[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Irak obeležio 14. godišnjicu završetka rata sa Iranom

Sadama ne plaše americke pretnje

Nagoveštaji da ce, u slucaju napada, težište sukoba, umesto na frontu, biti u gradovima

BAGDAD (Tanjug, Beta-AFP) - Iracki predsednik Sadam Husein izjavio je da ga ne plaše pretnje Sjedinjenih Država jer ce svako ko napadne njegovu zemlju doživeti sramni poraz i pozvao UN da ispoštuju svoje obaveze prema Iraku.

"Svaki napad protiv Arapa i muslimana doživece neuspeh. Sve imperije i nosioci zla su pokopani sa svojim bolesnim snovima kada su hteli da nanesu zlo arapskim zemljama i muslimanima", rekao je iracki lider u govoru povodom 14. godišnjice završetka iransko-irackog rata, koji je prenosila nacionalna televizija.

Sadam je pozvao Savet bezbednosti UN da ispoštuju svoje obaveze vezane za sankcije uvedene protiv Iraka 1990. nakon invazije na susedni Kuvajt i da odgovori na niz pitanja koje je nedavno postavio Bagdad.

Rec je o 19 raznih optužbi koje je iracka strana predala generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu u martu, a koje je ovaj predocio clanovima Saveta bezbednosti, ali oni nisu odgovorili. Iracki lider je mislio na rezolucije Saveta bezbednosti koje navode da sankcije mogu biti ukinute kada Irak eliminiše oružje za masovno uništenje i ispuni druge zahteve, za koje ta zemlja vec dugo tvrdi da ih je zadovoljila.

Inace, "Los Andeles tajms" piše kako Sadam Husein namerava da u slucaju americke invazije izbegne borbe u pustinji i nagomila snage u vecim gradovima zemlje. Ta strategija je u opštim crtama izneta irackim regionalnim zvanicnicima, piše list pozivajuci se na neimenovane sadašnje i bivše obaveštajce. Podaci su iz Iraka americkim obaveštajcima dostavljeni preko irackih opozicionih grupa i dezertera.

"Sadamovi komentari o defanzivnoj strategiji predstavljaju prvu naznaku nacina na koji on namerava da odgovori na americki napad", piše list. Sadam takvom strategijom namerava da americke snage uvuce u Bagdad i druge gradove, gde bi njegova oprema i vojska bile okružene civilima i tako manje izložene borbenim avionima SAD.


vesti po rubrikama

^svet

16:03h

Irak obeležio 14. godišnjicu završetka rata sa Iranom

16:18h

U raketnom napadu u Kolumbiji 14 mrtvih

16:34h

"Guardian" o mogucoj ceni podrške Londona napadu na Irak

16:42h

SAD i od Rima traži sporazum o imunitetu za svoje vojnike

17:07h

Izraelci nastavili pretragu pojasa GazeFastCounter by LinkExchange