[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Đelić pozvao javna preduzeća da predaju planove razvoja

Najveći gubitaši i dužnici u državi

Koristiće se i "najbolnija metoda"- veće cene javnih usluga

BEOGRAD (Beta) - Ministar finansija Srbije Božidar Đelić pozvao je juče menadžmente svih državnih javnih preduzeća da do 15. septembra Vladi dostave nove verzije kredibilnih planova razvoja za naredne tri godine.

Na seminaru o unapređenju poslovanja državnih javnih preduzeća u beogradskom hotelu "Hajat", Đelić je rekao da će država, s druge strane, u jednoj perspektivi obezbediti ekonomske cene za usluge i proizvode javnih preduzeća i boriti se za obezbeđivanje nužnih kreditnih aranžmana.

"Sa javnim preduzećima - koja čine negde oko 40 odsto osnovnih sredstava u našoj ekonomiji, koja imaju nacionalni značaj jer su u kontaktu sa većinom privrede i građanima, i koja kreću od teške situacije sa više od 200 milijardi dinara gubitka - ima puno posla", kazao je Đelić.

Pomoći će i budžet
"Sigurno je da u zemlji nećemo uspeti da imamo održivi razvoj ako se u našu infrastrukturu u narednih deset godina ne investira bar 10 do 15 milijardi dolara", naglasio je Đelić.
On je kazao da će se ta sredstva delimično obezbediti iz samih javnih preduzeća, zatim iz budžeta Srbije za 2002. godinu, iz kog je posle rebalansa, za ŽTP predviđeno više od osam milijardi dinara, za EPS skoro pet milijardi dinara, za RTS 1,6 milijardi dinara, kao i iz drugih izvora.

Javna preduzeća su važna jer imaju veliko učešće u našoj ekonomiji i predstavljaju 11 odsto zaposlenih u Srbiji, 20 odsto svih prihoda, 27 odsto gubitaka i imaju čak 38,3 odsto osnovnih sredstava u privredi, kazao je Đelić i dodao da su ona, međutim, danas među najvećim gubitašima i dužnicima u državi.

On je istakao da će za prevazilaženje deficita biti nužno i dalje korišćenje najbolnije metode za građane, a to je podizanje cena javnih usluga. Prema nekim merilima, oko 10 do 25 milijardi dolara treba da se investira u infrastrukturu, kroz javna preduzeća, u narednoj deceniji, što je za njih velika šansa, rekao je Đelić.

Ali, kako je istakao, to je moguće samo pod uslovom da država zajedno sa javnim preduzećima uspe da promeni njihovu strukturu, odnosno da se otpočne duboko restrukturiranje.

Osvrćući se na Uredbu Vlade Srbije o zamrzavanju plata u javnim preduzećima, Đelić je kazao da su kroz nju plate manje rasle u tim preduzećima nego u ostatku privrede, ali je istakao da se broj zaposlenih, s druge strane, nije promenio u poslednje dve godine."Država će vam pomoći da, kroz adekvatni socijalni program rešite pitanje viška zaposlenih", kazao je Đelić.

On je objasnio da je nužno prvo oštro pogledati šta koje preduzeće radi i kakva mu je produktivnost, zatim krenuti sa "lečenjem srca i ključnih organa tog organizama", pa tek onda ići u nove biznise i investiranje sporednih poslova.

Da ne gaje pečurke i krave"Mislim da nije nužno da ŽTP gaji pečurke, ni da Beogradski aerodrom ima krave, koliko sam čuo. Ne vidim zašto bi EPS trebalo da bude internet provajder, a pitanje je i da li PTT treba da razvija kablovsku televiziju", kazao je Đelić.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:08h

Đelić pozvao javna preduzeća da predaju planove razvoja

17:41h

Ministar Milosavljević pekarima: Možete sami da otkupite pšenicu

17:16h

Božidar Đelić o usaglašavanju carina

17:27h

Veće republika Skupštine SRJ usvojilo više ekonomskih zakona

17:58h

U Solunu danas potpisivanje sporazuma Jugoslavije i Grčke

18:09h

Izgradnja naftovoda kroz Srbiju - najveća investicija do sada

18:14h

U ekonomskom delu ustavne povelje, bez rokova za harmonizaciju

18:29h

Za potrošačke kredite u Rajfajzen banci, niže kamatne stope

18:36h

Republička direkcija za robne rezerve prodaje iračku naftu     


FastCounter by LinkExchange