[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 29. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

LIČNI STAV

GG kandidat

PIŠE: KOSTA ČAVOŠKI

Jedva da su bili raspisani prevremeni predsednički izbori u Srbiji, a već imamo jednog od najizglednijih kandidata: uglednog profesora Miroljuba Labusa. I mada se njegova kandidatura skoro sa sigurnošću očekivala, ona po mnogo čemu predstavlja veliko iznenađenje.

Sledeći obrazac američke predsedničke kampanje, prof. Labus se predstavio kao kandidat zajedno s porodicom i u društvu moćnih, uticajnih i uglednih prijatelja, verovatno po savetu neke zapadne reklamne agencije da se na takav način ostavlja najbolji utisak u javnosti. Mnogo je, međutim, važnije šta je tom prilikom rekao i obećao svojim biračima. Sem što je izjavio da će njegova izborna pobeda biti nešto najbolje za Srbiju, bio je veoma škrt u objašnjenjima kako će se do tog "najboljeg" doći. I u tome nas je iznova iznenadio.

On je obećao da će kao izabrani predsednik Srbije, koji se po Ustavu poglavito bavi državnim pitanjima, učiniti sve ono što je propustio da uradi kao skoro dvogodišnji potpredsednik Savezne vlade, zadužen za privredu i ekonomske odnose s inostranstvom. Pošto je osudio dosadašnju privrednu i socijalnu politiku, koja je dovela do gubitka posla i straha zaposlenih za plate i radna mesta, čime je posredno prevalio krivicu na Zorana Đinđića i Božidara Đelića, obećao je "socijalnu stabilnost" i sigurnost za sve. Još je dodao da će penzionerima vratiti stari dug i stvoriti povoljne uslove za investiranje kapitala u našu privredu, dakle, sve ono što je već mogao učiniti na položaju na kojem se dosad nalazio.

Još je čudnije što ništa nije obećao što, inače, može da učini ili odbije kao predsednik Srbije. Nije rekao šta namerava s Kosmetom; da li će dopustiti dalje odvajanje Kosmeta od Srbije pod vidom uspostavljanja "suštinske" pokrajinske autonomije i da li će kroz tri godine kao predsednik Srbije potpisati akt o uspostavljanju druge albanske države na Balkanu, što se od njega, Zorana Đinđića i ostalih već sada traži, ili će to odbiti. Propustio je da kaže kako će se uopšte zajednička država očuvati i približiti Evropskoj uniji, verovatno u vezi da o tome pre treba da razbija glavu njegov glavni suparnik Vojislav Koštunica.

Nije takođe rekao da li će pristati da Vojvodina bude država u državi, što zahtevaju autonomaši, a već predviđa nacrt osnovnog zakona Vojvodine koji je sastavio Aleksandar Fira. Izbegao je da objasni za kakvo se ustavno preuređenje Srbije zalaže i da li će možda pod vidom regionalizacije izvršiti njenu federalizaciju, što na Balkanu nužno vodi u raspad države. Konačno, nije obećao da li će svom nasledniku na predsedničkom položaju predati Srbiju u onim istim granicama u kojima je ona u ovom trenutku ili će, možda, to biti pretkumanovska Srbija.

Za kandidata koji - ukoliko mu glavni suparnik bude Vojislav Koštunica - očekuje, pored ostalih, podršku Građanskog saveza, stranke Žarka Koraća, tri autonomaške stranke, muslimanske stranke, stranke Mađara katolika i svih mogućih nevladinih organizacija, neobično je da svoju kampanju počinje baš na Preobraženje Gospodnje, dan kada se Isus Hristos na Tavoru predstavio trojici svojih apostola u punom božanskom sjaju. Verovatno ga je neko posavetovao da bar na početku predsedničke kampanje mora biti nečeg pravoslavnog i srpskog, ako toga već neće biti posle eventualne pobede.

Najveće iznenađenje ipak je Labusova odluka da ne bude kandidat ni svoje, Demokratske stranke niti DOS-a, nego "grupe građana". Ma koliko bio čudan, to je dobro promišljen i mudar potez. DS isključivo oličava Đinđić, a s tim imenom se na izborima ne može pobediti; jer da može, sam bi se Đinđić kandidovao i ne bi tražio svog kandidata. Vozeći se kolima po gradu, Labus je sigurno zapazio da na mnogim zgradama, tarabama i gradskim vozilima piše "DOS je najgori", što bi se u slučaju njegovog kandidovanja na toj listi udesetostručilo. A s tom krilaticom se izbori sigurno ne mogu dobiti.

Bilo je, dakle, najbolje da Labus bude kandidat grupe građana, tj. GG kandidat. A može dobro proći samo ako pokaže i dokaže da nije Đinđićev izbor.


vesti po rubrikama

^tema

15:04h

LIČNI STAV

15:17h

Kakve su posledice razjedinjenosti udruženja za povratak imovine?FastCounter by LinkExchange