[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Rade Marković nastavio svedočenje u Tribunalu

Na Kosmetu postojao štab

HAG (FoNet) - Svedočeći na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, bivši šef RDB Srbije Rade Marković potvrdio je da je 1999. postojalo političko telo koje je "imalo ulogu koordinacije komande VJ i rukovodstva policije na Kosovu".

Marković je naveo da su u tom štabu bili Nikola Šainović, Dušan Matković i Zoran Anđelković, ali nije mogao da kaže "ko je postavio to telo, jer nije video nikakvo rešenje". On je potvrdio i da je na Kosovu delovao "štab zajedničke komande koji je rukovodio svim jedinicama policije".

Brinu za zdravlje Miloševića
Sudsko veće u Hagu zabrinuto je zbog Miloševićevog zdravstvenog stanja i predložilo mu je da angažuje advokata, što je on odbio. Sudija Ričard Mej izjavio je da je detaljnim lekarskim pregledom, prošle nedelje, utvrđeno da "postoji ozbiljan kardiovaskularni rizik" i da je potrebno "pažljivo nadgledanje u budućnosti", "smanjivanje radnog opterećenja" i "dalji tretman kardiologa". Mej je kazao da će, posle izveštaja kardiologa, Veće razmotriti šta da preduzme. Veće je odlučilo i da uvede vremenska ograničenja za iznošenje dokaza i ispitivanje svedoka za zločine u Hrvatskoj i Bosni - i za tužilaštvo, i za optuženog. Odlučeno je i da se ograniče uvodne reči obe strane na po tri sata.

Marković je rekao da je štabom rukovodio general JB Sreten Lukić, a među članovima tog tela bili su i načelnici sekretarijata JB i DB u Prištini". Ovaj štab je, prema njegovim rečima, postavljao ministar policije. Marković je izjavio da je bio iznenađen naređenjem o potčinjenju svih pripadnika MUP komandi VJ pre bombardovanja. "Pretpostavljam da je nalog izdao načelnik GŠ. Nisam ga video, već mi je to saopštio ministar Vlajko Stojiljković", rekao je on.

"Milošević je rekao da je naređenje izdao načelnik GŠ, zato što je to bilo potrebno", rekao je Marković, dodavši da mu je "ministar objasnio da je svrha da se uspostavi jedinstvena komanda na Kosovu".

Marković je još govorio o sastancima, brifinzima i izveštajima o Kosovu koje je kao šef RDB podnosio Miloševiću, predsediku Srbije Milanu Milutinoviću, tadašnjem predsedniku srpske vlade Mirku Marjanoviću, kao i o strukturi MUP i načinu finansiranja RDB. Marković je rekao da je budžet koji je određivala vlada realizovan samo 50 odsto, dok je ostatak novca za nabavku opreme za borbene helikoptere i vozila dolazio od SUC-a, čiji je direktor bio Mihalj Kertes.

"Za taj novac, Kertes je morao da traži odobrenje od Miloševića", rekao je Marković, dodavši da su se tako finansirali i VJ i RJB. Novac je dolazio "u kešu, u stranoj valuti, jer se oprema morala uvoziti", a plaćano je, kako je rekao, preko Beobanke, kojom je rukovodila Borka Vučić.

Tehničku robu i sredstva za rad RDB je nabavljao u Izraelu, posredstvom izvesnog Slobodana Rajha, i u Rusiji, posredstvom Miloševićevog brata Borislava, iz Evrope i iz Amerike, odakle su nabavljani "hameri", rekao je Marković.


vesti po rubrikama

^politika

17:00h

U Koordinacionim centru za Kosmet iznenađeni potezom Unmika

17:10h

Karla del Ponte u Hagu do kraja suđenja Miloševiću

17:25h

Rade Marković nastavio svedočenje u Tribunalu

17:40h

Načelnik policije u Zaječaru: O hladnjačama znam iz novina

18:00h

Još nema jedinstvenog teksta najvišeg pravnog akta buduće države

18:10h

Problemi stranaka pred početak izborne kampanje

18:25h

Marković: Čekamo odluku DOS-a

18:40h

Batić o predsedničkim izborima: U nedelju o kandidatu

18:50h

Nova afera u kojoj je glavni akter Velimir Ilić

19:05h

Radikali u subotu biraju predstavnika za izbore     


FastCounter by LinkExchange