[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 7. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

U Ohridu i Strugi politika pobedila turizam

Albanci jedini turisti

Samo nekoliko domacih agencija organizuje ture do makedonskog letovališta

Na obalama Ohridskog jezera su se pre desetak godina mogli cuti holandski, nemacki, a narocito srpski jezik, jer su ljudi sa naših prostora dolazili bar na festivale "Ohridsko leto" i "Struške veceri poezije". Obilazili su pri tom i mnogobrojne spomenike, crkve i iskopine Ohrida i Struge, diveci se lepotama drevne kulture i ljubaznosti meštana.

U poslednje vreme konobari i trgovci u Ohridu i Strugi, najatraktivnijim letovalištima na jezeru, muce muku sa albanskim jezikom. Mnogobrojni, a moglo bi se reci i jedini turisti, ove godine bili su Albanci.

Srbi poslednjih godina slabo posecuju ovo jezero. Ako se ipak odluce da posete gradove na Ohridskom jezeru, morace da putuju u sopstvenom aranžmanu. Naime, turisticke agencije su nekada obavezno u ponudi imale putovanja na Ohrid, ali ove godine ne nude veliki izbor aranžmana. Jedna od retkih agencija koja u svojoj ponudi ima putovanja na Ohridsko jezero je "Dunav turs".

Temperatura do 32
Ohridsko jezero leži na nadmorskoj visini od 695 metara i zahvata površinu od 385,2 kilometara. Srednja dubina ovog jezera je 164, a maksimalna 289 metara. Klima je kontinentalna, tako da temperatura vazduha u julu i avgustu ne prelazi 32 stepena. Temperatura najdubljih slojeva jezera je oko 6 stepeni, dok u blizini obale može dostici cak do 26 stepena.

Kod njih za desetodnevni aranžman sa avionskim prevozom, treba izdvojiti od 22.000 do 25.000 dinara. Cena zavisi od hotela, a svi su A i B kategorije, imaju po dva restorana, sobe sa televizorom i telefonom. Ulaz na hotelsku plažu je besplatan. Cene prenocišta u privatnom smeštaju iznose od 5 do 10 evra, a krevet se može cak naci i za 3 do 4 evra u delovima grada koji su udaljeniji od jezera.

Hoteli uz obalu Ohrida i Struge nude mogucnost bavljenja sportom, krstarenja jezerom i obilazak manastira Sveti Naum na izvoru Crnog Drima, po ceni od 10 evra. Brodicem je moguce obici i predele izuzetne lepote, pešcane plaže na najbistrijoj jezerskoj vodi. Nezaobilazne su i posete crkvi Sveta Sofija, koja je jedan od najznacajnijih spomenika kulture. Tu se održavaju koncerti ozbiljne i duhovne muzike i pozorišne predstave u okviru tradicionalne manifestacije "Ohridsko leto".

U neposrednoj blizini crkve, na mestu sa koga se pruža najlepši pogled na Ohridsko jezero, nalazi se crkva Sveti Jovan Kaneo, izgradena u 12 veku. Na brdu starog grada, zaljubljenici u kulturno istorijske spomenike mogu pronaci na stotine znamenitih arheoloških nalazišta, koja se i do danas otvaraju. Samuilova tvrdava na vrhu brda dominira gradom, dostupna pogledima sa svih strana i u svakom momentu potvrduje da je ovaj grad zaslužio da bude pod zaštitom Uneska, kao svetska kulturna baština. Mladim posetiocima Ohrid i Struga nude, pored dnevnog odmora na plaži, i bogat nocni život.

Cene pica u kaficima i restoranima su pristupacne, sokovi su oko 2 evra, kafa od 1 do 2 evra, a u restoranima brze hrane može se rucati za 3 do 5 evra. Ohrid je specifican po svojoj caršiji, u kojoj je mnogo kafica koji rade celu noc. Bašte kafica su bukvalno jedna pored druge, tako da se živost prenosi na ceo grad. Ulaz u diskoteke je besplatan, a svi oni koji su željni dobrog provoda imace u cemu da uživaju.

Pastrmka uz makedonsko vino
Oni koji su letovali u Ohridu ili Strugi znaju da ne mogu da se vrate kuci, a da ne odu u riblji restoran. Najpoznatije i najkvalitetnije vrste pastrmki i jegulja poticu upravo iz Ohridskog jezera. Specijaliteti od ovih vrsta riba, pored cuvenog "gravce na tavce", najprimamljivija su ponuda restorana. Kilogram pastrmke u ribarnicama, košta 10 do 20 evra, a ako se spremanje prepusti iskusnom kuvaru, jedna cetvoroclana porodica može za oko 30 evra uživati u ukusu sveže ribe uz gutljaje makedonskog vina.


M. Blaževski


vesti po rubrikama

^putovanja

15:07h

Letovanje u seoskim domacinstvima širom Srbije popularno poslednjih godina

15:31h

U Ohridu i Strugi politika pobedila turizam: Albanci jedini turisti

15:58h

Srebrno, Palicko, Belocrkvansko, Vlasinsko i Borsko jezero ugostili hiljade turista

16:02h

U Banji Koviljaci sve puno do septembra

16:36h

Canj od radnickog letovališta prerastao u lep turisticki centar     


FastCounter by LinkExchange