[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 2. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Rasim Ljajic, ministar za nacionalne manjine

U Srbiji svaki treci nepismen

Tako je bilo na popisu 91. Podaci novog popisa nisu obradeni

BEOGRAD - Pre 1990. godine imali smo obrazovne programe koji su bili veoma ideologizovani, politizovani i centralizovani, a onda je devedesetih jedna kolektivisticka ideologija zamenjena drugom, dobili smo programe sa naglašenim nacionalnim nabojem, posebno u istoriji i poznavanju prirode i društva. Cak je i program matematike imao uvredljive sadržaje za pripadnike nacionalnih manjina. Posle 5. oktobra pocelo se sa promenama i u ovoj oblasti, ali smo svi svesni da ce to biti jako dug i težak proces - rekao je savezni ministar dr Rasim Ljajic na jucerašnjem seminaru o obrazovnoj politici za nacionalne manjine.

Vizija

Dr Tinde Kovac Cerovic, pomocnik ministra prosvete i sporta, predstavila je juce prvi put javno viziju Ministarstva o razvoju školskog programa (i kurikuluma) u obaveznom i srednjem obrazovanju. Prema tom predlogu osnovno obrazovanje bi se zasnivalo na potpuno drugacijem konceptu i trajalo bi devet godina. Promene bi u tom slucaju zahvatile i srednju školu, koja bi ubuduce trajala tri, umesto cetiri godine.

Skup koji traje dva dana organizovali su Savezno ministarstvo nacionalnih i etnickih zajednica i Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije pod pokroviteljstvom Konrad Adenauer Fondacije. Pored domacih zvanicnika i strucnjaka, sesiji prisustvuju i eksperti iz SR Nemacke.

Dr Ljajic je upozorio da je po popisu iz 1991. bez završene osnovne škole 33 odsto stanovništva, 25 odsto ima srednje obrazovanje, 3,8 odsto više, a samo 5,1 odsto gradana ima fakultetsku diplomu. Bošnjaci i Albanci su po obrazovanju ispod republickog obrazovnog proseka, a u najtežoj poziciji su pripadnici romske nacionalne manjine i Vlasi. Osnovnu školu nema 78,7 odsto Roma i 70 odsto Vlaha.

Najbolja situacija je u Vojvodini, gde se u 156 škola organizuje dvojezicna ili nastava na jezicima šest nacionalnih manjina.
- Nameravamo da sa Ministarstvom prosvete unapredimo obrazovanje nacionalnih manjina i planiramo da od sledece školske godine programe oslobodimo od sadržaja koji na uvredljiv nacin govore o pripadnicima manjinskih zajednica... Najteži posao ipak je unapredenje obrazovanja Roma, i Savezno ministarstvo nacionalnih i etnickih zajednica namerava od naredne školske godine da nabavi udžbenike za sve romske dake i da stipendira najbolje srednjoškolce i studente Rome, a pomoci ce i predškolske ustanove koje pohadaju pripadnici romske zajednice, najavio je dr Ljajic, uz napomenu da ce im za ceo poduhvat trebati i medunarodna pomoc.

Jezici

Pored nastave koja se vec odvija na madarskom, rusinskom, rumunskom, albanskom, slovackom, romskom i bugarskom jeziku, od jeseni ce i pripadnici hrvatske nacionalne zajednice uciti na maternjem jeziku, najavila je Jelena Markovic, pomocnik saveznog ministra nacionalnih i etnickih zajednica. Prema njenim recima na jeziku manjina uci se u 65 osnovnih i 16 srednjih škola, a dvojezicnu nastavu ima 79 osnovnih i 23 srednje škole.


O. Nikolic


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Rasim Ljajic: U Srbiji svaki treci nepismen

16:36h

Finansijska podrška medunarodne zajednice Kosmetu

16:48h

Pacijent sam sebi najbolji advokat

17:02h

Pavle Kiš o isplati alimentacija iz inostranstva

17:17h

Sindikat o besparici u pravosudu

17:31h

Na srpskom tržištu falsifikati raznih valuta

17:44h

"Nezavisnost" o zaradama u prosveti

17:59h

U Kragujevcu od iduce godine Racunski sud

18:18h

Lekari dali krv da bi spasili pacijenta

18:16h

Kompletne ulice u Nišu bez struje

18:27h

Savezna vlada obrazovala Savet za borbu protiv terorizma

18:42h

Zagubljen kljuc od vrata SO Prokuplje

18:54h

Kosmet: Dve osobe s mišjom groznicom

19:06h

Mitevic doživeo moždani udar

      


FastCounter by LinkExchange