[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Nova urbanistička rešenja u Narodnom pokretu Otpor

Metro neophodan Beogradu

Narodni pokret Otpor osnovao je Savet za urbanizam, koji će, kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predstaviti javnosti nova urbanistička rešenja prestonice. Prema njihovom mišljenju, najvažnije je da prestonica dobije metro i da se iz centra grada izmesti saobraćaj.

- U Gradu kažu da nemaju para za metro, a to apsolutno nije istina, jer nijedan milionski grad Evrope nije gradio Prvu etapu metro sistema sam i novcem iz budžeta, pa ne bi trebalo ni Beograd, ako hoće da bude evropski grad. Uobičajeno je da 50 do 60 odsto novca obezbedi Međunarodna zajednica - rekao je Aleksandar Radošević, član IO Gradskog odbora Narodnog pokreta Otpor.

Na jučerašnjoj konferenciji čulo se i da je gradska vlast odustala od projekta metroa, po savetu međunarodne agencije, koja je utvrdila "da grad s ovolikim brojem stanovnika, položajem" ne bi trebalo da ima metro.

- Mislimo i da je apsolutno nepotrebno i besmisleno uništavanje ambijenata, poput Pionirskog parka i prilaza Starom dvoru zbog izgradnje oko 500 ili 600 parking mesta. U kojoj funkciji je i uništavanje starog izgleda Kule Nebojša, okretnice u Rajićevoj ulici - pita Radošević, pozivajući gradske oce da zajedno sa njihovim stručnjacima rešavaju urbanističke probleme. Kampanja se i zove "Ruka za partnerstvo ili pesnica u lice". Jedan od članova novoosnovanog Saveta je arhitekta Branislav Jovin, čiji su projekti, kako je rekao Radošević, "Mostarska petlja", Autoput Beograd-Niš i mnogi drugi.

Gradnja metroa čeka GUP
Aleksandar Spasić, potpredsednik gradske vlade, rekao je da se očekuje usvajanje Generalnog urbanističkog plana, posle čega će biti doneta odluka o gradnji metroa. To je jedan od najvećih i najskupljih poduhvata u gradu, tako da će stručnjaci iz te oblasti dati svoju reč.
- Od gradnje metroa nismo odustali. Jednostavno čekamo da se usvoji GUP. Ništa ne radimo na svoju ruku. Poslednju reč će dati stručnjaci iz te oblasti, a svako od njih ima svoje mišljenje.

A. M.

D. S. - MSB


vesti po rubrikama

^Beograd

22:01h

Danas od 9 do 15 časova rušenje motela

22:02h

Plac u Rajićevoj ponovo na licitaciji

22:04h

Sa sučeljavanja predsednika opštine s građanima

22:05h

Tradicionalne "Gročanske svečanosti" narednog vikenda Tradicionalne "Gročanske svečanosti" narednog vikenda

22:06h

Sezona kupanja na Lidu još nije zvanično počela

22:07h

Novi asfalt u Višnjičkoj ulici

22:08h

Nova urbanistička rešenja u Narodnom pokretu Otpor

22:10h

Kako se priključiti na daljinsko grejanje     


FastCounter by LinkExchange