[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 2. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Reporter "Glasa" posetio Dikti pecinu u kojoj se rodio bog Zevs

Baca munje, ne voli bliceve

Do Zevsove kolevke, na 1.025 metara nadmorske visine, može se peške, a može i na magarcu - za "samo" 10 evra!

Ako postoji narod koga zanima gde je roden najveci gromovnik na svetu, to smo mi Srbi. Što zbog bratskih odnosa s Grcima, gde je, po legendi, roden ljuti bog Zevs, što zbog našeg svetog Ilije, koga danas slavimo. Utoliko nam je interesantnije bilo da obidemo pecinu Dikti, na severnoj padini planine Dikti, odnosno Psihro, na grckom ostrvu Krit, gde je roden vrhovni bog u starih Grka.

Legenda kaže da se boginja Reja, krijuci od muža Krona kojem su proroci rekli da ce mu jedan od sinova doci glave, porodila u ovoj pecini. Mužu je, umesto bebe, dala kamen umotan u pelene i tako je Zevs umakao sudbini starijih brace i sestara - Hestije, Demetre, Here, Hada i Posejdona...

Kako Reja nije smela da se posveti novorodencetu, zadužila je nimfe Adrastiju i Idaju da paze Zevsa, a one su dovele kozu Amalteju da ga doji. Prema drugoj verziji, Zevsa je dojila krmaca. Hranile su ga pcelinjim medom, a njegov plac su gorski demoni kureti prigušivali praveci buku udaranjem maceva po štitovima i plesom uz zaglušujucu buku i divlje krike. Tako je Zevs rastao, rastao i postao dovoljno mocan da skuje zaveru protiv oca Krona, i svrgne ga s vlasti (recept koji ce kasnije primenjivati mnogi carevici i kraljevici).

U oksfordskom muzeju

Pecina Psihro otkrivena je 1883. godine. Najznacajnija istraživanja izvršena su 1889. a prednjacio je Englez D. J. Hogart, direktor Britanske škole u Atini. Tada je i otkriveno da pecina datira iz srednjeg minoljskog perioda i da su najznacajnije iskopine i predmeti ovde pronadeni, nastajali u periodu od 1.800 godine do sedmog veka stare ere.
Naucnici su registrovali i da je pecina bila jedno od važnijih skrovišta za posade ratnih brodova. Pronadeni su i ostaci raznih predmeta, koje su mnogi hodocasnici prinosili na oltar svom vrhovnom bogu, a najpoznatiji primerci cuvaju se u Ašmolin muzeju u Oksfordu.

Sve ovo necete videti u pecini Dikti, ali uz dovoljno mašte moci cete da docarate. Jer, dok se budete spuštali u utrobu Zevsovog "petosobnog stana" - pecinu cini pet manjih i jedna veca odaja, na 1025 metara dubine, pricinjavace vam se svašta. Iz prostog razloga - sa plus 40 napolju odjednom ce poceti da vas podilazi jeza.

Još kada se suocite s hiljadugodišnjim pecinskim ukrasima - stalaktitima i stalagmitima, od kojih su neki formirali Zevsov ogrtac, a drugi Herinu haljinu (Hera je bila Zevsova supruga, koju je on varao na sva zvona - redom s boginjama i obicnim smrtnicama), putovanje u prošlost bice kompletno.

Ukoliko ste se u pohode Zevsu uputili s profesionalnim vodicem, prvo ce vam skrenuti pažnju da ne fotografišete unutrašnjost, posebno ne koristeci blic, što, naravno, niko nije poslušao, baš kao ni drugo upozorenje - ne dirati stalaktite i stalagmite. Jer, šta zna turista šta znaci unazaditi ukras sto godina (toliko se, naime, upropasti sve što se ljudskom rukom takne, valjda zbog razlicite temperature).

Na samom dnu pecine nalazi se i jezero, a svako onaj ko želi još jednom da dode, za ostvarenje želje mora da ubaci novcic u fontanu.

Pri povratku, spuštajuci se niz kamenjare planine Dikti, vukuci u rancu kamencinu - kao suvenir na Zevsovu kolevku (što je zakonom strogo zabranjeno i zbog cega može da se zaglavi u grckom zatvoru, poznatom po svom (ne)komforu pali smo u dilemu: iznajmiti magarca ili ne. Ovu vrstu usluge, tako cestu na Kritu, po ceni od 10 evra, mi smo odbili penjuci se do ulaza u pecinu, sve pakosno gledajuci debele Engleze kako se klate sa magarcevih leda i sve žaleci nesrecnu životinju. Ali, od same pomisli koliko ima do dna, ucinilo nam se da Englezi i nisu baš toliko surovi.

Z. Zarić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:36h

Margit Savovic smatra da je krajnje vreme da lepši pol preuzme vodenje Srbije

16:12h

Reporter "Glasa" na Svetoj gori i u Hilandaru (6)

16:44h

Manastir Koporin juce obeležio šest vekova postojanja

17:07h

Reporter "Glasa" posetio Dikti pecinu u kojoj se rodio bog Zevs

17:28h

Živoslav Miloševic Roki piše knjigu o veseljima u Srbiji

 

 


     


FastCounter by LinkExchange