[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 23. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novi detalji o skandalu u omladinskom kampu

Nije bilo orgija nego striptiza

Najviše primedbi i zgražanja na programe "JAZASA"

NIŠ - Cetiri profesorke Sekretarijata za javne službe Niša, koje su vodile 60 najuspešnijih niških srednjoškolaca u Letnji kamp u Sremskoj Mitrovici, potvrdile su juce da su daci preživeli razne vulgarnosti tokom boravka u vojvodanskom odmaralištu. Nemile dogadaje iz kampa od 12. do 18. avgusta u javnost je prekjuce izneo Dejan Rajcic, predsednik Okružnog odbora Nove Srbije u Nišu i potpredsednik gradske vlade.

Kamp je organizovalo Ministarstvo prosvete i sporta, a po programu je bila planirano da daci iz Niša i Ivanjice uce strane jezike, da pohadaju obuku na racunarima i druge radionice pod sloganom "Oslobadanje licnosti od nametnutih pravila i autoriteta nastavnog kadra".

Na vanrednoj konferenciji za novinare koja je juce održana u Nišavskom okrugu receno je da je sa svim pojedinostima o dogadajima iz kampa upoznat niški SUP koji ce preduzeti dalje korake.

Predizborno aferaštvo
Snežana Ivkovic je kazala da je Dejan Rajcic, predsednik OO NS odbio da dode na ovu konferenciju. Njegovo izlaganje o boravku dece u ovom kampu nazvala je predizbotnim "aferaštvom".

JAZAS se brani
Petar Ogrizovic, koordinator za odnose sa javnošcu JAZAS-a, kaže da su njihove radionice bile dobrovoljne a da profesorima nije bilo zabranjeno prisustvo vec da su samo zamoljeni da na njima ne ucestvuju kako bi se prevazišle barijere s obzirom na osetljivost teme. On je rekao da je program sprovoden po svetskim standardima i da je njegov cilj da se deca seksualno edukuju i osposobe za prevenciju side. Na pitanje da li je zaista bilo radionica na kojima se seksualni odnos simulirao uz pomoc drške od metle i rolni toalet papira kao i da li je bilo svlacenja maloletnika, Ogrizovic je odgovorio da to nije ništa strašno jer je svima jasno da "decu ne donose rode". Medutim, on je rekao da se ovo nije dešavalo na radionicama JAZAS-a vec u okviru "slobodnih aktivnosti".

- Još na dolasku sacekao nas je takozvani "topli zec" gde su deca morala da produ kroz špalir prisutnih vršnjaka iz kampa koji su im dobacivali razne pogrdne reci. Ta izvikivanja su se odnosila na analni seks i slicno. Još tada su pojedina deca htela da se vrate kucama. Medu koleginicama je postojala dilema da li da se vratimo, ali smo smatrali da ce sve biti u redu. Za nas je šokantno bilo što je sa njima parole izvikivala i direktorka kampa Sanja Pejin. Kada smo je kasnije upitali zašto je to cinila, odgovorila je da je to jedan od metoda za oslobadanje duha dece. Kazala je da cestim izvikivanjem pogrdnih reci postaju svesna tih termina i prema karakteru ih upotrebljavaju. Na radionicama "JAZASA" pominjani su pogrdni izrazi zbog kojih su dve devojcice, placuci došle kod mene i rekle da više ne žele da posecuju "radionicu zaštite od side". Njih dve su mi rekle da im je tamo izuzetno neprijatno jer ih edukatori nagovaraju da izgovaraju krajnje bizarne reci. Htele su da se odmah vrate kuci-kazala je Jasmina Popovic, profesor medicinske nege iz Medicinske škole u Nišu.

Ona dalje kaže da su prve veceri od Sanje Pejin profesorke dobile instrukcije "da decu samo mogu da bude i šalju na pocinak". Na pitanje koja je uopšte uloga profesorki, nisu dobile precizan odgovor, vec da ce biti odvojeni od ucenika i da za dake "nema brige".

