[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

"Financial times" o Miloševićevim transakcijama

Kiparske banke glavna baza

LONDON (Tanjug) - Kiparske banke su bile "glavna baza" bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića za finansijske transakcije i kršenje sankcija Ujedinjenih nacija, piše londonski "Financial times".

Mnogi bili nevešti
Uprkos optužbama, u Laiki banci tvrde da je sve rađeno prema važećim propisima i uz odobrenje ne samo Kipra nego i uglednih međunarodnih institucija. Predsednik Laiki banke Lazarides je izjavio za "Financial times" da je dokumentacija redovno pregledana od međunarodnih institucija, kao i Trezora SAD i britanske HSBC banke koja je najveći akcionar Laikija. Svi poslovi su, precizirao je on, redovno odobravani. Neimenovani predstavnik HSBC banke je izjavio da se ta banka, povodom poslova sa jugoslovenskim kompanijama, konsultovala sa "visokim ličnostima" i dobila garancije da nastavi sa tim poslovima.

To je, tvrdi list, rađeno uz znanje i zaštitu kiparske političke i bankarske elite, a glavna je bila Laiki banka (Narodna banka). Kao vodeće ličnosti te, kako precizira, "kiparske veze" londonski list navodi guvernera Centralne banke Afksentiosa Afksentiua, zatim predsednika Laiki banke Kikisa Lazaridesa i uglednog advokata Tasosa Papadopulosa, koji je i lider Demokratske stranke i kandidat za budućeg predsednika Kipra.

Najveći poslovi su, ističe se, rađeni preko Laiki banke, koja je služila za otvaranje takozvanih of-šor kompanija koje su onda nabavljale naftu, repromaterijal i oružje za Jugoslaviju i tako kršile sankcije Ujedinjenih nacija. Od uvođenja sankcija 1992. godine, podseća se, broj jugoslovenskih of-šor kompanija na Kipru je sa jedne hiljade porastao na sedam hiljada.

Novac je iz Jugoslavije donošen u gotovini privatnim avionima, a sve je to, ističe londonski list, odobravala Centralna banka Kipra. Glavni kontrolor Centralne banke Andreas Filipu je izjavio za "Financial times" da su kiparske vlasti znale da jugoslovenske of-šor kompanije krše sankcije, ali da je to bilo dozvoljeno. Jer, rekao je on, to je bio način da "jugoslovenska država preživi i prehrani svoj narod uprkos sankcijama".

Ipak bez istrage
Istragu o takozvanom "Miloševićevom novcu" na Kipru je vodilo i Tužilaštvo Haškog suda za ratne zločine. Kiparska vlada je, podseća list, obećala punu saradnju, ali nije naredila istragu koja bi utvrdila da li su banke kršile međunarodna pravila.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:02h

Ni za zakup prostora RB "Beograd" interesovanje nije veliko

16:14h

Na Beogradskoj berzi veće trgovanje očekuju u avgustu

16:51h

NIS zavrnuo gas "Sartidu" zbog neplaćenih računa

16:29h

Komercijalna banka odobrila kredite u iznosu od 309 miliona evra

17:13h

"Financial times" o Miloševićevim transakcijama

17:36h

Cementare napuštaju samo dobrovoljci     


FastCounter by LinkExchange