GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Pitanje

Zašto na goloruki narod

Otvoreno pismo ministru Dušanu Mihajlovicu

Poštovani gospodine, pretpostavljam da ste culi iz medija o dogadaju 1. avgusta ove godine kad su vaše "obicne" interventne i SAJ bukvalno nagrnuli prema Vidikovcu kao da se radi o teroristima koji terba da "dignu" u vazduh neki vitalni objekat, a ne o gradanima, prijateljima i rodbini vlasnika motela "Sveti Nikola". Postavila bih Vam par pitanja o ovom dogadaju:

- da li ste vi potpisali i dozvolili da se pošalju sajovci sa heklerima, snajperima i naredenjem pripravnosti úúú stepena,
- da li Vi za svaku intervenciju pri opštinskom rušenju šaljete toliko vaših policajaca na goloruki narod ili pak samo kad je u pitanju podrška rodaka gospodina Milica, koji nažalost izjavljuje da je Zarubica dao pare opštini da mu se objekat ne bi rušio (Ned. telegraf),

- da li se Vi razlikujete od batinaša iz prethodnog režima ili je to samo produžena ruka,
- da li Vaši policajci mogu da biju i žene konkretno mene koja sam invalid sa vidnim invaliditetom,
- da li je to demokratija u koju se Vi zaklinjete ili je ovo gore od prethodne vlasti.

Ovakva intervencija Vaših policajaca nije zapamcena u svetskim analima policije i zato smatram da za to treba neko da odgovara.

Pretpostavljam da vi kao ministar policije znate da su povredena sva ljudska prava a povodom ovog nemilog dogadaja se ne oglašavate.

S poštovanjem,
porodica Zarubica

SLAVICA ZARUBICA, BEOGRAD


Olakšanje

Gde ce vam duša?

Draga moja "braco" Amerikanci, sve bih mogao da vam oprostim: i što ste nam u Hrvatskoj povremeno oteli Srpsku Krajinu (šta cemo, i Isus je bio za praštanje, a i vi i mi smo nekakvi vernici); i što ste nam s muslimanima i Hrvatima oteli srpski Bihac, pobili tamošnje Srbe, a ostatak proterali; i što ste nas Srbe ostavili u nekakvoj BiH s muslimanima, a niste nam dali da živimo sa Srbima (jer smo mi svi Srbi - Srbi, kao što ste i vi Amerikanci - Amerikanci);

i ono što nam radite s Crnom Gorom (tobož nam prepuštate da to "pitanje" rešimo uz pomoc Evropske unije; i što podržavate srpskog otpadnika Canka i što ste ga kod sebe ugostili pažljivo ka da je Vuk Karadžic, kome nije bilo teško da vam, uz pomoc štule, dode preko...

devet brda i devet mora; što ste nam pobili, osim mnogih ljudi, i gotovo sve velike mostove (tobož smetao vam Miloševic!); i što ste nam vašim bombama zagadili veliki deo naše Otadžbine, a i mi, kao i vi svi po svetu (oprostite nam to vec jednom!) volimo svoju Otadžbinu; i što ste nam ostavili otrov dovoljan za hiljade godina (trajace srpski narod mnogo duže, jer nije zagadio nikada ni stopu tude zemlje, a vi ste svuda po svetu uvodili "demokratiju" posle bombi i tenkova);

i što ste nam uzeli ne deo, nego celu srpsku dušu kad ste nam privremeno oteli Kosovo i Metohiju (no se nadam da Bog blagi i predobri zna da je Kosmet srpska zemlja i na ovom i na onom drugom neprekidnom i boljem svetu (pa ce vas naterati da nam tu našu jedinu dušu vratite, makar kad svoju dušu potpuno poispuštate!); i ono što cete nam još sve uzeti i što nam želite uzeti, i ono što mi nemamo i nikad nismo ni imali (jer vi znate samo da uzimate?), a ne može biti da ste se zasitili (tu je srpska Vojvodina, Raška - vi je s "našim" muslimanima, kao Turci petsto godina, i sad Sandžakom zovete!), za koju se zna cija je bila kad vas nije ni u mudima (oprostite tako se na srpskom zovu muška jaja); i ono što vi s vašim novim prijateljima - Šiptarima (u srpskom se, otkad postoje, tako zovu, jer se i oni sami zovu tako)...

