[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U raketnom napadu u Kolumbiji 14 mrtvih

Uribeu presela inauguracija

BOGOTA (Tanjug) - Gradonacelnik Bogote Antanas Mokus optužio je najvecu kolumbijsku pobunjenicku grupu, levicarske Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), da stoje iza preksinocnjeg napada raketama na predsednicku palatu i zgradu parlamenta u trenutku dok je novoizabrani predsednik, desnicar Alvaro Uribe, polagao zakletvu.

Prema najnovijim podacima, u eksplozijama je poginulo 14 lica, dok je 69 teže ili lakše ranjeno. Napadaci su ispalili tri rakete, od kojih su dve pale u unutrašnjost predsednicke palate, udaljene samo nekoliko blokova od parlamenta.

Stalna meta
Novog kolumbijskog predsednika Alvara Uribea (50), bivšeg gradonacelnika Medelina i guvernera Antiokije, gerilci su cak šest puta pokušali da ubiju, poslednji put tokom najnovije predsednicke kampanje. Pobunjenici su još 1983. ubili Uribeovog oca.

Uribe, koji je na celu države zamenio konzervativca Andresa Pastranu, i ciji bi mandat trebalo da traje cetiri godine, u prvom obracanju javnosti istakao je odlucnost da se obracuna sa levicarskim pobunjenicima koji se cesto nazivaju marksistickom gerilom.

Uribe je na inauguraciji, kojoj je prisustvovao veci broj šefova država latinoamerickih zemalja, najavio niz akcija za okoncanje 38-godišnjeg gradanskog rata u kojem je svake godine, u proseku, ginulo oko 3.500 ljudi. On je istakao da nova vlast u rešavanju unutrašnjih problema ocekuje znacajnu pomoc SAD.

FARC, pobunjenicka organizacija sa oko 17.000 naoružanih clanova koja se bori za socijalne reforme, odbacila je obecanja Uribea o reformama i najavila nove oružane akcije.


vesti po rubrikama

^svet

16:03h

Irak obeležio 14. godišnjicu završetka rata sa Iranom

16:18h

U raketnom napadu u Kolumbiji 14 mrtvih

16:34h

"Guardian" o mogucoj ceni podrške Londona napadu na Irak

16:42h

SAD i od Rima traži sporazum o imunitetu za svoje vojnike

17:07h

Izraelci nastavili pretragu pojasa GazeFastCounter by LinkExchange