Ocigledna nastava
Jedna od metoda za oslobadanje od stega bila je pod nazivom "metla i toalet papir". Muškarci su medu nogama imali metlu sa drškom, a devojcice, takode medu nogama, namotan toalet papir sa krugom u sredini. Cilj "igre" je bio da muškarci "smeste" dršku u sredinu toalet papira.


Kriva impulsivnost
Najviše povika na jucerašnjoj konferenciji bilo je na izvesnog edukatora "Jazasa" Vukašina sa nadimkom "Maslacak". Za njega je receno da nije poštovao program rada Ministarstva prosvete i sporta. Ogrizovic kaže da je on impulsivna licnost i da je na peticiji od prisutnih 130 daka u kampu, njih 113 stavilo potpis da se on ne udalji iz kampa što je tražila niška grupa.

- Našim srednjoškolcima je bilo zabranjeno da nam govore šta rade na radionicama. Preceno im je da ce "za kaznu" da ribaju kuhinju ukoliko ispricaju vulgarnosti koje cuju na ovim casovima edukacije. Neki su kazali da ce i da prihvate kaznu samo da ne idu na ovaj "tretman oslobadanja duha". Prisustvo u radionicama "JAZASA" bilo je obavezno za razliku od drugih kampova u koje smo vodili dake. O ovoj vrsti torture bili smo dužni da obavestimo nadležne i zato smo sve potpisale izveštaj o boravku u kampu, kaže Jasmina Popovic, s cime su se složile i njene koleginice.

- "Igre bez granica" su se održavale poslednje veceri. Po programu kampa, a ne Ministarstva prosvete, deca su se svlacila na pisti gde su im delovi odece ocenjivani. Mnoge devojcice su ostale samo u tanga gacicama, a muškarci, u želji da pobede, prekrivali su peškiricima nage delove tela. Gacice su vredele pet, a brushalteri 10 poena. Pitali smo Sanju Pejin kakav je to metod u ovoj neobicnoj radionici. Na to je ona odgovorila da se deca svlacenjem oslobadaju duhovnih stega, kaže Popovic.

Profesorke koje su vodile decu iz Niša i Ivanjice su odmah posle doceka u kampu obavestile nadležne da bi bilo normalno da se vrate kuci, ali im je receno da ostanu još dva tri dana.
- Požalili smo se pokrajinskom nacelniku za turizam Darku Klickovicu koji je cetvrtog dana došao u kamp da sagleda pravo stanje stvari. Rekao nam je da ce proslediti izveštaj Ministru prosvete i sporta, "ali i da je upoznat sa gorim stvarima koje su se dogadale u prethodnim smenama u ovom kampu, receno je na konferenciji za novinare.

Snežana Ivkovic, nacelnik Odeljenja Ministarstva prosvete u Nišu zamerila je "Glasu" zbog jucerašnjeg naslova "Javne orgije svake veceri", a Mirjana Jeftic - Petkovic, nacelnik Nišavskog okruga je istakla juce da u Okrugu ne beže od odgovornisti, ali ukoliko SUP dokaže njihovu krivicu.

M. Smiljkovic


vesti po rubrikama

^društvo

14:16h

Kod Bezdana juce izmeren vodostaj od 714 centimetara

14:18h

Zemlje EU se dogovaraju oko pomoco poplavljenima

14:26h

Sve manje humanitaraca u SRJ

14:35h

Stari dug penzionerima u nekoliko rata

14:46h

Na Đerdapu uspešne mere zaštite od poplava

14:57h

Ministarstvo prosvete o zbivanja u kampu u Sremskoj Mitrovici

15:07h

Novi detalji o skandalu u kampu Ministarstva prosvete

15:17h

Požarevacki Otpor obratio se Piksiju

15:28h

Sindikati prosvete najavljuju štrajk

15:38h

Kupovina udžbenika za osnovce na šestomesecni pocek

15:49h

Podgorica: Niže cene letovanja

16:00h

Sutra isplata penzija

18:00h

Uredba povodom štrajka železnice     


FastCounter by LinkExchange