[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota,17. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Spor EU i SAD oko Medunarodnog suda

Kako doci do kompromisa

BRISEL (Beta) - Izlaz u otvorenom sukobu Evrope i Amerike oko nadležnosti stalnog Medunarodnog krivicnog suda (MKS) mogao bi da bude naden u "potpunom razjašnjenju" njegovog statuta, odnosno saglasnosti da nacionalno pravosude ima prvenstvo u odnosu na MKS, smatraju diplomatski izvori u Briselu, koji ukazuju i na tumacenja koja je vec dao zvanicni Pariz.

Veliku nejasnocu u sporu Evropske unije i SAD oko izuzeca americkih državljana iz nadležnosti MKS predstavlja, medutim, i cinjenica da su Velika Britanija, Francuska i druge zemlje EU prilikom konsultacija u Savetu bezbednosti UN polovinom jula Amerikancima "sugerisale" da nastoje da sklope upravo bilateralne dogovore, istice se u zapadnoevropskim komentarima, a isto tvrde i predstavnici administracije u Vašingtonu. Bilateralni sporazumi, medutim, dovode u pitanje kljucne odredbe statuta ovog suda, tako da se mora naci "trajna nagodba" Evrope i Amerike, kažu diplomate u Briselu.
Izvori francuskog ministarstva inostranih poslova, kako prenosi "Figaro", smatraju da je americko nastojanje "beskorisno", buduci da "MKS ionako ne može da nadomesti države", jer "taj sud može suditi državljaninu neke države samo ako njeno nacionalno pravosude to nije u stanju da ucini".

"Figaro", medutim, kaže da se Amerikanci veoma boje da bi 9.000 njihovih vojnika na Balkanu mogli doci pod udar "politickih sudenja", zbog cega su hitro i posegnuli za bilateralnim sporazumima, jer su u Savetu bezbednosti UN samo na dodatnih godinu dana izdejstvovali "imunitet" za svoje vojnike i civile.
Izlaz iz ovakve situacije, koja je dovela i do nove "nejasnoce" i zategnutosti u odnosima EU i Vašingtona, vec se traži kroz nagodbu koja ne bi išla na uštrb medunarodnog pravnog poretka i sistema svetskih odnosa pod okriljem UN.


vesti po rubrikama

^svet

13:40h

Nejedinstvo u palestinskim redovima

13:44h

Poljaci docekuju "svog" papu

13:45h

Izrael požuruje SAD da krenu u rat protiv Iraka

13:50h

Spor EU i SAD oko Medunarodnog sudaFastCounter by LinkExchange