[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

SAD i od Rima traži sporazum o imunitetu za svoje vojnike

Berluskoni u neprilici

RIM (Beta-AFP) - Americka administracija zvanicno je od Rima zatražila da potpiše bilateralni sporazum koji ce americke državljane na italijanskom tlu štititi od eventualnog gonjenja pred Medunarodnim krivicnim sudom, piše italijanska "Stampa".

Americki državni podsekretar Džon Bolton u poseti Italiji predao je zvanicni zahtev Bušove administracije "da potpišu bilateralni sporazum koji ce americkim gradanima na teritoriji Italije garantovati imunitet u odnosu na Medunarodni krivicni sud", navodi list.

SAD su potpisale sporazum o osnivanju suda ali ga nisu ratifikovale. Americka administracija se žestoko protivi sudu, tražeci da vojnicima iz SAD angažovanim u medunarodnim misijama ne bude sudeno pred tim sudom.

Predsedništvo italijanske vlade potvrdilo je da je stigla americka molba. "Sada je ispitujemo. Moramo da sa našim evropskim partnerima utvrdimo da li je moguce pronaci zajednicki odgovor koji nudi neki oblik garancija Sjedinjenim Državama", prenosi list. Italija se nalazi u delikatnoj situaciji - izmedu proklamovanog prijateljstva premijera Silvija Berluskonija ka predsedniku SAD i cinjenice da je jedna od zemalja koje su se najviše angažovale u osnivanju stalnog Medunarodnog krivicnog suda. Statut suda je i potpisan u Rimu pre cetiri godine.

"Ne možemo zauzeti poziciju koja je suprotna duhu sporazuma koji smo potpisali. Moramo da ih (Amerikance) ubedimo da to nije sporazum usmeren protiv njih", kazao je izvor iz italijanske vlade.


vesti po rubrikama

^svet

16:03h

Irak obeležio 14. godišnjicu završetka rata sa Iranom

16:18h

U raketnom napadu u Kolumbiji 14 mrtvih

16:34h

"Guardian" o mogucoj ceni podrške Londona napadu na Irak

16:42h

SAD i od Rima traži sporazum o imunitetu za svoje vojnike

17:07h

Izraelci nastavili pretragu pojasa GazeFastCounter by LinkExchange