[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota,17. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nejedinstvo u palestinskim redovima

Bez dogovora s Hamasom

TEL AVIV (Tanjug) - Palestinski ministar Nabil Šaat potvrdio je da su propali pregovori izmedu palestinske uprave i islamske organizacije Hamas o obustavi napada unutar Izraela. "Na našu žalost Hamas je omeo svaki plan," izjavio je Šaat, dodajuci da kontakti izmedu palestinske uprave i Hamasa u poslednjih nekoliko dana nisu dali nikakvih rezultata u nastojanju da se stvori vlada nacionalnog jedinstva koja ce ukljucivati sve palestinske grupe.

Izraelski mediji objavili su prethodno da je Hamas odbacio nacrt politickog manifesta koji su sacinili predstavnici svih politickih organizacija, a u kome se kao nacionalni cilj Palestinaca navodi osnivanje palestinske države na teritorijama okupiranim od strane Izraela u ratu 1967. Predstavnici Hamasa su dali do znanja da njihova organizacija ostaje cvrsto pri stavu da palestinski narod ima pravo na svoju otadžbinu od reke Jordana do mora.

Portparoli Hamasa i Islamskog džihada su izjavili da ove organizacije nece obustaviti napade unutar Izraela, iako u nacrtu dokumenta ne stoji izricito koje ce mere Palestinci preduzeti da ostvare svoje ciljeve. Medutim, pošto se u nacrtu predlaže ujedinjeno palestinsko rukovodstvo, sastavljeno od frakcija Palestinske oslobodilacke organizacije (PLO) i islamskih pokreta, kao i usvajanje reformi - cime se indirektno kritikuje voda PLO Jaser Arafat - Hamas se uzdržavao da ga glatko odbaci.

Ubijen decak
Palestinski zvanicnici optužili su izraelsku armiju za ubistvo petogodišnjeg decaka u pojasu Gaze. Oni tvrde da su vojnici u cetvrtak otvorili vatru na stambeni deo Kan Junisa i ubili Imana Faresa i povredili dvojicu njegovih rodaka koji su prišli da mu pomognu. Armija je porekla da zna za smrt decaka, naglasivši da su vojnike napali naoružani ljudi i da su ovi uzvratili vatru. Vojnici su posle toga ubili dvojicu naoružanih Palestinaca kraj granicnog prelaza Kisufim, nedaleko od bezbednosne ograde koja okružuje pojas Gaze.


vesti po rubrikama

^svet

13:40h

Nejedinstvo u palestinskim redovima

13:44h

Poljaci docekuju "svog" papu

13:45h

Izrael požuruje SAD da krenu u rat protiv Iraka

13:50h

Spor EU i SAD oko Medunarodnog sudaFastCounter by LinkExchange