[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 13. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Akcijski fond juce inkasirao 129 miliona dinara

"Krmivo produkt" kupilo "Vojvodinu produkt"

"Grin lend" se nije pojavio na Berzi kao kupac "Podruma Palic"

BEOGRAD - Akcijski fond juce je na Beogradskoj berzi metodom minimalne cene i minimalne kolicine prodao sve ponudene pakete akcija u tri preduzeca, "Vojvodini produktu" iz Indije, "Podrum Palicu" iz Palica i Zavodu za inženjering iz Beograda.
Privatno preduzece iz Surcina "Krmivo produkt" kupilo je iz portfelja Akcijskog fonda 21.464 akcije preduzeca "Vojvodina produkt" iz Indije i tako postalo vlasnik 38,15 kapitala ove firme.

Minimalna cena po kojoj su ponudene akcije iznosila je 1.000 dinara, ali je dugotrajnim nadmetanjem dva kupca, Akcijski fond postigao cenu od 1.310 dinara i dobilo, za ceo ponudeni paket, sumu od 28.117.840 dinara. Broker prodavca u ovoj transakciji bio je "Jorgic broker", dok je kupca zastupao M&V Investments.
Novi vlasnik 34,17 odsto kapitala "Palic Podruma" iz Palica" je SI&S kompanija koja je po ponudenoj ceni od 190 dinara kupila 526.644 akcija iz Akcijskog fonda. Ovom prodajom, u republicki budžet bice inkasirano 100.062.360 dinara. Suboticka kompanija, poznata po proizvodnji bezalkoholnog pica "Sinalko", koju je zastupala brokerska kuca M& V Investments, bila je jedini kupac, a broker Akcijskog fonda je "Energo broker".

Sladoled iz "Krmivo produkta"
- "Krmivo produkt" je najveci proizvodac konzumnih jaja u Jugoistocnoj Evropi sa 500.000 komada dnevno, dok "Vojvodina-promet", jedina u ovom regionu preraduje sveža jaja u suva u prahu. Kupovina kapitala ovog indijskog preduzeca omogucava nam realizaciju velikih planova i vec od sledece godine krecemo sa proizvodnjom majoneza, testenina, sladoleda i kolaca, kaže Markovic.
Prema njegovim recima, "Krmivo produkt" ce nastaviti da kupuje akcije domacih firmi i sledece su na redu farma kokošaka "Krušcic" kod Kule i farma koka nosilja u Indiji.
Vojislav Đordevic iz SI&S kompanije nije želeo da komentariše jucerašnju kupovinu akcija vinarije iz Palica.

Engleska firma "Grin lend" koja je, nedavno dokapitalizacijom, prema saopštenju poslovodstva, postala vecinski vlasnik preduzeca "Podrum Palic", a koju je u meduvremenu osporila Agencija za privatizaciju, nije se juce ni pojavila na Beogradskoj berzi kao zainteresovani kupac ovog preduzeca.

Po pocetnoj ceni od 161 dinar Akcijski fond je prodao i 2.718 akcija Zavoda za inženjering ."Darik broker" koji je zastupao kupca nije želeo da otkrije ime novog vlasnika 7,32 odsto kapitala ovog beogradskog preduzeca, jer se to može obelodaniti, kako kažu u ovoj brokerskoj kuci, tek kada se u roku od pet narednih dana završi saldiranje transakcije, odnosno kada kupac uplati navedeni novac i obavi se uknjižba vlasništva.
Akcijski fond je prodajom ovih akcija "zaradio" 437.598 dinara, a u ovoj transakciji na Beogradskoj berzi zastupala ga je "Vojvodanska banka".
Dragoljub Markovic, vlasnik "Krmiva produkta", izjavio je da su se odlucili za ovu kupovinu jer su pravi strateški partner preduzeca iz Indije.

Z. Mihajlovic


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:50h

Duško Stojkov, konsultant za poresku reformu u Vladi Srbije

16:55h

Kragujevcani kradu struju

17:31h

Akcijski fond juce inkasirao 129 miliona dinara

17:33h

Udvostruceno trgovanje obveznicama stare devizne štednje

17:35h

Za leskovacko "Zdravlje" zainteresovano nekoliko firmi     


FastCounter by LinkExchange