[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Fond za pomoc i zaštitu Beograda i gradani Severnog bulevara traže zaštitu Zvezdarske šume

Ko je posekao 63 stabla ?

Zvezdarska šuma je vec godinama na meti drvoseca koji odavde uzimaju drva za potpalu ili oslobadaju prostor za gradnju kuca. Medutim, granicu je, prema recima gradana koji su navikli da se bude s pogledom na drvece, prevršila nedavna gradnja pumpe na Partizanskom putu.

Tim povodom, Fond za pomoc i zaštitu Beogradana i Beograda-BEST, zajedno s odborom Mesne zajednice "Severni bulevar", podneo je zvanicnu inicijativu Zavodu za zaštitu prirode Srbije, Republickoj šumarskoj inspekciji i JKP "Zelenilo Beograd", da se Zvezdarska šuma hitno zaštiti i upiše u Registar zašticenih prirodnih dobara.

Podsecamo

U tekstu "Šuma posecena, niko odgovoran" objavljenom u "Glasu" 29. jula, Zoran Žegarac, zamenik direktora Urbanistickog zavoda Beograda kaže:
- Tokom izrade urbanistickih uslova, mi smo izvršili snimanje vegetacije i izveli strucnjake na teren. Tada smo konstatovali da na tom mestu postoji samo nekoliko kvalitetnih stabala, a ostalo je uglavnom bilo šiblje, žbunje i šikara. Odluceno je da se tih nekoliko kvalitetnih stabala sacuva u okviru benzinske pumpe.

- Na ovaj nacin bi se sacuvala poslednja "pluca grada" nad ušcem Save u Dunav, od kojih vetar nanosi vazduh u grad. Nedavnom secom 63 stabla, starijih od 50 godina, da bi bila izgradena benzinska pumpa na prostoru vecem od fudbalskog igrališta, šuma je opasno ugrožena. Pri tom je naš predlog da se Zvezdarska šuma zaštiti hitna, jer rizikujemo da ako se nastavi sa nekontrolisanom secom šume više ne bude. Dok se izradi novi Generalni urbanisticki plan, Beograd ostade bez šume i vazduha - kaže Ivan Rajkovic, clan upravnog saveta Fonda BEST.

Inace, sa površinom od 200 hektara, uz Košutnjak i Topcider, ova šuma je najveca zelena površina u gradu. Smeštena je izmedu stadiona Obilica i Zvezdara, ulice Partizanski put, Mirijeva i SC Olimp. Uz to, ovo je jedan od najlepših gradskih vidikovaca, a predstavlja i prirodnu zaštitu Karaburme i Zvezdare od pokretanja klizišta.

- Vlasnik buduce pumpe jeste "Zelenilu" dao neke pare, ali one ne mogu da nadoknade stablo, koje je raslo pedeset godina - dodaje Rajkovic.

A. Klaric


vesti po rubrikama

^Beograd

22:36h

Fond za pomoc i zaštitu Beograda i gradani Severnog bulevara traže zaštitu Zvezdarske šume

22:41h

Obnavljanje mehanizacije komunalcima

22:47h

Rasprodaja nacionalizovane imovine na Savskom vencu

22:53h

Baric i Vinca dobijaju pošte

23:02h

Na Kalenica pijaci novi parking do kraja meseca

23:08h

Dosad upisano 13.750 mališana, a ocekuje se bar još 600

23:14h

Uvodenje danjinskog grejanja u stanove van Programa gradske vlade

23:22h

Na Kalemegdanu bioskop radi

      


FastCounter by LinkExchange