje smo im stvorili... I tada ce proraditi taj nacionalni gen, na što te Rusi posebno upozoravaju.

SUTRA: SAMOUPRAVLJANJE STVARA PARAZITE


vesti po rubrikama

^feljton

19:07h

Tajni razgovori: Tito - Krajacic(14)piše: Radoman Mladenovic

19:24h

Otkrivanje i kažnjavanje veštica kod Srba (12)

      


FastCounter by LinkExchange