Sve bih voleo da kao Srbin mogu da vam zaboravim. Ali... Kako da zaboravim, pa još i oprostim, što ste ga odveli (da mu vi sudite!) onog našeg zlotvora koga samo mi možemo suditi, jer - osim nama Srbima - on je vama Amerikancima mnogo koristio, a nikome drugome nije nicim naudio? Pa cete ga još i suditi, kažu na doživotnu...

Da mu presude oni koji su ga oteli od onih koji su jedini imali pravo da mu presude! Vi cete mu, "braco" Amerikanci, presuditi samo zato što, u odnosu na vas, on takav, nije ni mrava zgazio! I to cinite samo zato da mu "operete" biografiju, i to samo zato, pa da ga tako, kao svog ranijeg prijatelja i saradnika (vi ste ga vodali po Dejtonu da vam pomogne da presudite Srbima u BiH da žive s onima koji ne žele tamo ni da ih vide), pa da nam ga posle mrtvoga vratite, posle vaše doživotne presude nama, da nam on, i takav kakav je bio, zahvaljujuci vama, postane svetinja na ciji ce grob nekada i potpuno nedužni Srbi hodocastiti. (Jer, blago i onom - najgorem - kome vi presudite! Nema tog "zlocinca" kome vi možete presuditi, a da se on - u poredenju s vama - ne posveti.

E, ovo vam poslednje ne mogu do moje "doživotne" smrti ni zaboraviti ni oprostiti!

"Braco" Amerikanci: gde ce vam duša? Na ispoved - kod Boga! Vi koji jedini hocete da budete izuzeti od osuda za zlocine? Pa i Hitler je mislio da je, kao "pravednik", i nedodirljiv?

VITOMIR DRAŽIC, NOVI SAD


Tvrdnja

Bolje u Zabeli nego u penziji

Pre neki dan, ministar Batic je svecano pustio vodu u bazen u dvorištu KP doma u Zabeli. Kažu, još jedan takav nema u Evropi. Posle svecanog kvašenja osudenika u novootvorenom bazenu, predstavnici pravosuda su odigrali prijateljsku utakmicu protiv pitomaca KP doma, koji su ubedljivo "nabušili" one prve.

No, neko veliko oduševljenje srazmerno dimenzijama bazena nije pred kamerama iskazano od strane osudenika ("nije loše"), ali važno je da je sve transparentno. Bazen je bolje opremljen nego onaj u Ševeningenu, izgradnja košta nekoliko stotina hiljada evra - objašnjava naš reporter s lica mesta, baš u trenutku kad jedan kažnjenik ucuškava treci gol ministru kroz noge.

Sva je prilika da sve to nece mnogo impresionirati politicke neistomišljenike, ali je izvesno da mnogi penzioneri nece više biti u nedoumici da li je bolje biti u Ševeningenu nego u penziji, ili u Zabeli nego u penziji. Ako je vec rec o bazenskom luksuzu, nije još zabeleženo da se Karla del Ponte i Florens Artman brckaju u onom bazenu ispred Palate medunarodne pravde niti da oni u crvenim togama igraju "na male golice" protiv Slobe i Saje.

Zatvorenicima treba obezbediti cist i zdrav smeštaj, pristojnu hranu, mogucnost obucavanja i osposobljavanja za neki društveno koristan posao, korektan odnos zatvorskog osoblja i sadržaje koji resocijalizuju licnost. Bazen se, medutim, i u najbogatijim zemljama smatra znakom visokog standarda, pa bi u smislu "transparentnosti" bilo zanimljivo cuti ko je dao tih milion maraka za izgradnju olimpijskog bazena u KP domu i ko ce ubuduce da placa njegovo redovno održavanje - cišcenje, zamenu vode, utrošak struje, grejanje... Bilo bi interesantno znati otkud te pare i koliko ce nas sve to ojaditi u vreme kada mnoga naša deca nemaju ni za ulaznicu za javne bazene.

