GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 


Dopuna

Ko to smešta "Želturistu"

Povodom teksta objavljenog u Vašem cenjenom listu ("Večernje novosti" dana 12. jula, "Politika" 13. jula i "Glas javnosti" 16. jula 2002. godine) u rubrici "Pisma čitalaca", molimo Vas da objavite sledeće:

U pismu koji je potpisala izvesna Nadežda Jovanović, sa stanom u ulici Straška Pindžura broj 18, iznet je čitav niz neistina o osoblju restorana "Želturista", koji se nalazi na glavnoj železničkoj stanici u Beogradu. Netačnim navodima iz ovog pisma naneta je velika šteta ugledu osoblja restorana i preduzeću u celini.

Radi objektivnog informisanja Vaših čitalaca, želim da Vas obavestim da smo se ovim povodom obratili Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, kako bismo utvrdili identitet potpisnice pisma i ljubazno je zamolili da nam u neposrednom kontaktu potvrdi navode iz pisma.

Poslovodstvo "Želturista" je bilo namereno, u znak izvinjenja, da gospođi Jovanović i njenoj porodici ponudi besplatan desetodnevni boravak u hotelu "Železničar" u Vrnjačkoj Banji. Takođe smo bili spremni da konobaru i šefu restorana uručimo otkaze.

Pošto smo od nadležnih organa policije dobili zvanično obaveštenje da na adresi koju je navela potpisnica pisma ne živi osoba pod imenom Nadežda i prezimenom Jovanović, cenimo da je tekst koji ste objavili tendenciozan i sračunat na kompromitovanje osoblja restorana i poslovodstva iz "Želturista". Verujemo da iza ovog teksta stoje grupe i pojedinci iz "Želturista" koji su nezadovoljni nedavnim smenama.

Polazeći od ugleda Vašeg lista, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, predlažem Vam da ubuduće potražite mišljenje i druge strane. To, uostalom, nalaže elementarna novinarska i uređivačka etika.

U ime poslovodstva "Želturista", i u svoje lično ime, srdačno Vas pozdravljam i molim da ovaj tekst objavite u prvom sledećem broju.

DIREKTOR PREDUZEĆA "ŽELTURIST" BEOGRAD MIŠO MARKOVIĆ, DIPL. INŽ., BEOGRAD


Hitnost

Nuklearno gorivo ode u bescenje

Predsedniku Savezne Republike, predsedniku Savezne vlade, predsedniku Vlade Republike Srbije, ministru odbrane SRJ, v. d. načelnika Generalštaba VJ, Predsedništvu SANU, Saveznoj nuklearnoj komisiji i javnosti

Naučno veće, oblast fizike, Instituta "Vinča", dana 22. jula 2002. godine, odlučilo je da se sledećim dopisom obrati relevantnim državnim institucijama: SANU i javnosti, i kaže:

Ako svi na visokim dužnostima, koje moraju visoko i da obavezuju, hitno ne upotrebe svoja ovlašćenja koja je na njih preneo narod, do kraja avgusta ove godine biće iz naše države bespovratno izneseno u inostranstvo, po bagatelnoj ceni, celokupno sveže nuklearno gorivo koje imamo.

Taj nuklearni materijal predstavlja još jedinu vrednu stvar u domenu visokih nuklearnih tehnologija koja nam je preostala - i njegovim otuđenjem, put ka tim tehnologijama u budućnosti bio bi nam trajno zatvoren, a celokupni dosadašnji dugogodišnji trud i požrtvovani rad bio uludo upropašćen. Ostalo bi nam samo da se bakćemo oko nuklearnog otpada, pa i to samo na krajnje primitivnom nivou, jer odnošenje svežeg goriva ne uključuje odnošenje nuklearnog otpada. Ako međunarodne obaveze nalažu našoj zemlji otuđenje određene vrste svežeg goriva, to otuđenje mora se usloviti jednovremenim iznošenjem iz zemlje isluženog goriva.

Prodaja ovog materijala u bescenje, bez neke adekvatne nadoknade, i to u smislu potencijalne naučne i tehnološke vrednosti, bila bi jedan od najjačih u nizu udaraca nanesenih nauci od jedne neobjavljene naučne politike koji, ako se nastave, prete da uskoro nepovratno razore osetljivo tkivo misaonog života, koje u ovom momentu predstavlja najveći domet naše naučne i tehnološke pismenosti, a koje je stvarano sa najvećom brigom i požrtvovanjem više generacija i decenija unazad.

Do donošenja dugoročnijeg državnog nuklearnog programa koji bi uključio pitanja s kojima se neizbežno moramo sresti, a to su pitanja nuklearne energetike, nuklearne zaštite, nuklearne inspekcije i skladištenja nuklearnog otpada, i to ne shvaćena u vulgarnom smislu, nego praćena fundamentalnim naučnim istraživanjima u ovim oblastima, gorivo se ne sme otuđivati.

Ako se Vlade na prodaju tog materijala ipak odluče, ili su se nejavno već odlučile, onda te odluke moraju biti obelodanjene a prodaja obrazložena i obavljena po valjanoj ceni.

Iz svega što se može videti, sadašnja odluka doneta je u jednom uskom, gotovo hermetizovanom krugu, u kome su najviše uticaja imali Ministarstvo za nauku Srbije i v. d. direktora Vinče dr Krunoslav Subotić. Sve je bilo obavijeno velom najviše tajne, za čime nije bilo nikakve društvene potrebe - ako se ne računa prikrivanje direktnog materijalnog interesa određenih dobija na štetu nacionalnog interesa - i "međunarodnog pritiska", što je u flagrantnoj suprotnosti sa proklamovanom transparentnošću ukupne politike uopšte, a prodaje društvenih dobara posebno.

nadamo se da će ozbiljnost situacije biti shvaćena i preduzete hitne mere da u suprotnom ne dođe do nepopravljive štete.

ZA NAUČNO VEĆE OBLASTI FIZIKE INN "VINČA" DR FILIP VUKAJLOVIĆ, NAUČNI SAVETNIK, I DR DRAGOMIR DAVIDOVIĆ, LABORATORIJA ZA ZAŠTITU INN "VINČA", BEOGRAD