[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Guci danas zvanicno pocinje 42. dragacevski sabor trubaca

Narodni višeboj

Ovogodišnji domacin, akademik Matija Beckovic. Bez Bobana Markovica

Posle sinocnog "pretpremijernog" koncerta duhovne muzike u crkvenoj porti, u Guci ce danas i zvanicno biti otvoren 42. dragacevski sabor trubaca. Umesto krajem avgusta, Sabor se ove godine prvi put održava u novom terminu (od 9. do 11. avgusta), ali organizatori i pored toga ocekuju desetine hiljada gostiju.

Na predtakmicenjima u Surdulici, Boljevcu, Kotraži i na Zlatiboru izabrano je 20 orkestara koji ce se na saborištu kraj reke Belice nadmetati za Zlatnu trubu Dragaceva. Zbog prošlogodišnje diskvalifikacije, ali i zbog evropske turneje na kojoj se nalaze vec nekoliko meseci, u Guci ove godine nece nastupiti višestruki pobednici - Orkestar Bobana Markovica, dok ce se Orkestar Slobodana Salijevica pojaviti samo u "zabavnom" programu pod šatrama jer se nije kvalifikovao na predtakmicenju.

Pozdravne reci saborašima uputice ovogodišnji domacin, akademik Matija Beckovic, a žirijem koji ce izabrati ovogodišnje pobednike predsedavace etnomuzikolog Dimitrije Golemovic.

Boban Markovic u Americi i Kanadi
Orkestar Bobana Markovica, najbolji domaci trubacki orkestar, tokom septembra i oktobra nastupace u Kanadi i Americi. Polazak je 21. septembra u njujorškom World Music institutu, 22. septembra sviraju u Bostonu, zatim u Madisonu, Cikagu, Blumingtonu, Torontu i Vindsoru.

Najavljeni su i brojni gosti iz zemlje i inostranstva. Izmedu ostalih - trubaci iz Nemacke i Italije, folklorni ansambl iz Toronta, pevacka grupa iz Bugarske. Kao i uvek bice prisutni i samouki umetnici, tkalje, zdravicari... Takmicenje zdravicara, narodni višeboj, kao i takmicenje mladih trubackih orkestara na programu su drugog dana - tj. u subotu.

Najavljeno je da ce cene (bar u pocetku) biti na nivou prošlogodišnjih iako su zakupnine "poslovnog prostora" bile paprene - dužni metar za prodaju piva na ulicama Guce bio je 20.000 dinara, dok je za prostor u crkvenoj porti moralo da se izdvoji po nekoliko stotina hiljada dinara. Ocigledno je da je Sabor postao mesto velikog biznisa, ali ostaje, ipak, da se vidi šta je od prošle godine uradeno na unapredenju katastrofalne lokalne infrastrukture.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

15:21h

Boban, gitarista i pevac "Ritma nereda": Rokenrol nije za trgovinu

15:34h

"Istorija ljudske gluposti" Pola Taborija u izdanju Umetnickog društva "Gradac"

15:46h

Povratak Maraje Keri

15:59h

Kit Ricards o plemickoj tituli Mika Džegera

16:08h

U Guci danas zvanicno pocinje 42. dragacevski sabor trubaca

16:16h

Drugi internacionalni šabacki bluz i džez festival

16:24h

Niš: Zdravko Šotra priveo kraju montažu filma "Zone Zamfirove"     


FastCounter by LinkExchange