No, ako je izgradnja bazena u takvoj ustanovi obavezna prema evropskim standardima, bilo bi lepo da neko pita te standarde da li se po njima penzije za maj isplacuju u avgustu, da li ucitelj treba da radi za samo 200 maraka... Teretana u KP domu je dobro smišljena - treniranje dva puta dnevno, pa ce momci izaci jaci! Sam bazen izgleda vrlo impozantno, ali cini se da bi gradani koji placaju porez bili mnogo zadovoljniji da vide ministra zdravlja kako otvara bazen u Institutu za reumatologiju ili u Bolnici u Sokobanjskoj. Za te bazene decenijama nema sredstava, a u tim ustanovama se lece naši bolesni sugradani koji su zdravlje ugradili u svoj radni staž - pa, izmedu ostalog, i u bazen KP doma u Zabeli.

BOJANA POPOVIC, BEOGRAD


Odgovor

O poreklu delova i dokumentacije ni reci

"Neozbiljne ponude iz Davida Pajica", "Glas", 5. avgust 2002.

Poštovano redakcijo, u tekstu "Neozbiljne ponude iz Davida Pajica" (5. avgust 2002), gospodin Kovijanic i dalje koristi princip "zamene teza" i tako vešto izbegava odgovore na naša pitanja. U tom smislu mi smo ocekivali konkretne odgovore na postavljena pitanja od 30. jula kada je trebalo našim ogorcenim sugradanima pokazati suštinu problema. Zbog njegovog drskog teksta u vašem lisu prinudeni smo da vam javno iznesemo naša reagovanja na njegova "privrednicka ponašanja" koja su uticala na višegodišnje razaranje našeg preduzeca.

Organizovanjem i finansiranjem "proizvodnje" 150 delova iz programa liftova "David Pajic - Daka" on direktno priznaje svoje ucešce u nelegalnoj proizvodnji delova.

Isticanjem osnovnih tehnickih postulata: homologacije, standardizaciji i sertifikacije on namerno ne govori o poreklu delova i dokumentacije. Sve te necasne radnje realizovao je ukljucujuci "Procesprodukt inženjering" iz Beograda i druge kvazi-proizvodace.

Stalno je koristio pricu da je "David Pajic-Daka" na kolenima, da su mu proizvodno-tehnološki resursi jadni, kako bi opravdao angažovanje drugih. Iz tog razloga pozivamo gospodina Kovijanica, predstavnike medija kako bi se na licu mesta uverili da je "David Pajic" ozbiljno preduzece i da se proces proizvodnje normalno odvija.

Gospodin Kovijanic je godinama koristio tvrdnju da su delovi proizvedeni van "Davida Pajica" sa potrebnim sertifikatima poturajuci autoritet Mašinskog fakulteta. To jednostavno nije tacno. Tacno je da se "potrebni papiri" odnose na plagirane delove, delove i dokumentaciju iz programa liftova "David Pajic-Daka".

Tvrdnja da se sve aktivnosti u postupku izbora dobavljaca i proizvodaca delova odvija po principu javnog oglašavanja nije tacna. Tacno je to da se za liftove proizvodnje "David Pajic-Daka" raspisuje tender i da se posle toga ne zna ni ko je ucestvovao, ni ko je šta ponudio, a obaveštenje o izboru dobavljaca i proizvodaca delova po pravilu izostaje. Tender je maska za njegove mahinacije i manipulacije.

Gospodine Kovijanicu,
Ponosan sam što sam u vreme "izrastanja" Slobodana Miloševica medu prvima uocio njegovu pogibeljnu politiku. Ponosan sam što sam zbog svog principijelnog stava imao odredene posledice.

Razlozi mog odlaska iz "Davida Pajica-Dake" (1989) su moja licna stvar, ne koristite tu cinjenicu da blatite moju licnost. To nije sve! Ucešce Vaše supruge u razaranju "Davida Pajica-Dake" pod vašim nadzorom je od nesumnjivog znacaja. Kao bivši direktor Pravnog sektora, njen udeo u cepanju "Daka Servisa" se može jednostavno dokazati.

