[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 29. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Novi bilans žrtava pada aviona na aeromitingu u Ukrajini

Poginulo 83, ranjeno 199

Najveća tragedija u istoriji održavanja ovakvih manifestacija

KIJEV (Beta-Rojters, Tanjug) - U prekjučerašnjem rušenju borbenog aviona "su-27" na posmatrače aeromitinga, prekjuče u ukrajinskom gradu Lavovu, život je, prema poslednjim podacima, izgubilo 83 ljudi, a 199 ih je povređeno, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije. Prema dosadašnjim podacima, među poginulima je 19 dece.

Najnoviji bilans čini ovu tragediju najvećom u istoriji aeromitinga. Najveća do sada bila je nesreća koja se 1988. dogodila na aeromitingu u Ramštajnu, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. Tom prilikom poginulo je 70 ljudi.

Srušio se još jedan "suhoj"
Pilot ukrajinskog vojnog aviona "suhoj-25" poginuo je kada se njegova letelica srušila u vojnoj bazi u Zaporožju na istoku Ukrajine, prilikom izvođenja probnog leta. U saopštenju se kaže da je avion prethodno bio temeljno pregledan.

Dvojica pilota uspeli su da se katapultiraju iz kabine aviona i preživeli su, ali se prazan avion obrušio i eksplodirao na tlu, među hiljadama posetilaca koji su došli da posmatraju aeromiting na lokalnom aerodromu Sknjiliv. Ukrajinska televizija javila je da se i većina povređenih nalazi u kritičnom stanju, pošto je reč o teškim povredama zadobijenim od rasprsnutih delova aviona.

Piloti aviona "su-27", ruske proizvodnje, izvodili su iznad glava posmatrača komplikovane vazdušne manevre, u okviru obeležavanja 60. godišnjice lokalne vazduhoplovne jedinice.

Predsednik Leonid Kučma, koji je odmah posle udesa prekinuo odmor i stigao na mesto nesreće, naveo je mogućnost da je uzrok nesreće tehnička greška i naglasio da je ta oprema već odslužila svoje tehnološke mogućnosti. On je napomenuo da je najveći deo ukrajinskih vazduhoplovnih snaga preostao iz sovjetske ere i da se nalazi u žalosnom stanju. Kučma je dodao da se još ništa ne zna pouzdano osim da su piloti imali ogromno iskustvo, najvišeg ranga. Šef vladine istražne komisije Evhen Martčuk, inače sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, ocenio je da je katastrofu izazvao nemar komandanata vazduhoplovnih snaga ili tehnički problemi.

Ministar odbrane Volodimir Škidčenko ponudio je juče Kučmi ostavku. "Predsednik razmatra taj zahtev. Nikakva odluka još nije doneta", izjavio je zvaničnik iz predsedničkog kabineta.

Škidčenko je ministar odbrane od novembra, a njegov prethodnik Oleksandar Kuzmuk podneo je ostavku nakon nesreće ruskog putničkog aviona "tupoljev", koga je slučajno pogodio projektil ukrajinske armije.

Kučma je odmah prekjuče je smenio komandanta vazduhoplovnih snaga, generala Viktora Strelnikova i komandanta vazduhoplovne jedinice koja je učestvovala na aeromitingu, Sergeja Oniščenika. Šef države je zabranio i održavanje aeromitinga u Ukrajini.


vesti po rubrikama

^svet

18:03h

Italija i reforma poljoprivredne politike u EU

18:14h

Moskva: Pao ruski avion

18:24h

SAD: Uspelo spašavanje američkih rudara

18:35h

Nove žrtve pada aviona u UkrajiniFastCounter by LinkExchange