[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Hrvati otvaraju hitnu policijsku istragu

U Sisku ubijeno više od 100 Srba

Nestalo 600. Pokolje izvršavali "lokalni pijuni"

ZAGREB (FoNet, Tanjug) - Glavni državni tužilac Mladen Bajić zatražio je hitnu policijsku istragu o slučaju Sisak pošto je najnoviji broj časopisa "Hrvatska ljevica" objavio spisak 107 srpska civila koji su nestali na sisačkom području u toku rata 1991. i 1992.

U Sisku je 1991. vladala prava strahovlada nacionalista iz HDZ-a, tokom koje je ubijeno najmanje stotinu, a nestalo više od 600 Srba, izjavio je nekadašnji visoki SFRJ funkcioner, a sada lider male hrvatske stranke Socijalistička radnička partija.

U novom broju glasnika svoje stranke "Hrvatska ljevica", Šuvar je, kako navodi Radio Dojče vele, naveo imena 107 pobijenih Srba. O zločinima u Sisku se govorilo i ranije, pa se iznosila i brojka od oko 500 ubijenih, ali policija nije nikada do kraja sprovela istragu, a zločini su zataškani, navodi nemački radio.

Šuvar kaže da su pokolje Srba u Sisku izvršavali "lokalni pijuni", po naređenju iz Zagreba i da im je svrha bilo etničko čišćenje. On je spomenuo i nekoliko imena odgovornih, među kojima su bivši i sadašnji sisački župani Đuro Brodarac i Vladimir Milanković, ali je kao najodgovornijeg izdvojio sina generala Janka Bobetka, Ivan Bobetka, koji je bio šef tzv. kriznog štaba u Sisku.

Mesečnik Šuvarove stranke, "Hrvatska ljevica", već je osuđen na visoku novčanu kaznu jer je pisao o Bobetku i njegovoj odgovornosti za ratne zločine.


vesti po rubrikama

^balkan

17:07h

U Sisku ubijeno više od 100 Srba, Hrvati otvaraju istragu

17:14h

Sarajevo: Suđenje oficirima FBiH za šverc oružja

17:21h

Razgraničenje stvara probleme žiteljima obe Kostajnice

17:38h

Delimično rasvetljena otmica u Kiseljaku

17:49h

BiH ne odustaje od sudskog postupka protiv SRJ

17:56h

Godišnjica nemilog događaja u Skoplju     


FastCounter by LinkExchange