[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Kako se priključiti na daljinsko grejanje

Do toplog stana
za 45 dana

Za sve informacije telefon toplana je 631-453 i 621-255, lokali 101 i 294

Od dana kada građanin podnese prijavu za priključak na daljinsko grejanje, prema podacima "Beogradskih elektrana", do dana kada će uživati u toploti radijatora u proseku potrebno je da prođe 45 dana. Naravno ukoliko za to imaju para. Postupak dobijanja priključka na daljinsko grejanje poslednjim odlukama JKP "Beogradskih elektrana" i gradske vlade uprošćen je i ubrzan. Obezbeđena su sredstva za kreditiranje gradnje toplovoda od mreže do zgrade, a uskoro će građani i radove u svom stanu da plaćaju na kredit.

Sve više prijava
Prema podacima Sektora za razvoj i projektovanje, za poslednja tri meseca za daljinsko grejanje prijavilo se oko 1.600 građana. U najboljim uslovima do kraja godine moglo bi da se priključi oko 2.000 stanova na daljinsko grejanje.

V. S.

Svi zainteresovani prvo podnose pismeni zahtev za uslove i priključak na daljinsko grejanje. U zahtevu se navodi ime, adresa vlasnika i kvadratura stana, a šalje se Sektoru za razvoj i projektovanje "Beogradskih elektrana", na adresu Dunavski kej 33.

- Na osnovu postojeće toplovodne mreže u delu grada gde se traži priključak, investitor odgovora pismeno. U odgovoru stoje tehnički uslovi za priključak i cena. Cena se odnosi na gradnju mreže od postojećeg toplovoda do zgrade, izgradnja prijemne stanice u zgradi i osnovnih instalacija u stanu. Ako investitor traži, možemo da procenimo i iznos potreban za postavljanje mreže u samom stanu. Ovaj odgovor sada stiže i za 15 dana, ali ubrzo će rok biti skraćen na nedelju dana - objašnjava Aleksandar Antić, šef Sektora za razvoj i projektovanje u JKP "Beogradske elektrane".

Kada dobiju odgovor, građani odlučuju da li će sklopiti ugovor o priključku. Prema rečima Antića, ranije je čak 60 odsto onih kojih pošalju zahtev odustajalo od uvođenja grejanja. Razlog je, ističe on, neobaveštenost građana.

Prema ugovoru "Elektrane" projektuju mrežu od postojećeg toplovoda do zgrade, primarnu podstanicu i instalacije u zgradi. U ugovoru se određuje i participacija koju investitor plaća, a zavisi od novca potrebnog za izgradnju mreže do stana. Participacija je od 1.050 do 1.500 dinara po kvadratnom metru, u zavisnosti od toga da li radove do stana izvode građani ili "Elektrane". Ugovor se odnosi samo na izgradnju mreže od postojećeg toplovoda do stana.

- Na osnovu tehničkih uslova postojećeg toplovoda "Elektrane" određuju da li investitor može sam da izvodi radove ili ne. Odluka je naša, jer od toga zavisi normalno funkcionisanje celog sistema daljinskog grejanja u gradu. "Beogradske elektrane" u većem broju slučajeva odrađuju sve poslove - kaže Antić.

Sve informacije oko priključenja na daljinsko grejanje građani mogu dobiti, tokom radnog vremena, na telefone 631-453 i 621-255/lokali - 101 i 294.

Krediti
Rok za plaćanje participacije još je do kraja završetka radova, odnosno do tehničkog prijema instalacije. Gradska vlada je obezbedila sredstva za kreditiranje participacije građana koja bi se plaćala preko računa Infostana u periodu od dve godine.

V. S.

V. Spasić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:01h

Danas od 9 do 15 časova rušenje motela

22:02h

Plac u Rajićevoj ponovo na licitaciji

22:04h

Sa sučeljavanja predsednika opštine s građanima

22:05h

Tradicionalne "Gročanske svečanosti" narednog vikenda Tradicionalne "Gročanske svečanosti" narednog vikenda

22:06h

Sezona kupanja na Lidu još nije zvanično počela

22:07h

Novi asfalt u Višnjičkoj ulici

22:08h

Nova urbanistička rešenja u Narodnom pokretu Otpor

22:10h

Kako se priključiti na daljinsko grejanje     


FastCounter by LinkExchange