[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

U Srbiji mnoge školske zgrade opasne po život

Svaka treća škola bez wc-a!

BEOGRAD - Kada je pre nekoliko godina pao krov u Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Štavlju i ubio učenicu niko zbog te nesreće nije odgovarao. To zdanje ni danas nije u mnogo boljem stanju, a najnovije analize pokazuju da u Srbiji ima jako mnogo školskih zgrada opasnih po bezbednost i đaka i nastavnika.

Grupa domaćih stručnjaka iz Obrazovnog foruma proteklih osam meseci radila je na "snimanju" stanja na terenu i za četiri meseca bi trebalo da završi projekat o racionalizaciji i optimalizaciji mreže škola u Srbiji koji finansira Unicef. Rezultati i predlozi za goruće probleme biće ponuđeni Vladi i Ministarstvu prosvete.

Analiza iz koje se tačno vidi sa čim se raspolaže trebalo bi da posluži kao polazna osnova za izgradnju budućeg školskog sistema, a može da bude i argument u razgovoru sa predstavnicima finansijskih organizacija, koje često imaju zahteve u skladu sa standardima razvijenih zemalja.

Na primer, kad su stručnjaci Svetske banke prvi put došli u Srbiju, bili su zaprepašćeni kad su videli koliko imamo nastavnika u odnosu na broj učenika i odmah su tražili da se otpusti polovina predavača. Na taj način, mislili su, oni koji ostanu na poslu imaće i duplo veće plate.

- Tako razmišljaju ekonomisti. Kad smo im dokazali da je to loše rešenje jer imamo ekstremno velike i jako male škole i da se neće mnogo uštedeti ako ugasimo neke škole, promenili su mišljenje, objašnjava dr Bogojević.

Eksperti Obrazovnog foruma su do sada obišli 22 škole u Sjenici, Novom Pazaru, Požarevcu, Kovinu i Nišu i na osnovu utisaka s lica mesta i ankete dobijena je slika koja ni malo nije laskava po naše školstvo, ali ni po nas. Tako na primer, od 3.500 osnovnih i srednjih škola i njihovih isturenih odeljenja skoro svako treće zdanje (tačnije 1.030 zgrada) nema čak ni poljski wc!

Takva dramatična situacija je karakteristična za celu Srbiju, s tim što je u Vojvodini ipak mnogo bolje stanje. A tipičan wc u školama Srbije, po opisu dr Bogojevića, ima trouglast otvor u dasci ili betonu koji je često jedva ograđen drvenim daskama.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:36h

Pomoć donatora školama u Sandžaku

16:42h

Direktor "Namenske" Đorđe Nestorović: Ništa od ostavke

16:52h

U Srbiji mnoge školske zgrade opasne po život

16:53h

Ustavni sud Srbije odbio predlog "Nezavisnosti"

17:07h

Psi lutalice sve veći problem za građane

17:11h

Studija CLDS- o prisustvu korupcije u carini

17:14h

Zaposlenima u penzionim fondovima: Plate u junu veće 30 odsto

17:34h

Za prelazak granice s Kosmetom, ilegalcima kazne do 150.000 dinara

17:37h

Sutra pred Anketnom komisijom Skupštine Koštunica i Đinđić

17:52h

Beočin: Zarade i 26.000 dinara

18:18h

Kotor: "Zarobljen" brod zbog trulih banana

18:33h

Godišnjica smrti vožda Karađorđa

18:56h

U Borskom okrugu isključeno 3.000 telefonskih pretplatnika

19:26h

Pomoć poreskoj upravi

19:45h

Na autoputu Beograd - Novi Sad kod Stare Pazove     


FastCounter by LinkExchange