[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

GLAS istražuje

Zašto Amerika obavezuje SRJ da ne goni njene ratne zlocince, a ucenjuje je za saradnju s Hagom?

Zlocin bez kazne

Naša zemlja nema izbora: morace da potpiše i ako joj se nece

Ako ne potpiše, kajace se, ako potpiše, još više. Ovo za "Glas" kažu sagovornici koje smo zamolili da protumace vest da Pjer Ricard Prosper, iz sektora za ratne zlocine u Stejt departmentu, dolazi u septembru u Beograd kako bi od naših vlasti i zvanicno dobio potvrdan odgovor kojim se kforovci amnestiraju od svih zlocina.

Sporazum o izuzecu americkih vojnika pred Medunarodnim krivicnim sudom Jugoslavija ce potpisati posle taze NATO clanice Rumunije, kao i Izraela, dok su pregovori sa BiH u toku. Ocigledno, isticu strucnjaci, da naša zemlja, koja je potpisnik MKS, mora da isporucuje svoje "krivce", dok se nece dogoditi da mi pred ovaj sud izvedemo americkog oficira, ili, bar, vojnika.

Dr Smilja Avramov, profesor Pravnog fakulteta u penziji, tvrdi da je ovakav zahtev vrhunac hipokrizije.
- Iako za moral nema mnogo mesta u visokoj politici, ipak, minimuma moralnih standarda bi moralo da bude, što u Americi nije slucaj. Haškim ilegalnim tribunalom kažnjava se samo srpski, bolje receno, jugoslovenski narod, a izuzecem svojih vojnika iz MKS, SAD pokazuje vrhunac nemorala.

Ko zna zašto je to dobro
- Možda zato što mi necemo tužiti njihove vojnike, oni ne diraju Pavkovica i druge iz 1999. Miloševic je nešto drugo. Amerika se, pretpostavljam, sprema za napad na Irak i, eventualne, nove sukobe na Kosovu, koje ce možda Albanci isprovocirati. Ili, ako bude sukoba u Makedoniji, americki specijalci bice na granici s Kosovom, što ne ugrožava srpske vojne interese, jer ih na Kosovu nema. Ima malo civila pod protektoratom medunarodnih snaga. Uz to, kforovci su mnogo agresivniji prema Albancima, nego prema Srbima, tako da nema mesta oceni da ce se, oslobodeni od svake krivice, ponašati kao životinje - veruje Saša Radic.

Profesorka Avramov o Haškom tribunalu i ulozi SAD kaže:
- Haški tribunal je najteža diskriminacija ikad izvedena protiv jedne zemlje. Jer, sudi se samo jednoj državi, a od kraja Drugog svetskog rata bilo je 150 ratova, koje je izazvala sama Amerika. Tako, s racionalnog, pravednog i profesionalnog nivoa covek može samo da se zgražava nad ovakvim postupcima SAD.

Radi se o obicnom demonstriranju sile, smatra Zoran Dragišic, profesor Fakulteta civilne odbrane, i skrece pažnju da je mnogo važnije šta SAD planiraju ubuduce, "s obzirom da su toliko zapeli da njihovi vojnici budu izuzeti od sankcija Medunarodnog krivicnog suda".
- Mi smo najjaci, i sve što važi za druge, ne važi za nas, osnovna je poruka SAD. Ovako snažno protivljenje da se i njihovi gradani nadu pred MKS pokazuje da Amerika planira nešto veoma ozbiljno, kao napad na Irak, na primer. Ali, ovde postoji još jedan problem: da se nešto što je apriori suprotno medunarodnom pravu, a to je oružani sukob, odnosno rat, i što zabranjuju Povelja UN, pokušava pravno da uredi. To cine sve ženevske konvencije, od one iz 1949, kasnije dopunjena onom iz 1977, a za koje mnogi vojnici tvrde da su im smetnja da izvojuju pobede u ratu. To je, apsolutno, besmisleno, jer može se ratovati i pobediti bez ubijanja bolesnih, civila, ranjenika, što i zabranjuju konvencije.

Ameri su jednakiji
- Dok se sudenje pripremalo, rekao sam javno da je taj princip pravicnosti, ako nije univerzalan, sasvim besmislen. Ako treba da bude pravda, onda je jednaka za sve. Sad se pokazalo da najjaca zemlja sveta treba da bude izuzeta od MKS. Ista ta država traži izuzece od zlocina svojih gradana. Ako pocinite zlocin i u mirovnoj misiji, morate da odgovarate, ma ko da ste! Ne mogu da pobiju svatove, pa da se ništa ne preduzme - kaže Branislav Tapuškovic, prijatelj suda na sudenju Slobodanu Miloševicu u Haškom tribunalu.
Tapuškovic se slaže da se radi o apsurdu, jer je SRJ morala da isporuci Miloševica protiv ustava, i morace da šalje ljude u Hag i dalje (što je uslov dalje americke pomoci), a, s druge strane, ta ista Amerika ne priznaje MKS za svoje državljane. DSC

Dragišic dodaje da bi svaki vojnik trebalo da ima na umu da ce zlocinacko i ponašanje suprotno ženevskim konvencijama biti žestoko sankcionisano.
- To je i svrha MKS, tako da možemo ocekivati da ce americki vojnici, oslobodeni kazne koja se bavi pojedinacnom odgovornošcu, moci nekažnjeno da rade šta hoce. Dvostrukim standardima i dvostrukim moralom - jer od nas traže da saradujemo s Hagom, što mi neprekidno i cinimo, cak smo im i bivšeg predsednika izrucili, a ne znam da je neka zemlja još ucinila - pospešuju budenje zveri kod svojih vojnika.

Amerika se ponaša krajnje korektno. Ovaj zahtev ne predstavlja ništa novo, niti neocekivano, smatra Saša Radic, vojni analiticar. Dodaje i da cemo ga mi prihvatiti, na ovaj, ili onaj nacin. On sumnja da cemo, iako smo potpisnici MKS, pred lice ovog suda izvesti nekog americkog oficira i vojnika.
- I mi bismo se ovako ponašali kad bismo bili veca sila. SAD su najjace i tako se i ponašaju. Sve i kad bi potpisale dokument kojim priznaju MKS, za godinu, dve, u meduvremenu bi našle mehanizme da zaštite svakog svog vojnika. Baš kao što su jasno rekli da niko nece odgovarati za ubistvo svatova u Avganistanu - veruje Radic.

Ponuda i Rimu i Hagu
RIM (Beta)- Americki državni podsekretar Džon Bolton predao je zvanicni zahtev Bušove administracije Rimu "da potpišu bilateralni sporazum, koji ce americkim gradanima na teritoriji Italije garantovati imunitet u odnosu na MKS.
Italija je u delikatnoj situaciji - izmedu prijateljstva koje je premijer Berluskoni proklamovao ka predsedniku SAD i cinjenice da je jedna od zemalja koje su se najviše angažovale u osnivanju stalnog MKS. Statut suda je i potpisan u Rimu pre cetiri godine.
Austrijska štampa je objavila da je Vašington potpisivanje bilateralnog sporazuma zatražio i od vlade Holandije, na cijoj se teritoriji, u Hagu, nalazi sedište suda.

ZORICA ZARIC


vesti po rubrikama

^tema

16:30h

"Glas" istražuje: Zašto Amerika obavezuje SRJ da ne goni njene ratne zlocince, a ucenjuje je za saradnju s Hagom?

16:50h

"Glas" na licu mesta: Zašto Srbi u Sloveniji zahtevaju smenu ambasadora SRJ u Ljubljani (2)FastCounter by LinkExchange