[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak,19. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Boris Tadic, predsednik Izvršnog odbora Svetskog kupa, o efektima
projekta "Beograd na vodi"

Zaradili smo na FINA kupu!

Za rekonstrukciju bazena i infrastrukture iz republickog i gradskog budžeta izdvojeno tri miliona evra. Prihod od sponzora oko 1.200.000 evra, dok organizacija košta 280.000...

Beograd je cetvrt veka bez velikog sportskog dogadaja, a tašmajdanski bazen poslednji put je rekonstruisan 1973, govori o znacaju predstojeceg FINA kupa predsednik Izvršnog odbora Boris Tadic. - Plivalište na Tašmajdanu nije renovirano, vec ponovo izgradeno. Nisu promenjene samo mermerne ploce. Korist za Beograd je višestruka: novo urbanisticko rešenje za tašmajdanski plato, sredena je ulica Ilije Garašanina na koju se naslanja i Beogradska, osavremenjen je park, kao i stadion, promenjeno je osvetljenje, radice i fontana... Imamo informaciju da su radovi podigli cenu stanova u tašmajdanskom sektoru za 30 odsto - istice Tadic.
Kakvi su ekonomski efekti organizacije FINA kupa?

Virtuelne reklame
Obezbeden je i veoma moderan televizijski prenos FINA kupa.
- Nabavljene su podvodne kamere, zahvaljujuci MUP-u i vatrogasnoj službi i kran koji se diže do 40 metara iznad vode. Vojska je obezbedila helikopter za sliku iz vazduha. Bice usporenih snimaka i prvi put kod nas, po ugledu na englesku Premijer ligu, virtuelnih reklama. Oglasili smo citav prostor oko bazena, sada ce se reklame projektovati i na površinu vode - kaže Tadic.

Bazen za svetske rekorde
Posle rekonstrukcije, bazen na Tašmajdanu spada medu najbrže na svetu!
- Mi inace imamo laku vodu i bazen je uvek bio strahovito brz. Sada je voda još lakša, tako da je Tašmajdan jedan od najbržih bazena na svetu. Idealan za plivacka takmicenja - otkriva Tadic.

- Šaljemo svetu poruku, sliku o zemlji koja je zona sigurnosti, što je veoma ohrabrujuce za strana ulaganja. Pomenucu samo neke od sponzora iz inostranstva: Tošiba, Simens, Erikson, Dajners, Fudži, Arena, Ribok... Znam da ljudi najcešce pitaju "zašto se bacaju pare na sportska takmicenja, kada mi nemamo hleba da jedemo". Ne možemo da poboljšamo standard tako što cemo uložiti u hleb i potpuno se zatvoriti. Treba nam energicna politika. FINA kup ima duboki smisao, angažuje domacu privredu, izvodace radova, obezbeduje plate našim gradanima. Ne završava se FINA kup finalnom utakmicom. Ako roditelji posle ovog dogadaja ne uhvate klince za ruku i povedu ih na bazene, naši napori nemaju suštinskog smisla. Saznanja o narkomaniji u našoj zemlji su katastrofalna, sport je najbolji nacin da decu odvratimo od iskušenja.

Vaterpolo savez Jugoslavije, koji je organizaciju preuzeo u vreme prethodnog režima, naišao je na odredenu zadršku u vladajucim strukturama posle demokratskih promena.
- Samo nismo mogli odmah da reagujemo. Izdvojeno je po milion i po evra iz republickog i gradskog budžeta za opštu rekonstrukciju, vraceni veliki dugovi Vaterpolo saveza Jugoslavije i isplacene premije igracima. Zadrška je postojala kod mene, nisam želeo da radim ovaj posao, da se slikam sa sportistima i licim na neke ranije politicare. Rekli su mi da cu biti samo posrednik izmedu Saveza i Vlade, ali nije ispalo baš tako. Nekada sam trenirao vaterpolo i osecao sam dug prema sportu. Mislim da vaterpolu više ništa ne dugujem.
Kolika su sredstva uložena u ovaj projekat?

- Za renoviranje Banjice i prakticno izgradnju Tašmajdana tri miliona evra. Prihod od sponzora u novcu za sada je 757.500 evra, u opremi 215.000, u uslugama 200.000. Dakle, ukupno oko 1.200.000 evra, dok organizacija, u koju ne ulazi rekonstrukcija bazena i infrastrukture, košta oko 280.000. Razlika ostaje Vaterpolo savezu Jugoslavije, koji ima zaostali dug prethodnog rukovodstva od skoro dva miliona maraka. Tacno ce izaci na željenu cifru. Ostvarili smo izuzetno dobar finansijski rezultat, pokazali da ovakvo takmicenje može da bude i isplativo.
Da li se kasni sa završetkom radova, s obzirom da je 20. avgust prakticno stigao?
- Procene strucnjaka bile su da je potrebno šest meseci i da je za tri meseca nemoguce završiti posao. Zato smo "Partneru", izvodacu radova, kao vrstu elektricnog zeca dali krace rokove, kako bi sve bilo gotovo do pocetka. Ne postoji nijedno svetsko takmicenje, koje se ne finalizira poslednjih dana. Detalji su veoma bitni i ne želimo da zbog njih padnemo na ispitu - zakljucuje Boris Tadic.

Spontano otvaranje
Tašmajdanski bazen primio je i prve Beogradane. Naime, posle treninga Amerikanaca, stotinak gledalaca poskakalo je u vodu.
- Jedan od njih poznavao je inženjera iz "Partnera" i pitao ga da li može da se okupa. Kada je dobio dozvolu, svi na tribinama su ostali samo u opremi za kupanje i pojurili za njim u bazen. Imali smo spontano otvaranje - prica Tadic.

V. Preradovic


vesti po rubrikama

^sport

16:05h

Boris Tadic, predsednik Izvršnog odbora Svetskog kupa, o efektima projekta "Beograd na vodi"

16:10h

Selektor Dejan Savicevic odredio kandidate za susret protiv selekcije BiH

16:15h

Amerikanac Skuni Pen, letošnje pojacanje Crvene zvezde, znao za Jugoslaviju, ali ne i njegova porodica

16:20h

Desimir Gajic, trener Sonje Stolic, o planovima za buducnost

17:35h

Brazilac trijumfom doneo Ferariju cetvrtu vezanu titulu

17:40h

Dokiceva predala mec Kaprijatijevoj

17:45h

Plavi košarkaši doputovali iz Nemacke s peharom Superkupa

17:50h

Plavi odbojkaši pobedili Italiju 3:1, osvojili bronzu u Svetskoj ligi i ostali bez selektoraFastCounter by LinkExchange