[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Ni za zakup prostora RB "Beograd" interesovanje nije veliko

Biznis vode i Kinezi

Od uvođenja stečaja ponovo su otvorene samo 4 od 38 robnih kuća

BEOGRAD - Konkurs za izdavanje poslovnog prostora u 17 robnih kuća kompanije RK "Beograd", trebalo je da se završi prošle nedelje, ali prema nezvaničnim informacijama od zaposlenih prijave još stižu.

Stečajnom upravniku Veselinu Damjanoviću Trgovinski sud je strogo zabranio da daje informacije, a u Ministarstvu trgovine kažu da "ne raspolažu baš najsvežijim informacijama i da je sve prepušteno sudu".

Pregovori sa kupcem

Iako je pre mesec dana najavljivano da je jedna francuska kompanija zainteresovana za kupovinu RK "Beograd" i da delegacija iz Srbije treba da otputuje na razgovore to još nije realizovano, a zašto zna jedino ministarstvo trgovine.
Sudeći po onome šta se sada zbiva u ovom preduzeću, ovo je čini se najprelomniji trenutak u istoriji ove trgovine. Čak je i Miloš Dimitrijević, nekadašnji pomoćnik ministra za trgovinu u bivšem režimu- koji je pre pet-šest godina bio postavljen da sanira firmu, zatim je u štrajkovima izbacivan, ali se uvek vraćao, da bi nakon 5. oktobra bio pomeren na mesto "pasivnog" savetnika - pred proglašenje stečaja otišao iz RK "Beograd".

Izvesno je, ipak, da interesovanje za zakup nije preveliko, a stečajno rukovodstvo gaji velike nade da će na ovaj način doći do para i izvući kompaniju iz krize. Zaposleni, pak, smatraju da trgovina ne treba da živi od izdavanja prostora u zakup nego od prodaje robe, ali njihova reč više nije presudna. Ono što je do sada relativno izvesno je da je dosta para uloženo u oglašavanje prostora u medijima i da će, kažu zaposleni, kompanija "Radović" iznajmiti robnu kuću u Valjevu, a prema prvim informacijama, 4.000 kvadratnih metara novog podstanara koštalo bi 12.500 evra, što znači da bi kvadratni metar vredeo nešto više od tri evra, odnosno oko 190 dinara.

RK "Beograd" se nisu "oparile" ni od izdavanja poslovnog prostora u kraljevačkoj robnoj kući, kvadratni metar u parteru košta 13,5, na prvom spratu pet, a na drugom 2,5 evra. U tržnom centru, nadomak ove robne kuće, kvadrat vredi od 20 do 25 evra. Pre uvođenja stečaja izdata je "Delti" robna kuća na Karaburmi, površine oko 1.500 kvadratnih metara, za 2,5 evra po kvadratu.

Supermarket u "Beograđanki", površine preko 1.000 kvadrata izdat je ovoj istoj firmi za pet evra, a sprat i po u Nišu za tri evra po kvadratu. Prema podacima JP za poslovni prostor, prosečna postignuta cena na liniji Terazije - Slavija je oko deset evra , a početna cena na Karaburmi za lokale je 2,5 evra.

Biznis u nekoliko robnih kuća vode i Kinezi, u "Beograđanki" je kažu u sindikatu, kvadrat izdat prema ugovoru za 15 evra, mada vlasnik tvrdi da ga je unajmio za 25. U ugovoru sa ovim Kinezom koji posluje u palati "Beograđanka" navodi se da mu je izdato 50, a zaposleni kažu da koristi 85 kvadrata.

Milka Radosavljević, predsednik Unije sindikata u kompaniji Robnih kuća, kaže da je stečajni upravnik oduzeo pečate sindikata.

- Zaposleni u ovom, nekad najuglednijem trgovačkom lancu, su razočarani "projektom oporavka" koji je smislilo stečajno veće, jer od obećanog nije ostalo ni "o", a obećano je da će biti posla, skoro za sve, a njih je 3.800. Stečajno rukovodstvo od zaposlenih krije sve informacije kao zmija noge, što dodatno unosi sumnju da će se po njih sve dobro završiti i da će ovo trgovačko preduzeće povratiti staru slavu. Od maja kada je uveden stečaj ponovo su otvorene samo četiri od 38 robnih kuća, a iz ostalih se roba vraća dobavljačima. Kada želimo da utešimo sami sebe, kažemo da trenutno nigde nema "lepše" igranke nego u RK "Beograd" - kaže Radosavljević.

Komisija koja je radila socijalni program za 1.600 od 3.800 ljudi, a koji će finansirati Vlada Srbije, završen je. Trenutno je radno angažovano 1.600, ali se ne zna koliko to može da traje, pošto su svi radnici na birou, a to što su trenutno uposleni ne znači da će ostati i trajno. Oko 100 radnika će otići u penziju, a za 700 još nije nađeno skoro nikakvo rešenje, osim da eventualno zamene one koji su trenutno radno angažovani, a izjasnili su se da bi napustili firmu.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:02h

Ni za zakup prostora RB "Beograd" interesovanje nije veliko

16:14h

Na Beogradskoj berzi veće trgovanje očekuju u avgustu

16:51h

NIS zavrnuo gas "Sartidu" zbog neplaćenih računa

16:29h

Komercijalna banka odobrila kredite u iznosu od 309 miliona evra

17:13h

"Financial times" o Miloševićevim transakcijama

17:36h

Cementare napuštaju samo dobrovoljci     


FastCounter by LinkExchange