[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Dve godine od tragedije "Kurska"

Vecita zagonetka

MOSKVA (Srna) - Juce se navršilo dve godine od havarije ruske atomske podmornice "Kursk", koja je potonula u Barencovom moru sa svih 118 clanova posade tokom manevara Balticke flote.

U mestu Vidajevo, na obali Barencovog mora, odakle je podmornica isplovila na poslednji put, juce je otkriven spomenik. Spomen-obeležje otkriveno je i u Centralnom muzeju ruske armije u Moskvi.

U crkvama, džamijama i sinagogama u Rusiji juce su održane molitve u znak secanja na poginule mornare. U Moskvi, u crkvi na Jakimenki, bogosluženje je održao patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi.
Podmornica je pre godinu dana podignuta s dna. NJena unutrašnjost je detaljno istražena, a zvanicna istraga je vodena do jula. Strucnjaci su došli do zakljucka da je podmornica potonula posle eksplozije jednog torpeda, koja je zatim izazvala lancanu eksploziju svih ostalih. Eksplozija je prosto raznela prvi odsek podmornice i teško oštetila još tri. Poslednjih pet odseka takode je ošteceno, iako nešto manje. Strucnjaci kažu da posada nije imala nikakve šanse da se spase.
Nije razjašnjeno zašto je došlo do eksplozije torpeda. Verzija o sudaru s britanskom ili americkom podmornicom koja je dugo vremena smatrana osnovnom kasnije je odbacena. Odbacena je i verzija o tome da je podmornica naišla na minu zaostalu iz Drugog svetskog rata.

Pojedini ruski mediji pišu da je havarija "Kurska" jedna od najvecih zagonetki u novijoj ruskoj istoriji i da postoji mnogo više pitanja nego odgovora. Mediji postavljaju i pitanje zašto je državnu komisiju za istraživanje nesrece predvodio potpredsednik vlade Ilja Hlebanov koji nema nikakve veze s pomorstvom.


vesti po rubrikama

^svet

14:30h

Optimisticka najava izraelskog poslanika

14:35h

Eskalacija nasilja u Kolumbiji

14:41h

Obnovljeni pregovori dve Koreje

14:45h

Dve godine od tragedije "Kurska"

14:50h

Naucno objašnjenje za katastrofalne vremenske prilike u Južnoj Aziji

14:55h

Bratislava okleva s odgovorom na americko uslovljavanje

18:45h

Nepogode u Rusiji, Ceškoj, Nemackoj...



FastCounter by LinkExchange