GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

RAZMIŠLJANJE

Latinica nije abeceda

Da ne beše Lazara i Cirila, Obilica i Metodija, Vidovdana mede cirilice - znanja, ko zna šta bismo, kakvi i kome pripadali. Možda bih (verovatno) ja bio Mujo, a ti Haso, i sve bi nam bilo ravno do Kosmeta i do Subotice, zove li nam se levo krilo Miladin ili Sabahudin, Mijatovic ili Zidan. E, sad je izgleda došlo to žalosno vreme da nam bude sve ravno - da li je ispred Canak ili Pera, Turcin ili era, srpsko ili hrvatsko pismo, azbuka ili abeceda.

Duhovna beda uz rame materijalnoj, osvajaju ove prostore. Postajemo geografski pojam (svojevoljno) - poligon. Ako neko i traži da promenimo zakone kako bismo se što pre umilostivili svetu da nas materijalno pomogne, sigurno ne traži da promenimo veru, pismo, tradicionalne obicaje itd. Pa tako, svejedno nam je slušamo li muzicki terorizam turko-folka Halida i Sinana, muzicko-satanske grupe poput "Kis" ili "Seks Pistols" ili srpski melos Mokranjca, Carevca ili Cuneta, Svetlane Stevic...

Nalazimo se, na neki nacin, u paradoksalnoj situaciji, poput psa koji nosi svoje buve i koji se ceše i kada ih nema, toliko na njih svikao, pa tako napuštamo svoje kuce i sela i kad nas niko ne goni iz njih, pišemo hrvatskim pismom i kad nismo pod tutorstvom hrvatsko-komunistickih gazda, dodvoravamo se strancima i kada su zacudeni našoj bespotrebnoj servilnosti. Da se svojevoljno odricemo i kolektivnog pamcenja potvrda je, upravo, nepotrebna i uporna upotreba hrvatskog pisma, ali i necinjenje srpskih prosvetnih i kulturnih poslenika da objasne (edukuju) da se radi o hrvatskom pismu, a ne abecedi kojom cemo "brže u svet" jer, na primer, samo u hrvatskoj latinici postoji slovo "š" pisano na taj nacin, abeceda za taj glas koristi dvoslovni izraz "s" i "h", dakle kad naši latinicari napišu "Goša", osim što krše Ustav, pokazuju neznanje i kontinuitet prihvatanja hrvatsko-komunistickog tutorstva, izmedu ostalog i u nacinu pisanja. Na kraju, nesumnjivo se potvrduje da strah nadjacava razum. Kakav strah? Onaj da necemo biti lepi, razvijeni, napredni, nadasve pametni - ako u svemu ne imitiramo "velikog brata" preko bare, pa tako možemo ocekivati da nas, zarad "multi" svega i svacega, pocnu soliti kako bi bilo dobro primiti papu, za pocetak, promeniti crkveni kalendar, zašto ne postati unijata, ne dao Bog!

MIROSLAV BOGDANOVIC, CLAN UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU CIRILICE I SRPSKOG JEZIKA, ALEKSANDROVAC


REAGOVANJE

Mladi i penzioneri

Gospodo, ne mogu da verujem da ste tako odreagovali na to što je izgraden taj i takav bazen u jednoj zatvorskoj sredini. Pa, šta i ako jeste. Vidim iz Vašeg pisanija da ste penzioner. E, gospodo, taj bazen je malo, s obzirom koliko država duguje tim mladim ljudima koji su greškom krenuli stranputicom, jer nisu znali kako drugacije da priušte sebi ono što ste Vi ceo život imali - uživali na kredit i na rate... Cela Vaša generacija, gospodo, dozvolila je sve ovo. Zato, pustite mlade ljude da ispaštaju svoje grehe onako kako im je to odredeno. Samo oni znaju kako im je. A znate li, gospodo, da su pre raspada SFRJ zatvori uglavnom bili poluprazni, a zatvorenicka struktura je bila takva - da su po zatvorima boravili apsolutno asocijalni tipovi. A onda, gospodo, kada ste glasali 89. i kada je jedna lepa zemlja prestala da postoji, zatvori su poceli da se pune ljudima koji, jednostavno, nisu bili asocijalni, ni loši. Znaci, cela jedna generacija je uništena, samo ste Vi, gospodo, i Vama slicni, ostali bezgrešni. Sve što penzioneri doživljavaju - sve su i zaslužili. S poštovanjem, Vaš

ĐORĐE JOVANOVIC, ZAJECAR


KRITIKA

Grandovske jadikovke

Milovana Ilica Minimaksa je pregazilo vreme

U petak uvece na Petrovdan, na TV Pink sam imao "cast" da pratim "zabavnu" emisiju GRAND SHONJ. Doživeo sam dva sata skandala i gadosti, koje mi je servirao, pre svih, Milovan Ilic, namerno mu ne spominjem cuveni nadimak, koji mu ne pristoji poslednjih desetak godina. Nakon skidanja sa programa "Svet plusa", izgleda da je došao trenutak da Željko Mitrovic povuce još jedan civilizovan potez i skine sa programima emisiju poput "Grand shonja".
Peva se svašta

Kao prvo Micu je ocigledno pregazilo vreme, uporno nam prica bajate viceve, koje smo ili culi mnogo pre njega. Voditeljka Mila Arsic, ne može da dode do reci do njega, a i ono malo što kaže je mlahavo i beživotno. Cela emisija je protekla u upornim pokušajima da ubede gledaoce, kako je muzicka produkcija "Granda" nešto što se može nazvati u ovom trenutku pozitivnim osveženjem iz oblasti narodne muzike, a da je tako potvrduju i ekskluzivci "Granda". Svi dobro znamo šta je Srpska narodna muzika, šta je naš melos, ali isto tako znamo šta su turcizmi, prepevi, loši aranžmani, tekstovi. U trci za dobrom zaradom naši poznati pevaci su poceli da pevaju sve i svašta, komercijalna muzika je preplavila naše muzicko tržište. O narodnoj muzici mogu da pricaju Cune, Tozovac, Miroslav, Merima, Snežana Đurišic, Radiša Uroševi. Drugi nemaju to pravo, iako umišljaju da su narodni pevaci. Krajnje je vreme da se u ovoj zemlji jasno kvalitet odvoji od šunda, da se vec jednom prave vrednosti jasno apostrofiraju i pokloni im e veca pažnja.

Kao ispod šatre
Lepo je Željko skinuo s programa i Milovana i njegovu "kultnu" emisiju, šta mu je trebalo da mu omoguci još jedan "kambek"?! Mislim da je hteo da mu pokaže ko je gazda u kuci, a ko je jeftini šarlatan i tezgaroš - i uspeo je, svaka mu cast. Velikim zvezdama i umetnicima, kao što su Tozovac i Boki, nije mesto u takvim emisijama, jer se na taj nacin sami degradiraju i svrstavaju tamo gde ne bi smeli. Ovakve emisije nisu ni za one koji bacaju sako publici, koji od pozornice prave kafanski ambijent, zna se gde je njima mesto - ispod šatre, na livadi kraj Dunava.

RADOMIR MILOŠEVIC, ZAJECAR