[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Savezni sud poništio odluku o stecaju Kariceve banke

NBJ donela novu odluku o
likvidaciji "Astra" banke

Do sada na postupke stecaja, odnosno likvidacije ove banke potrošeno 25 miliona dinara. Poverioci opet na stend-baju

BEOGRAD - Odlukom Saveznog suda, koja je donesena još 18. jula, a da o njoj uopšte nije bila obaveštena NBJ, poništena je odluka Centralne banke o pokretanju stecaja nad "Astra" bankom, što je drugi "manevar" te vrste zaredom.

Da podsetimo, Savezni sud je 22. aprila ove godine, takode, poništio rešenje NBJ o likvidaciji "Astra" banke i nakon toga je Centralna banka bila prinudena da donese novo rešenje o njenom stecaju.

Za njegovo poništavanje Sud je sada dao cudno obrazloženje, da je postupak administracije nad ovom bankom trajao manje od šest meseci, a još je cudnije da je isti Savezni sud istovremeno potvrdio sve druge odluke NBJ o stecaju i likvidaciji drugih banaka, sem "Astra" banke, mada su bile donete po istom osnovu.

Ovog puta, za razliku od prethodnog, "Astra" banka nece biti vracena u posed Karicima, niti ce stecajni upravnik, Agencija za sanaciju, stecaj i likvidaciju banaka, biti izbacena iz banke, kako se to u aprilu na kratko dogodilo, uz pravni cirkus, pošto je NBJ odmah juce donela novu odluku o pokretanju likvidacije nad "Astra" bankom, koja je predata Trgovinskom sudu.

Oni koji ce, medutim, sigurno biti ošteceni jesu mali broj štediša "Astra" banke, kojima je prekid likvidacionog postupka prekinuo isplatu štednje i deponenti, odnosno poverioci ove banke. Naime, pokretanje likvidacije znaci da ceo postupak mora da tece ispocetka, pocev od objavljivanja u Službenom listu, pa do novih 60 dana za prijavu potraživanja od strane poverilaca.

Odluka Saveznog suda ponovo, kao i prvi put, odlaže rocište na kome su trebala da budu prihvacena potraživanja, a koje je trebalo da se održi u septembru, da bi firme - poverioci "Astra" banke konacno došle do svojih para. Nece moci, Karici su dobili novi tajm-aut da ne isplate poverioce.

Uz to, nastavice da se i dalje troše poprilicne pare, s obzirom na to da je do sada na postupke likvidacije, odnosno stecaja " Astra" banke, potrošeno cak oko 25 miliona dinara. Ogorceni ljudi u Agenciji i NBJ celu stvar komentarišu kratko - "koliko para, toliko pravde."

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:31h

Pocela trka za prodaju sedam šecerana

17:46h

Evropska komisija predlaže novi paket pomoci SRJ

17:53h

Mercedes Benc i MFB kreditiraju kupovinu vozila

18:04h

Carinska rampa za lovacko oružje u SAD

18:11h

Španska pomoc obnovi EPS-a

18:24h

NBJ donela novu odluku o likvidaciji "Astra" banke

18:38h

Oliver Regl, clan IO Rajfajzen banke: Krediti samo sposobnim firmama

18:49h

U avgustu emisija obveznica stare devizne štednje

18:57h

Delta prodala kombinat u Rusiji     


FastCounter by LinkExchange