[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Salajčani tuže ZIG i Zavod za zaštitu spomenika

Traže pomoć Rusije i Amerike

Pomoć zatražili od ruske i američke ambasade, Zajednice jevrejskih opština...

NOVI SAD - Savet Mesne zajednice Salajka i Odbor za zaštitu Almaškog groblja podneće tužbe protiv Zavoda za izgradnju grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture zbog, kako se navodi, kršenja Zakona o zaštiti spomenika kulture i nepoštovanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2021. godine.

Koliki je dozvoljen radijus
"Neki nazovi stručnjaci iz Zavoda kažu da je maksimalni dozvoljeni radijus 120, a minimalna brzina na magistralnim putevima 60 kilometara na sat. U Zakonu međutim piše da je dozvoljeni radijus 150, a brzinu na putevima ne reguliše zakon, već nadležne gradske službe, što znači da se ljudi iz gradske vlasti služe neistinama", kažu u Mesnoj zajednici Salajka.

Salajčani smatraju da su zavodi prekršili zakonske propise time što započinju realizaciju projekta izgradnje deonice magistralnog puta M-7, koja delom prelazi preko Almaškog groblja, koje je stavljeno pod zaštitu zakona.

Osim sudske zaštite, Salajčani pomoć traže i od američke i ruske ambasade u Beogradu, Zajednice jevrejskih opština, Helsinškog odbora za ljudska prava i Ministarstva kulture. "Pomoć od ruske ambasade tražimo zbog toga što su na mestu preko kojeg prelazi trasa puta sahranjeni ruski vojnici iz Drugog svetskog rata, a na istom mestu su sahranjeni i Jevreji stradali u Raciji 1942, pa zbog toga podršku očekujemo i od jevrejske zajednice u našoj zemlji.

Pomoć američke ambasade očekujemo zbog zaštite ljudskih prava koju vodi ta država, a koja štiti i Helsinški odbor", objašnjava član Odbora za zaštitu Almaškog groblja Miloš Mišković.

Salajčani su uputili i otvoreno pismo odbornicima u Skupštini grada, od kojih traže da odbiju partijska naređenja i zahtevaju da smene predsednika gradske vlade Branislava Pomoriškog i direktora ZIG-a Gorana Kostića.

Za njih dvojicu u Mesnoj zajednici kažu da štite interese građevinske mafije, a ne interese građana i porodica pokojnika sahranjenih na Almaškom groblju. Mesna zajednica se pismom obratila i ZIG-u, u kojem od njih traže da put grade u skladu sa projektom iz 1994. godine, prema kojem groblje ne bi bilo dirano.

R. K.


vesti po rubrikama

^Novi Sad

15:02h

Salajčani tuže ZIG i Zavod za zaštitu spomenika

15:09h

Stipendije za "olimpijce" i juniore

15:13h

Izabrani direktori Doma zdravlja i Apotekarske ustanove

15:18h

Demokratska alternativa i DSS o Egzitu 02FastCounter by LinkExchange