[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Srebrno, Palicko, Belocrkvansko, Vlasinsko i Borsko jezero ugostili hiljade turista

Kao more, samo fali so

Kupanje, lov i ribolov, prozracne vode i prelepa priroda

Pored planinskog, banjskog i seoskog turizma jezera su i ove sezone obogatila turisticku ponudu Srbije gde se trenutno odmara više hiljada naših turista. Najvece interesovanje i ovog leta je za Palicko jezero - nekadašnje mondensko mesto Evropljana koje i danas pokušava da održi stari sjaj. Nešto je manje turista na Belocrkvanskim jezerima, Vlasinskom i Borskom jezeru.

Na Srebrnom jezeru, kako tvrde turisticki radnici, sve je popunjeno do kraja avgusta. Pored prozracno ciste vode i prelepe prode koja ga okružuje, tome se svakako doprinele i vrlo popularne cene. Tako je do 23. ovog meseca pun pansion u dvokrevetnoj sobi 1.090 dinara, a nakon tog perioda 986 dinara.

Kada je u pitanju Palic, zbog lošeg vremena poslednjih dana je znatno manje gostiju nego što je to uobicajeno u ovo doba godine. Turisti uglavnom uživaju u šetnji na ženskom i muškom štrandu gde se nalaze brojni restorani i picerije. Prema recima Edite Gajic iz Turisticke organizacije Subotice, ove sezone promovisane su popularne cene hrane i pica. Tako je, na primer, sendvic 30 dinara, prosecan rucak oko 200 dinara.

Cena sokova je od 30 dinara i kafe 20. Kada je smeštaj u pitanju, cena privatnog je od 300 do 700 dinara, a u hotelu "Park-Jezero" pun pasion je oko 3.200 dinara. U luksuznom hotelu "Prezident" cene su i do 5.200 dinara. Proverena je i ispravnost jezerske vode i strucnjaci tvrde, na opštu radost turista, da je i ove sezone kupanje dozvoljeno.

Belocrkvanska jezera i ove sezone privlace veliki broj turista. Od sedam bisernih jezera najuredenije je Glavno jezero. Pored šljunkovite plaže sa uredenim plivalištem nalazi se i skakaonica i vaterpolo igralište. Radi i škola plivanja i jedrenja. Pored bungalova turistima je na raspolaganju i Auto-kamp "Belocrkvanska jezera" gde su cene 120 dinara po osobi. Ukoliko želite da iznajmite cetvorokrevetnu kamp prikolicu koštace vas 288 dinara a za dve osobe 144 dinara. Pored Glavnog jezera, turistima su na raspolaganju i Saransko, Šljunkarsko, Labudovo jezero i mnoga druga.

Na svega 96 km od Beograda nalazi se Bela Crkva, turisticki grad koji je nadaleko poznat po "karnevalu cveca", vinima i vocu. U narodu je Bela Crkva poznata i kao "Vojvodanska Venecija" zbog predivnih jezera u okolini. U neposrednoj blizini grada je i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Turisticku ponudu upotpunjuje i Deliblatska pešcara na svega 15 km od grada. Poznato izletište privlaci i ljubitelje lova gde ima sitne i krupne divljaci u izobilju. Tu su i Vršacke planine sa brojnim izletištima, zatim ulaz u "veliki kazan" Đerdapske klisure", kao i arheološko nalazište u selu Dupljaja.

Kada je turisticka ponuda naših jezera u pitanju, lepotom prirode izdvaja se Vlasinsko jezero koje se nalazi na jugu Srbije.

- Izgradnjom novih turistickih objekata koji su u planu narednih godina Vlasinsko jezero tek dobija svoj pravi turisticki znacaj. Cene smeštaja koje su i ove sezone izuzetno popularne, privukle su turiste iz Beograda, Leskovca i Vranja. Tako je pun pansion u vilama samo 540 dinara dok pun pansion u hotelima košta 20 evra.

Borsko jezero koje je godinama privlacilo turiste iz citave zemlje, ovoga leta ima znatno manje gostiju uglavnom iz Subotice, Novog Sada i Zrenjanina. Razlog tome je izuzetno niski vodostaj . Pored toga, u okolini hotela nema prodavnica i pijacnih tezgi pa su i oni malobrojni turisti prinudeni da se za kupovinu voca upute cak do obližnjeg Bora.

- Naši glavni gosti su ove sezone uglavnom sportske ekipe na pripremama. Nema kupanja zbog niskog vodostaja i turisticka sezona nije tako uspešna kao ranijih godina. Cene su vrlo popularne i pun pansion u hotelu "Jezero" je 860 dinara u jednokrevetnoj sobi, a u apartmanu do 2.200 dinara.

Ž. Milenkovic


vesti po rubrikama

^putovanja

15:07h

Letovanje u seoskim domacinstvima širom Srbije popularno poslednjih godina

15:31h

U Ohridu i Strugi politika pobedila turizam: Albanci jedini turisti

15:58h

Srebrno, Palicko, Belocrkvansko, Vlasinsko i Borsko jezero ugostili hiljade turista

16:02h

U Banji Koviljaci sve puno do septembra

16:36h

Canj od radnickog letovališta prerastao u lep turisticki centar     


FastCounter by LinkExchange