[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak,19. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republicka ministarstva podnela podrobni izveštaj o radu

Šta se radilo u Vladi prethodnih 500 dana

BEOGRAD - Republicka vlada je posle nedavnog obracanja premijera Zorana Đindica gradanima povodom 500 dana rada svog kabineta, prosledila medijima podrobni izveštaj, na više od 60 kucanih strana, o aktivnostima svih 17 ministarstava.
Navodi se da se Vlada suocavala s brojnim izazovima, te da su korenite reforme izvršene u finansijama i ekonomiji.

Pad troškova života

Ispunjen energetski bilans
Ministarstvo rudarstva i energetike naglašava da je u 2001. u potpunosti ispunjen energetski bilans i uradeni najbolji remonti za poslednjih 10 godina. Veliki napredak ostvaren je u proizvodnji otkrivke i uglja na površinskim kopovima Kolubara i Kostolac, te da je od januara do avgusta ove godine proizvodnja uglja u potpunosti ostvarena prema planu.

Ukidanje poreza na lekove s pozitivne liste i još neke proizvode izazvalo je pad cena ovih proizvoda i usluga za 17 odsto i troškova života za 0,5 procenta, suzbijena je siva ekonomija, a Zakonom o jednokratnom porezu na ekstra dohodak i ekstra imovinu ubrano je 60 miliona evra.
Ministarstvo za ekonomske veze s inostranstvom je, izmedu ostalog, formiralo Ekonomski savet Srbije, a u toku je izrada više nacrta zakona. Izdvaja se i rad Ministarstva za privredu i privatizaciju koje je realizovalo programe rekonstruisanja i privatizacije više velikih preduzeca. Smanjenje dugova, redovnost isplata i drugih davanja, humanitarna pomoc i zapocinjanje promena, reformi i racionalizacije, samo su deo ucinjenog u Ministarstvu za socijalna pitanja.
Izgradnja 2. 049 stanova u 25 gradova plan je Ministarstva za urbanizam i gradevine, u cije se uspehe ubraja pojednostavljenje procedure dobijanja urbanistickih i gradevinskih dozvola. Istovremeno, zapocela je aktivnost na sprecavanju nedozvoljene gradnje.

Manje kriminala

MUP je uporedo s organizacionim promenama, obrazovanjem Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i žandarmerije radio na Zakonu o bezbednosno-informativnoj agenciji, kojim je RDB izdvojen iz MUP-a. Uporedo s depolitizacijom i dekriminizacijom službi, kadrovskom obnovom i organizacionim pripremama, pristupilo se i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. U izveštaju je navedeno, izmedu ostalog, da je ukupan kriminalitet smanjen za 18, a krivicnih dela opšteg kriminaliteta za 21, 6 odsto. Rezultata ima i u radu drugih ministarstava, a u Ministarstvu pravde izdvajaju osnivanje Centra za edukaciju sudija i tužilaca za primenu evropskog i drugih medunarodnih propisa i povecanje plata nosiocima pravosudnih funkcija na 500 evra u proseku.
U Izveštaju o radu ministarstava za period 25. januar 2002-12. avgust 2002. godine navodi se da je donet veci broj zakona iz razlicitih oblasti, kao i da su u pripremi novi zakoni i projekti.

Lj. S.


vesti po rubrikama

^politika

16:35h

Milan Ivanovic demantovao Valentena da je u Srbiji

16:40h

Miloševicev rodendan odložio saopštavanje odluke GO SPS

16:50h

G17 plus: Predsednik za sve

17:03h

Problemi socijalista u Kraljevu

17:10h

Iz Narodne stranke optužuju Đindic i Đukanovica da razbijaju zajednicu

17:15h

Marovic o ustavnoj povelji

17:20h

Preševo posle glasanja za lokalnu vlast

17:30h

Draškovic za funkcionalnu federaciju

18:20h

Posle odluke vladajuce koalicije o predsednickom kandidatu

18:31h

Miodrag Lekic tvrdi :Nisam kandidat

18:35h

Ilic: Ceo državni aparat radi za Labusa

18:45h

Republicka ministarstva podnela podrobni izveštaj o radu

18:50h

Labus u podne predaje RIK-u kandidaturu

18:55h

Pred vanredne izbore u Crnoj Gori     


FastCounter by LinkExchange