[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Havijer Solana razgovarao sa zvaničnicima SR Jugoslavije

Ustavna povelja do
polovine avgusta

Tokom naredne nedelje treba usaglasiti postojeće razlike

BEOGRAD - Predsednici SRJ i Crne Gore Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, premijer Srbije Zoran Đinđić i predsednik Veća građana Savezne skupštine Dragoljub Mićunović izrazili su čvrsto opredeljenje da okončaju rad na ustavnoj povelji što je pre moguće, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana posle razgovora s jugoslovenskim zvaničnicima u Beogradu, izrazivši očekivanje da će tekst povelje biti završen do polovine avgusta. Solana je rekao da je najbolje da političke razlike budu prevaziđene što je pre moguće i još jednom pohvalio napredak koji je učinjen u ekonomskim aspektima rada na ustavnoj povelji.

Kašnjenje nije tragično
I predsednik Crne Gore Milo Đukanović je potvrdio da očekuje da će do kraja narednog meseca biti završen rad na izradi ustavne povelje i ocenio da kašnjenje u izradi tog akta "nije tragično". On je naveo i da Solana nije doneo nikakva rešenja kojima bi pomogao izradu ustavne povelje.

Predsednik Koštunica je u razgovoru sa Solanom ocenio da je "sasvim realno očekivati" da nacrt povelje bude pripremljen u "relativno kratkom roku, ako za to postoji politička volja". Koštunica je ukazao da su ključne razlike u izradi povelje u načinu izbora poslanika i finansiranja institucija, zalažući se za neposredan izbor poslanika i sopstvene izvore prihoda buduće države. "U razgovoru je obostrano izražena saglasnost da predstojeći predsednički izbori u Srbiji i parlamentarni izbori u Crnoj Gori ne doprinose pozitivno okončanju rada na primeni Beogradskog sporazuma", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika SRJ.

U razgovoru je dogovoreno da se već naredne nedelje, uz konsultacije s Venecijanskom komisijom, usaglase postojeće razlike i da se potpisnici Beogradskog sporazuma tokom avgusta ponovo sastanu, kako bi pomogli donošenje konačnog teksta Nacrta ustavne povelje.

Premijer Đinđić je posle razgovora rekao da očekuje da će do sredine avgusta biti usaglašen tekst ustavne povelje buduće državne zajednice Srbije i Crne Gore i da bi parlamenti o njemu mogli da se izjasne u septembru. "To bi značilo da smo ostali u onom vremenskom okviru koji smo u martu bili postavili kao optimalan", rekao je Đinđić. Premijer je ocenio da je u razgovorima Srbije i Crne Gore, koji se vode na federalnom i drugim nivoima, dosta urađeno, posebno na ekonomskom i finansijskom planu.

G. J.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

U Koordinacionim centru za Kosmet iznenađeni potezom Unmika

17:10h

Karla del Ponte u Hagu do kraja suđenja Miloševiću

17:25h

Rade Marković nastavio svedočenje u Tribunalu

17:40h

Načelnik policije u Zaječaru: O hladnjačama znam iz novina

18:00h

Još nema jedinstvenog teksta najvišeg pravnog akta buduće države

18:10h

Problemi stranaka pred početak izborne kampanje

18:25h

Marković: Čekamo odluku DOS-a

18:40h

Batić o predsedničkim izborima: U nedelju o kandidatu

18:50h

Nova afera u kojoj je glavni akter Velimir Ilić

19:05h

Radikali u subotu biraju predstavnika za izbore     


FastCounter by LinkExchange