[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

NIS zavrnuo gas "Sartidu" zbog neplaćenih računa

Neplatiše duguju 770 miliona dinara

Veliki dužnici, kojima su već prekinute isporuke, i dalje neće da izmire obaveze

BEOGRAD - Naftna industrija Srbije juče je, nakon dužeg tolerisanja neplaćanja računa za isporučeni gas od strane smederevskog "Sartida", konačno donela odluku da ovom metalurškom kombinatu zavrne slavine za gas.

Tako se od devet ujutru juče "Sartidu" isporučuje samo onoliko gasa, koliko je propisano da bi ovaj kompleks funkcionisao na, takozvanom, tehnološkom minimumu. To znači da sa 6.000 kubnih metara gasa, koliko dobija na sat, "Sartid" ne može da proizvodi.

I distributeri problem
NIS-u problem predstvaljaju i distributeri, pošto pojedinim korisnicima ne naplaćuju isporučeni gas. Kada se ti dugovi nagomilaju, NIS odreaguje tako što svim korisnicima, pa čak i onima koji ovaj energent redovno plaćaju, prekine isporuku. Tada zbog onih koji ne plaćaju gas neopravdano ispaštaju i uredne platiše, a sve zbog toga što distributeri ne uteruju svoje dugove.

Kako "Glas" saznaje, ovaj smederevski kompleks je od početka tekuće godine, do 15. juna, NIS-u platio samo 23 odsto od ukupne fakture za isporučeni gas, pa se, imajući u vidu tu činjenicu, logično postavlja pitanje, zašto se do sada čekalo sa redukcijom u isporuci ovog značajnog energenta, koji Srbija kupuje od ruskog "Gasproma", a koji svakako mora da plati ili da se pomiri sa tim da ga neće imati.

Međutim, smedervski "Sartid" nije jedina kompanija zbog koje se NIS zadužuje kod banaka ili "Gasproma". Na tom spisku nalazi se dvadesetak preduzeća koja su zavisna od isporuke prirodnog ruskog gasa, a koja u proseku plaćaju samo 40-tak procenata od mesečne fakture. Tako je i stepen naplate od preduzeća kojima se isporučuje gas od početka godine 75 odsto. Među dužnicima su: Srpska fabrika stakla, Zastava energetika, Magnohrom, Grmeč, Matroz, Zorka Šabac...

Od tih preduzeća, kao i od onih kojima su već zavrnute slavine, to jest kojima je isporuka svedena na tehnološki minimum, samo za isporučeni energent u ovoj godini NIS-Energogas potražuje 770 miliona dinara.

Realnost koja u Srbiji i dalje vlada, da robu možeš da uzmeš a da je pritom nikada ne platiš, teško može da se prevaziđe.

Naime, i preduzeća koja su zbog dugovanja odavno isključena sa sistema napajanja gasom, i dalje nemaju nameru da ga plate, a stav nadležnih po tom pitanju, nije jasan, a čini se ni usaglašen.

Ministarstvo privrede i privatizacije, doduše prećutno, preferira stav da ona preduzeća koja realno brzo mogu ući u proces privatizacije i za koja postoje interesovanja stranih partnera, treba ostaviti da rade, bez obzira da li su realno sposobna za to. Dakle, biće na teretu oniih koji ih snabdevaju, recimo, energentima.

S druge strane, Ministarstvo energetike se zalaže da sva preduzeća koja nisu u stanju da plaćaju račune za gas, zbog lošeg poslovanja, sasvim izvesno moraju da stave ključ u bravu. Jedan od predloga je i da svaki od 50 velikih privrednih subjekata, među kojima su i dužnici za gas, napravi bilans stanja, preda ga Ministartvu za privredu i privatizaciju, koje će konačano presuditi o njihovoj sudbini. Taj predlog mogao bi da bude početak rešavanja ovog značajnog problema.

I. Krasnić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:02h

Ni za zakup prostora RB "Beograd" interesovanje nije veliko

16:14h

Na Beogradskoj berzi veće trgovanje očekuju u avgustu

16:51h

NIS zavrnuo gas "Sartidu" zbog neplaćenih računa

16:29h

Komercijalna banka odobrila kredite u iznosu od 309 miliona evra

17:13h

"Financial times" o Miloševićevim transakcijama

17:36h

Cementare napuštaju samo dobrovoljci     


FastCounter by LinkExchange