[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Uz najavu novog zakona o proizvodnji i prometu lekova

Opasna sredstva mimo kontrole

BEOGRAD - U okviru izrade novog zakona o proizvodnji i prometu lekova, savezni sekretar za zdravlje Miloš Kneževic pomenuo je pre dva dana i da su u toj oblasti novcane kazne za kršenje propisa povecane osam puta. Takode, u sklopu iste akcije, iz upotrebe je povucen "malation" kojim smo godinama "spasavani" od komaraca.

Utvrdeno je, naime, da je taj preparat vrlo toksican i da nema potrebe da se koristi tamo gde žive ljudi. Koliko smo ga se dosad nagutali, ostaje za neku drugu analizu. Takode, i neki dosta uobicajeni i prilicno korišceni lekovi, poput "trodona", odnosno "tramadola", stavljeni su na listu opojnih droga, pa više nece moci da se kupuju bez recepta.

Oblast na koju bismo ovom prilikom da ukažemo, a koja nije dotaknuta ovim novim propisima, cije skoro donošenje pominje Miloš Kneževic, je oblast proizvodnje pesticida i njihove prilicno nekontrolisane upotrebe.

Opasno i za decu
"Kreozan" je, kako su nam rekli u poljoprivrednoj apoteci, pesticid za zimsko prskanje voca, spada u trecu kategoriju otrova, gde i, recimo, otrov za miševe, i kupuje se najnormalnije, bez ikakve evidencije. Prodaje se u obliku paste, žuckaste je boje i za prskanje se koristi obicno u rano prolece i to u odredenom rastvoru s vodom. Dakle, može da ga kupi ko god hoce i koliko god hoce. Na licnu kartu, naime, prodaju se otrovi druge grupe, a "kreozan" ocigledno tu ne spada.

Poslednjih dana, naime, javljali su nam se citaoci, gradani koji stanuju u raznim delovima grada, s pricom kako neko truje kucne ljubimce u njihovom kraju. Posebno aktivan ovih dana je neki "veseljak" na Neimaru, ili ih je možda i više, koji po raznim dvorištima ostavlja uvijeno u novinu ili tek tako prosuto nešto što lici na smolastu smesu žuckaste boje, a od cega psi i macke umiru vrlo brzo i u najgorim mukama.

Ne sporeci da ne mora svako da voli istim žarom vašeg kucnog ljubimca, jer on je ipak samo vaš, ne cini se baš nikako civilizovano ni takvo rešenje. Posebno što, prema nekim indicijama i tvrdnjama veterinara koji su pokušali da spasavaju otrovane životinje, rec je o "kreozanu", pesticidu koji u odredenim koncentracijama može da bude veoma opasan i za decu koja se cesto igraju upravo na zemlji, vuku po podu, a zatim ruke stavljaju u usta.

Možda bi zakonopisci ipak trebalo da uzmu u obzir i praksu koja neprijatno pogada ovih dana vlasnike pasa i macaka, pa da pod neku vrstu kontrole stave i savremene "Bordžije". Jer to bi, kako stvari sada stoje, bio jedini nacin da se zaustavi pomor kucnih ljubimaca i na Neimaru i u drugim delovima Beograda.

Ljudi koji su imali to neprijatno iskustvo da im ljubimci budu otrovani jedino su to mogli da prijave SUP-u, koji, medutim, uglavnom nikakav trag, sem komšijskih prica i nagadanja, ne mogu da slede. Jer, dok država i grad ne mogu da, zbog nemaštine, reše problem pasa i macaka lutalica, dotle se neki dovitljivi sugradani sami bore protiv napasti tudih kucnih ljubimaca tamaneci ih svojerucno. A tome u ovom slucaju kumuju i olako doneti propisi.

G. J.


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Penzioneri ogorceni, PIO fond tvrdi: Potvrde o životu traže se i u svetu

16:44h

Nemacka ubrzava povratak izbeglica iz bivše SFRJ

16:51h

Fakulteti PU koji su ostali u Srbiji ponovo menjaju lokaciju

17:03h

U narodnim kuhinjama meso nisu videli odavno

17:12h

Ministar Šumarac najavio: U stanove bice uloženo 800 miliona dinara

17:28h

Tri petine gradana kuburi s najosnovnijim potrebama

17:39h

Uz najavu novog zakona o proizvodnji i prometu lekova

18:02h

Avgust sa cestim padavinama i lokalnim pljuskovima

18:19h

U Andrijevici prosecno po jedna kafana na 33 stanovnika     


FastCounter by LinkExchange