[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

Sutra pred Anketnom komisijom Skupštine

Koštunica i Đinđić, ako dođu

Službenici obezbeđenja potvrdili noćni skup u Kabinetu

BEOGRAD - Sutra bi pred Anketnom komisijom trebalo da se pojave predsednik SRJ Vojislav Koštunica i premijer Srbije Zoran Đinđić, koji su pozvani da svedoče u "aferi Pavković".

Oni bi trebalo da daju iskaze u vezi navodnog prisluškivanja predsednika Koštunice i naloga iz njegovog kabineta u noći između 4. i 5. juna prošle godine da specijalna jedinica Vojske upadne u Biro za komunikacije Vlade Srbije i preseče to špijuniranje, što je, inače, tek nedavno preraslo u "aferu Pavković".

Danas Tomić
Anketna komisija je pozvala grupu oficira da danas daju svoj iskaz, među kojima i generala Acu Tomića, ali su od Vrhovnog saveta odbrane dobili pismo kako VSO nije u mogućnosti da se tako brzo sastane i odluči o njihovom eventualnom svedočenju. Zbog toga će se oni pred Komisijom pojaviti kao građani Srbije. Pored Tomića, danas bi trebalo da svedoče i pukovnici Miroslav Svilar, Milovan Bulanović, Stojan Kljajić, zatim poručnik Miroslav Bilošević i stariji vodnik Saša Anović.
Iskaze treba da daju sadašnji i bivši šef Resora državne bezbednosti Andreja Savić i Goran Petrović.

Uz dvojicu najviših funkcionera, sutra bi od 11 sati pred skupštinskom komisijom trebalo da svedoči još četvoro ljudi, među kojima i prvi čovek Telekoma Srbije, Draško Petrović, kao i Staša Stamenković iz iste firme, koja je izvodila radove na "sumnjivom" telefonskom vodu za potrebe Biroa, u zgradi u Kralja Milana 36, odakle se, navodno, prisluškivao Kabinet predsednika.

Juče se pred ovom komisijom pojavilo osmoro radnika zaposlenih u Palati federacije, bilo u bifeu, odnosno kuhinji ili u obezbeđenju zgrade i niko od njih nije mogao da posvedoči ko se te sporne noći, kada je navodno izdat nalog za "upad", tačno nalazio u kabinetu predsednika Koštunice.

Tokom iskaza radnika obezbeđenja, koji su se pozivali na knjigu evidencije o ulascima i izlascima lica u zgradu Palate, utvrđeno je da su u Kabinet predsednika sporne noći, pored najužih saradnika, dolazili generali Aca Tomić, i to kod Ljiljane Nedeljković, i Nebojša Pavković, kod predsednika Koštunice. On je u Palatu stigao u 12.30, ali se u kabinetu pojavio u 1.05 i ostao do 1.30. Dvojica generala su se sutradan takođe našli u kabinetu, u isto vreme, od 10 do 11 sati.

Dragan Filipović, radnik SMUP-a, koji je 4. juna dežurao ispred kabineta predsednika od 22 do sedam, kazao je da je te večeri do ponoći najpre bio sastanak predstavnika DOS-a. Filipović nije znao da kaže imena prisutnih na tom sastanku, sem da su to bili "predstavnici DOS-a", a oko jedan sat posle ponoći, po kazivanju Filipovića, u zgradu je došao general Pavković. Filipović je rekao da u evidenciji o posetama koja stoji ispred kabineta nije upisan Aca Tomić, ali je upisan u evidenciju na dunavskom ulazu u Palatu federacije.

Na pitanje da li je osim Tomića, Pavkovića i stalno zaposlenih još neko bio na sastanku, Filipović je odgovorio odrečno.

Niko od osoba koje su juče dale iskaz nije mogao da potvrdi ko je od savetnika i članova kabineta bio na sastanku te noći. Radnici bifea samo su potvrdili da je sastanak u kabinetu trajao do 3 ujutro, i da su u kabinetu bili predsednik i šef kabineta i još nekoliko lica, ne više od "četvoro, petoro ili šestoro". Potvrdili su i da noćni sastanci nisu bili česti, kao i da je predsednik Koštunica, napustio kabinet u 2 sata ujutro 5. juna.

M. Dapčević


vesti po rubrikama

^društvo

16:36h

Pomoć donatora školama u Sandžaku

16:42h

Direktor "Namenske" Đorđe Nestorović: Ništa od ostavke

16:52h

U Srbiji mnoge školske zgrade opasne po život

16:53h

Ustavni sud Srbije odbio predlog "Nezavisnosti"

17:07h

Psi lutalice sve veći problem za građane

17:11h

Studija CLDS- o prisustvu korupcije u carini

17:14h

Zaposlenima u penzionim fondovima: Plate u junu veće 30 odsto

17:34h

Za prelazak granice s Kosmetom, ilegalcima kazne do 150.000 dinara

17:37h

Sutra pred Anketnom komisijom Skupštine Koštunica i Đinđić

17:52h

Beočin: Zarade i 26.000 dinara

18:18h

Kotor: "Zarobljen" brod zbog trulih banana

18:33h

Godišnjica smrti vožda Karađorđa

18:56h

U Borskom okrugu isključeno 3.000 telefonskih pretplatnika

19:26h

Pomoć poreskoj upravi

19:45h

Na autoputu Beograd - Novi Sad kod Stare Pazove     


FastCounter by LinkExchange