[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Andrija Savić, načelnik RDB, pred Anketnom komisijom

Nema ni tragova prisluškivanja

Posle 5. oktobra RDB nije zloupotrebljena za prisluškivanje

BEOGRAD - Nema nikakvih tragova prisluškivanja predsednika SRJ Vojislava Koštunice ili njegovog kabineta, izjavi je juče pred Anketnom komisijom Skupštine Srbije sadašnji načelnik Resora državne bezbednosti, Andrija Savić, koji je na tu dužnost došao u novembru prošle godine, nekoliko meseci posle navodnog otkrića da se kabinet prisluškuje iz Biroa Vlade Srbije.

- Nismo našli dokaze ni o zloupotrebama te vrste u prethodnom periodu, rekao je Savić i naveo da ta služba posle 5. oktobra nije više bila instrumentalizovana, niti zloupotrebljavana za prisluškivanje političkih neistomišljenika. Obim "nadziranja" je smanjen za 30 odsto i te akcije se sprovode samo za kontraobaveštajni rad i antiterorizam.

On je objasnio da je danas veoma komplikovana i kruta procedura za dobijanje odobrenja o prisluškivanju, kao i da se ona "apsolutno poštuje", izbegavši da direktno odgovori na pitanje da li se danas neko prisluškuje. Savić je objasnio i da RDB, uz Vojsku, ima monopol u primeni sredstava za "nadziranje" uopšte, i da se u tu svrhu koriste isključivo postojeće telekomunikacije PTT-a, Telekoma, Mobtela, razne provajdere, odnosno njihovi postojeće objekti i instalacije, tako da ne bi bilo potrebe da se ugrađuje neka posebna oprema.

RDB, po njegovim rečima, znači, nije ugrađivala opremu za prisluškivanje u zgradu Vlade, niti je nekome u tome asistirala. Savić nije želeo da odgovori na pitanje da li Vojska ili RDB poseduju uređaje kojima se može otkriti da li se neko prisluškuje.

On je potvrdio prethodne iskaze ministara republičke i savezne policije, Mihajlovića i Živkovića, o tome da je DB obezbeđivao predsednika Koštunicu do 18. jula prošle godine, a da je od tada posao obezbeđenja predsednika preuzela Vojna kontraobaveštajna služba.

On je rekao i da te dve službe po pravilima treba da razmenjuju informacije ako bi došli do nekih zanimljivih saznanja, a na pitanje da li bi RDB obavestio predsednika Koštunicu da ga neko prisluškuje, Savić je odgovorio:

- Apsolutno. Mi i inače redovno informišemo određeni broj najviših funkcionera o našim saznanjima.

Što se tiče perioda u kome se pominje prisluškivanje, početak juna prošle godine, Savić je rekao da bi najbolje bilo da se pita Goran Petrović, koji je inače na putu i koji će danas svedočiti.

Na nekoliko pitanja o tome šta bi za RDB bila "ozbiljna indicija" da se predsednik prisluškuje, što je navedeno u optužbi iz kabineta, i ima li saznanja da se prisluškuje bilo koji funkcioner u zemlji, u toj meri da se dovede u pitanje bezbednost zemlje, Savić je odgovorio:

- Za to bi bili potrebni ozbiljni dokazi. Što se tiče konkretnog slučaja, mi nemamo takvih saznanja.

U vezi optužbi da se prisluškivanje pripremalo ugradnjom "četvorožilnog kabla", Savić je rekao da su stručnjaci RDB-a ocenili da ti navodi, " ne stoje i u tehničkom smislu, nisu realni".

Odgovarajući na "upozorenje" Radeta Bulatovića, savetnika predsednika SRJ za bezbednost Anketnoj komisiji, da obrate pažnju na rad RDB u vreme Petrovića, Savić je odgovorio da je primopredaja dužnosti obavljena po pravilima i da je aktivnost RDB-a bila prema važećim propisima, te da nisu utvrđene zloupotrebe oko prisluškivanja.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:01h

Andrija Savić, načelnik RDB, pred Anketnom komisijom

16:13h

Oficiri i saradnici Koštunice pisali Komisiji

16:27h

Osmi Omladinski kamp "Pregovaranjem do mira"

16:44h

Gradimir Nalić: Prljava politička kampanja Komisije

16:56h

Zakletva sudija i tužilaca

17:13h

Eksperti otkrili: Škole trošne i prokišnjavaju, učitelji i deca nasmejani

17:29h

Kragujevac: Sindikat "Namenske" ne odustaje od smene direktora

17:41h

Rok za odštetne zahteve bivših prisilnih radnika Trećeg rajha

18:36h

Anketna komisija nastavlja rad: Đinđić dolazi, Koštunica ne

18:54h

Skoplje: SPC da prihvati samostalnu MPC

19:11h

Let Podgorica-Tel Aviv

19:23h

Kostolac: Otvorena firma za proizvodnju i prodaju vetrenjača

19:39h

Gram zlata 618 dinara

19:52h

Obeležen jubilej Svetih arhangela u manastiru kod Prizrena

19:59h

Niš: Svadba na kredit     


FastCounter by LinkExchange