[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Letovanje u seoskim domacinstvima širom Srbije popularno poslednjih godina

Odmor s mirisom sena

Cene pansiona od 500 do 700 dinara. Domacini uz narodnu kuhinju nude i bazene i sportske terene

Ukoliko ste rešili da utocište, bežeci od gradske buke, potražite na selu, bar u Srbiji za to imate dobre mogucnosti. Ocuvana priroda, cist vazduh s mirisom sena i bistre reke, prava su mesta za godišnji odmor. Vreme možete provoditi odmarajuci se u hladu drveta, pored recice. Medutim, ako ste aktivniji tip, možete šetati, jahati, planinariti, brati šumske plodove ili se baviti sportom.

Ako pak želite da osetite pravu draž sela, možete se pridružiti domacinima u spremanju prave srpske hrane, radovima u polju ili se baviti nekim od starih, zaboravljenih zanata. Za koji god deo zemlje Srbije da se odlucite, ostace vam u secanju narodna trpeza i obavezne zdravice uz domacu rakiju.

Sela u okolini Valjeva nekad su bila dobro posecena, a danas je ponuda spala na samo nekoliko domacinstava. Kako saznajemo od Dragice Cankovic iz Turisticke organizacije Valjeva, ove godine su skoro svi kapaciteti ovog kraja popunjeni, ali se još može naci poneko mesto.

- U selu Stave, u podnožju Medvednika, može se smestiti oko 500 posetilaca i to u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Cena pansiona je od 500 do 600 dinara. Posetioci se cesto toliko sprijatelje s domacinima, da sledece godine dolaze u goste, kao rodbina - kaže Cankovic.

Turisti željni pravog odmora, mogu se smestiti i u selu Taor, u podnožju Povlena, mada mesta nece biti do 10. avgusta.

Gosti koji tamo letuju su iz Novog Sada, Kikinde, Zrenjanina i Beograda.
- Put je nešto lošiji, ali je priroda predivna. U blizini izvire reka Skrapež, na kojoj su Taorska vrela, sa 12 vodenica. Pri tom, postoji direktan autobus iz Valjeva, a do sela se može doci vozom, jer je samo 16 kilometara udaljeno od Kosijerica. Cena pansiona je 500 dinara. Smeštaj u selu Ogladenovac nešto je skuplji, oko 700 dinara uz sve obroke, ali je to i opravdano, jer je smeštaj komforniji, sa bazenom u dvorištu. Od ove godine, u ponudi je i odmor u selu Popucke, a cena pansiona je 600 dinara - dodaje Cankovic.

I okolina Ivanjice poznata je po seoskom turizmu, a u selima Kušici, Devici i Bukovica domacini su i ove godine otvorili svoje domove gostima. Pun pansion, uz domacinsku trpezu, košta oko 550 dinara, dok je samo za nocenje potrebno izdvojiti 250 dinara. U Turistickoj organizaciji Srbije saznajemo da se stanovi i vikendice u ovim selima mogu iznajmiti za 300 dinara dnevno.

Posetioce godinama privlaci i okolina Kosjerica, možda najlepše što srpsko selo ima da ponudi. Najpoznatije selo Seca Reka, dobitnik "Turistickog cveta" za razvoj turizma, nalazi se samo sedam kilometara od Kosjerica. Kroz ovo brdsko seoce od 1.000 stanovnika protice reka Secica, bogata pastrmkom potocarom. Doživljaj pojacavaju i brojni istorijski spomenici, medu kojima je najznacajnija crkva brvnara iz 15. veka. U neposrednoj blizini Divcibara nalazi se i Kosjericka Mionica, a u obližnjim mestima Varda i samom selu Kosjericu, uz mirise sela, možete koristiti i sportske terene.

Etno - selo privlaci strance
Medu posetiocima iz zemlji i inostranstva, poslednjih nekoliko godina veliko je interesovanje za muzej na otvorenom "Staro selo u Sirogojnu". Muzej, koje docarava autenticno srpsko selo devetnaestog veka, otvoren je od aprila do oktobra, a u slucaju najavljenih grupa, otvara se i zimi.
- Ovo je jedini takav muzej u zemlji, u kom uglavnom organizujemo dnevne posete. Na ovom prostoru sacuvane su originalne kuce, oživljeni stari zanati, a posetioci mogu videti i drevne obicaje, koji se odigravaju prema obicajnom kalendaru. Uz to, postoji i deo za smeštaj gostiju, a organizujemo i letnje škole za studente. I turisti se ovde mogu smestiti, ali ne usred sezone, a cena polupansiona je 1.800 dinara - kaže Zorica Ivkovic, direktor Muzeja.

Kako saznajemo od Jovana Pavlovica, savetnika za marketing u Turistickoj organizaciji Zlatibora, najatraktivnije u ovom kraju je vec godinama selo Gostilje, koje se nalazi na 24 kilometra od Zlatibora. U selu se može smestiti oko 70 turista, a cena pansiona je 420 do 660 dinara, zavisno od kvaliteta smeštaja.

- Trudimo se da animiramo što više sela. Turisti su smešteni u seoskim domacinstvima, a najviše zainteresovanih imamo za odmor u Gostilju. U blizini se nalazi vodopad, visok 23 metra i vodenice potocare. Posetioci ovde mogu kupiti sveže pastrmke, a uz vodopad postoji nekoliko mesta gde je voda dovoljno duboka i za kupanje. U Gostilju takode postoje i sportski tereni, koji su gostima na raspolaganju celog dana. Uz to, gosti se mogu smestiti i u obližnjem motelu "Ljubiš", gde je cena pansiona oko 1.000 dinara. Smeštaj je na bazi punog pansiona, a slicno je i u Sirogojnu, Rudinama i Mackatu. Mackat, klasicno planinsko seoce, poznato je po pršuti i jagnjecem pecenju - upoznaje nas Pavlovic sa ponudom zlatiborskog kraja.

U ponudi je i selo Rudine, na samo cetiri kilometra od centra Zlatibora, jedno od najlepših sela ovog kraja. Vecina mesta je vec popunjena, a cene su raznovrsne i uglavnom zavise od kvaliteta smeštaja i hrane.

Ukoliko ste pak covek veseljak, pravo mesto za vas su Lucani, u dragacevskom kraju. Pored prirode i brojnih spomenika, ovo vam je jedinstvena prilika da posetite Sabor trubaca, koji ce se ove nedelje održati u Guci.

Ovo naravno nije sve što srpsko selo može da ponudi, ali bilo da se odlucite za odmor u Sokobanji ili okolini Gornjeg Milanovca, necete se pokajati.

Aleksandra Klaric


vesti po rubrikama

^putovanja

15:07h

Letovanje u seoskim domacinstvima širom Srbije popularno poslednjih godina

15:31h

U Ohridu i Strugi politika pobedila turizam: Albanci jedini turisti

15:58h

Srebrno, Palicko, Belocrkvansko, Vlasinsko i Borsko jezero ugostili hiljade turista

16:02h

U Banji Koviljaci sve puno do septembra

16:36h

Canj od radnickog letovališta prerastao u lep turisticki centar     


FastCounter by LinkExchange