[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 2. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Foto

Dok su pune klupe...

Koliko stranaka treba da ostane da bi Koalicija opstala?

Dok Skupština radi, bice i DOS!

NS pred iskljucenjem. Dok je vecina u parlamentu, u Koaliciji ne brinu

BEOGRAD - Putem DSS-a, po svemu sudeci, uskoro ce i stranka Velimira Ilica. Oduzimanjem mandata Koštunicinima, kako je rekao premijer Zoran Đindic, ljudima je postalo jasno ko ima odgovornost, a ko sedi u opoziciji. Cedomir Jovanovic, šef poslanicke grupe DOS-a izjavio je da ce NS biti sankcionisan ako napusti koaliciju.

Ukoliko bi Iliceva stranka ostala bez mandata u parlamentu, on bi bio treci, uz Vuka Obradovica i Vojislava Koštunicu, koji ne bi pripadao fotografiji lidera iz vremena kad se šampanjcem nazdravljala pobeda.

Koliko stranaka treba da ostane da bi DOS mogao i dalje da funkcioniše?
- Nije rec o broju stranaka, vec o mogucnosti da funkcioniše parlament. Od trenutka kad DOS više ne bi mogao da obezbedi vecinu neophodnu za rad Skupštine Srbije i kad Vlada ne bi mogla da predlaže zakone, išlo bi se na izbore. Sve pre toga znacilo bi da se izigrava volja gradana - smatra Branislav Kovacevic, predsednik Koalicije "Šumadija".

Ocekivano

- Ako NS napusti koaliciji o tome treba da raspravlja Predsedništvo, ali mislim da je to želja Velimira Ilica da sakupu poene u predizbornoj kampanji. Izlazak DSS-a i Nove Srbije jeste ocekivan, pa funkcionisanje DOS-a, zasad, nije dovedeno u pitanje. Ne ocekujem da još neko napusti koaliciju - kaže Ivan Andric, clan Predsedništva GSS-a, i dodaje da želja ili strah od izbora ne mogu da budu argumenti za politicke i državne odluke.

Prema njegovim recima, DOS ce raspravljati i o mandatima NS-a ako dobije zvanicnu potvrdu da ova stranka napušta koaliciju. To bi, osim predsednickih izbora, bila još jedna tema za Predsedništvo, cim se okupe lideri svih stranaka.
- Dovoljno je da u koaliciji ostane polovina, plus jedna stranka od ukupnog broja, pa da koalicija nastavi nesmetan rad. Sve ostalo znacilo bi da su odnosi takvi da više ne možemo zajednicki da funkcionišemo. Mi imamo jedinstven interes: uspeli smo da "oborimo" Miloševica, a sad treba gradanima da omogucimo bolji život, a zemlju uvedemo u evropske institucije. Pitanje je da li ce u drugim strankama biti snage da se podrže ovi ciljevi - istice Živojin Stjepic, potpredsednik DHSS-a.

Velimir Ilic, predsednik NS, kaže da ova stranka definitivno napušta DOS, da više nece da prisustvuju sednicama Predsedništva, a "ostali mogu slobodno da sankcionišu".
- Koalicija više ni na šta ne lici. Kako uopšte DOS može zakonski da funkcioniše kad je iskljucena stranka nosioca izborne liste. Treba jednostavno, priznati da DOS više ne postoji. Evo, sad ce Batic da izade sa svojim kandidatom za predsednika Srbije, svi ce ispod žita da podrže Labusa, a meni ce i dalje da lepe etikete - uveren je Ilic.

Nije bilo napeto

Kovacevic demantuje informacije da je bilo "napeto" na poslednjem Predsedništvu DOS-a i ukazuje da su se stranke samo izjašnjavale da li odluka o iskljucenju DSS-a treba da se objavi: "Tu oduku jednoglasno smo doneli 24. maja i na to podsecam one koji se sad predomišljaju".
Stjepic istice da nema ništa protiv odluke pojedinih stranaka da pokušaju samostalno ostvaruju odredene ciljeve i poziva one koji hoce vanredne izbore da otkriju šta im je prava namera.


D. Stevanovic


vesti po rubrikama

^politika

17:30h

Koliko stranaka treba da ostane da bi Koalicija opstala?

17:40h

Isakov zatražio da se u tekst povelje uvrsti i autonomija Vojvodine

17:50h

Evakuisani Srbi iz dela Klokota gde je prekjuce izvršen napad

17:55h

Nebojša Covic razgovarao s Dženet Boug

18:05h

Štajner porucio Srbima iz Mitrovice: Nece biti napada s juga

18:15h

Identifikacija na prištinskom groblju

18:25h

Bice ponavljanja izbora u Bujanovcu

18:35h

Koštunica optimista: Zajednica ce opstati

18:50h

Radikali nece da napuste parlament

19:00h

Iz DSS-a najavljuju zbog oduzimanja mandata: Nema nagodbe s Đindicem

19:10h

SPS o predsednickim izborima

23:50h

Istraživanje "Strateškog marketinga": Isti rejting Koštunice i Labusa

   


     


FastCounter by LinkExchange