Neka Vam je na cast, gospodine Kovijanicu! U narednom broju "Glasa javnosti" ocekujemo vaše novo reagovanje.

DIREKTOR MILIVOJE NIKOLIC, DIPL. ING, BEOGRAD


Nepravda

Obicnog coveka svi maltretiraju

Putovao sam autobusom GSP-a od Grocke do Boleca, linija 302 BG 157-105 dana 18. 07. 2002. god. Šofer pomenutog autobusa je prešao autobusku stanicu izmedu magacina TP "Zvezdara" i put za Zaklopacu.

Putnik koji se pripremio za izlaz na srednjim vratima, videvši da vozac nema nameru da stane na stanici, dobaci: "Stani ima izlaz". Vozac odgovara: "Zašto se ne najaviš na vreme". Putnik: "Imaš stanicu, dužan si da staneš".

Šofer staje otvara vrata, atmosfera usijana i zaoštrena, putnik još stoji na stepeniku, a šofer gledajuci na retrovizoru dodaje putniku sledece reci: "Izlazi, nemoj da ti zatvorim vrata i zatvara vrata, putnik tacno na pola izašao, a polovina tela priklještena vratima, da bi vozac odmah pritisnuo dugme i otvorio vrata.

Ode putnik protestujuci. Mucna atmosfera. Bože, pitam se, da li samo ja, zdravstveni radnik, treba da budem human? Zašto i vozac autobusa ne bi bio human? Smatram da i piljari, prosvetari, milicionari, svi treba da budu humani i svaki da obavlja svoju dužnost po zakonu, a u službi i za dobro naroda.

Ne razumem zašto psovke i uvrede onih koji vas placaju umesto izvinjenja. Lepša je rec izvinjenja, nego bilo koja nepristojna. Gospodo vozaci, pa to je vaša kultura. Nije vaše samo da prošetate linijom. Vaše je da uslužite putnike. Tu su najveci krivci otpravnici autobusa na pocetnim polazištima. Inace, kada bi ti radnici radili svoj posao ne bih se dešavalo, nažalost vrlo cesto, da na autobusima ne piše uopšte koja je linija i gde ide, ili napred piše jedan broj, a sa strane drugi ili ga nema uopšte.

Te da vozac vrlo cesto uopšte nije u toku, pa kada stane na stanicu on zatvori vrata a kada krene po prijemu putnika, on otvori vrata, a ceo autobus se smeje i opominju vozaca da zatvori vrata, da li ne cuje stvarno ili je nezainteresovan - nije mi poznato. Slucaj od 01. 08. 2002. god. na liniji Bolec - Bgd. 305 autobus BG 402-013 u tri ujutru.

Ovo pišem "Glasu" zbog toga što mi nadležni iz GSP-a u zadnje vreme ne odgovaraju na usmene primedbe. Ja samo želim da ti vozaci shvate da su oni tu zbog nas putnika i da takvim ponašanjem niko ne dobija a slika o njima je ružna. Kultura ponašanja je nikakva.

Taj broj ljudi devalvira one dobre vozace.
RADIŠA KONATAREVIC, BOLEC


Pogled

Ko doživi, videce

Prema vestima naše štampe, navala ruskih turista na letovališta u Turskoj (ocekuje se oko milion poseta) primorao je turske hotelijere i ugostitelje da navrat-nanos uce ruski.

Zaista impresivno! Globalizam melje, a šta ce ispasti, ko doživi - videce. Ipak, stice se utisak da su Sloveni za mlevenje najmekši i da ce najbrže postati Hazari.

Masakrirani ruski regruti i civili od strane Cecena, koji su šokirali našu javnost kao i njihovu, zatim srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji od strane Šiptara, brzo su pali u zaborav. Turska od turizma godišnje ostvaruje prihod 12 milijardi dolara ("Politika" 19. 7. 2002.). Ove godine ocekuju manjak od dve milijarde dolara, tacno toliko koliki je bio nedostižni cilj bivše SFRJ, vredno je da se ponovo istakne.

ZORAN ZEC, BEOGRAD