[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Izraelska vojska otvorila istragu o napadu na Gazu

Greška u pripremi

U vladi tvrde da nisu znali da u ciljanoj zgradi ima civila

TEL AVIV (Tanjug) - Suočen s međunarodnim kritikama vazdušnog napada na stambenu zgradu u Gazi, u kome je poginuo lider vojnog krila Hamasa, ali i 13 civila - uključujući devetoro dece - izraelski premijer Arijel Šaron je izjavio da bi se pronašao neki drugi način da taj čovek bude ubijen da se znalo da se nevini ljudi nalaze u njegovoj blizini.

Kacav: To nismo mi
Izraelski predsednik Moše Kacav izjavio je da političko rukovodstvo zemlje "mora da preuzme odgovornost" za ono što se dogodilo u Gazi. "Srce zaboli kada se vidi da su deca ubijena ili ozbiljno ranjena. To nije bila naša namera. To nismo mi. To nije naša politika. Greške se dešavaju, i to je bila greška", rekao je Kacav.

Šaron je prekjuče ovu operaciju, čija je meta bio Salah Šehada - ličnost s vrha liste traženih terorista - označio "velikim uspehom", iako je izrazio žaljenje zbog smrti nevinih. Ipak, preksinoć su armija i bezbednosna služba Šin bet otvorile istragu.

Vojni izvori navode da je glavna greška operacije bila odluka da se koristi borbeni avion F-16, koji je bacio bombu od jedne tone na kuću u kojoj se nalazio Šehada, usred gusto naseljenog stambenog dela grada. U bombardovanoj kući poginulo je četvoro ljudi, a ostale žrtve su iz okolnih zgrada.

"Izrael nije znao da je bilo civila u kući Šehade. Da je znao, pronašao bi drugi način da ga ubije", citirane su Šaronove reči preko državnog radija. Šaron je to, navodno, rekao najbližim saradnicima pretprošle noći. Neimenovani zvaničnici su rekli za radio da se radi o "velikom obaveštajnom propustu" pre odluke da se zgrada sravni sa zemljom.

Oni dodaju da ni Šaron, ni ministar odbrane Benjamin ben Eliezer, koji su doneli odluku u napadu, nisu obavešteni da ima civila u ciljanoj zgradi.

Mediji, ipak, citiraju obaveštajne izvore da se znalo da su supruga i kćer Salaha Šehade bili uz njega kada je doneta odluka da se baci bomba. Šaron i Ben Eliezer glatko poriču da su išta znali o prisustvu civila, navodi državni radio.

Odluku o ubistvu lidera Hamasa doneli su još pre više meseci Šaron, Ben Eliezer i šef izraelske diplomatije Šimon Peres, koji nije bio direktno učestvovao u konačnoj odluci o vazdušnom napadu. Ministar odbrane je prekjuče obelodanio da se šest do osam puta odustalo od tog ubistva, baš zbog opasnosti da civili budu povređeni.

Kada su postale jasne razmere prekjučerašnjeg napada, iz kancelarija premijera i ministra odbrane izdato je saopštenje da je operacija odobrena na osnovu informacija koje je dostavila armija - da nema civila na tom području.

Ambasada Izraela u Beogradu: Čin samoodbrane
BEOGRAD - Povodom prekjučerašnjih zbivanja u Gazi oglasila se i Ambasada Izraela u Beogradu. U saopštenju se podseća da su Salah Sehada i njegova grupa odgovorni za "desetine zverstava i hladnokrvnih ubistava na stotine nevinih civila, Izraelaca kao i mnogih drugih", i konstatuje kako je "dužnost svake demokratske zemlje da odbrani svoje građane".
Izražavajući žaljenje zbog pogibije civila, a posebno dece, Ambasada ukazuje da rat protiv terorizma ne može da bude "sterilan", i da Izrael nije imao izbora nego da je na bombašku kampanju palestinskih ekstremista odgovori beskompromisno.
"Da su palestinske vlasti uhapsile Šehadu, ovaj čin samoodbrane ne bi bio potreban", poentira se u saopštenju.

V. M.


vesti po rubrikama

^svet

17:32h

Izraelska vojska otvorila istragu o napadu na Gazu

17:47h

Američki Kongres odobrio dodatna sredstva za odbranu zemlje

17:54h

Nova provokacija kolumbijske gerile

18:11h

Smena na čelu britanskog Generalštaba

18:28h

London: Hitna pomoć na biciklimaFastCounter by LinkExchange